Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 30.01.2014.
16:32
RTS A

BNV: Memorijalni centar Aćif-efendiji treba da donese mir

Izgradnja memorijalnog centra u naselju Hadžet u Novom pazaru podelila je javnost. Kritike su usledile jer se smatra da je obeležje namenjeno prvenstveno Aćif-efendiji koji je osuđen zbog saradnje s Nemcima, ratnih zločina i progona Srba. U Bošnjačkom nacionalnom veću kažu da je memorijal namenjen svim žrtvama, s željom da se građanima pošalje poruka mira.

Na mestu streljanaj Aćif-efencije memorijani centar za sve žrtve
 

Čelnici Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu planiraju da izgrade memorijalni centar u novopazarskom naselju Hadžet gde su 1945. komunističke vlasti streljale ratnog gradonačelnika Novog Pazara Aćifa Hadžiahmetovića i još 1.500 ljudi. Deo javnosti negoduje jer se smatra da je obeležje namenjeno prvenstveno Aćif-efendiji.

Da li jedan memorijal centar, na spornom mestu, može da znači jednistveno sećanje na području sa viškom istorije? Iz Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu tvrde da je to jedina poruka i da je cilj memorijala da ukoni sve nesporazume. Ipak, ideja Veća je da se memorijal gradi u naselju Hadžet, na mestu gde je ratni gradonačelnik Novog Pazara, sa saradnicima, 1945. streljan zbog saradnje sa Nemcima i ratnih zločina.

"Nasuprot svim komentarima, memorijalni centar će biti namenjen svim žrtvma, građanskim žrtvama Sandžaka, i on se neće odnositi pojedinačno ni na koga, on će biti konceptualno uklopljen u sve memorijalne centre koji se grade na balkanskim prostorima", rekao je Redžep Škrielj iz Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu.

Kako kaže, želja je da se građanima pošalje poruka mira, koja će pomoći da se u državi eliminišu svi nesporazumi koji su se ispostavili u proteklom periodu.

Nameru je iz zakonskih razloga najpre sprečio grad. Tvrde da je parcela namenjena obdaništu, a alternativna, koju je tražilo Veće, predviđena je za izgradnju stambenog objekta.

"Bošnjačko nacionalno veće je trebalo da se obrati gradu, odnosno gradskoj službi za urbanizam, da vidi šta je moguće izgraditi a šta ne, oni su išli obrnutim redom, raspisali su konkurs. Jednostavno sada je nemoguće dobiti validnu građevinsku dozvolu", kaže član kabineta gradonačelnika Elvir Hamidović.

O planu za izgradnju memorijala još nema zvaničnog stava iz Vlade Srbije. Resorno ministarstvo tvrdi da nisu nadležni za nove spomenike, već samo za postojeće. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je da nema propisanu nadležnost za davanje saglasnosti za podizanje novih spomenika, spomen-obeležja ili spomen ploča.

Da je plan za izgradnju po više osnova sporan smatra i ministar Rasim Ljajić. Bošnjaci, tvrdi, nemaju osnova da glorifikuju Aćif-efendiju kao nacionalnog heroja.

Bošnjačko veće je pokrenulo postupak rehabilitacije Aćif-efendije, jer ga smatra žrtvom komunističkog terora. Istoričari upozoravaju da treba biti i strpljiv i oprezan - podaci pokazuju suprotno, ali ako je istorijska greška, utvrdiće Sud.

"To je osoba koja je 1941. godine organizovala svečani doček okupacionih trupa u Novom Pazaru, koja je za vreme Drugog svetskog rata agitovala da Novi Pazar i okolina pripadnu Velikoj Albaniji, izdavao naređenja za raseljavanje srpskog stanovništva sa tog prostora", kaže istoričar Milutin Živković.

Kako je rekao, svaki narod, pa i Bošnjaci, imaju pravo da veličaju istorijske ličnosti iz svoje prošlosti ukoliko smatraju da su za to zaslužne, ali kada je u pitanju "ovako složena istorijska figura" smatra da bi pre svega trebalo sačekati odluku suda.

Memorijalu je prethodilo postavljanje table Aćif-efendiji, u avgustu 2012. u centru Novog Pazara. Ministarstvo pravde naložilo je da se ona ukloni, a pošto to nije učinjeno, protiv čelnika gradske uprave Novog Pazara podnete su dve prekršajne prijave.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 16:43
Nažalost u NOVOM PAZARU sve je manje prisutna SRBIJA . Pre svega zahvaljujući Tadiću , Dačiću , Vučiću i Tomi . SUNOVRAT SRBIJE SE NASTAVLJA ...
Četvrtak 30.01.2014. 19:00
Je li moze memorijalni Centar za pobijene Srbe u sred Sarajeva??
Četvrtak 30.01.2014. 23:28
Srbijo probudi se, dok ne bude kasno !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online