Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.02.2014.
14:03
J. L. Petković - Vesti A

Samoniklo bilje spasava Srbe na Kosovu

Čim se pročulo da je ministar Aleksandar Vulin krajem prošle godine doneo odluku o dodeli 13, 8 miliona dinara za projekte tzv. održivog povratka i opstanka na Kosmetu, dva su odmah izazvala podrugljive komentare. Da li će "Samoniklo bilje i pečurke na KiM u službi opstanka i povratka Srba na KiM", odnosno "Ratnici pakla", kako su nazvani ti projekti, zaista poboljšati život Srba na Kosovu?!

Mogu li i ove fine pečurkice, samonikle u šumici, da poboljšaju život Srba na Kosovu?
 


Predstavnici lokalnih vlasti i udruženja građana sa kojima su "Vesti" razgovarale, smatraju da za opstanak Srba na KiM ima važnijih stvari od samoniklog bilja. Na primer - novac za socijalne potrebe i za funkcionisanje vrtića, škola i domova zdravlja.

Ipak, naši sagovornici koji ovise od budžeta Srbije, nisu bili raspoloženi da pod imenom daju javne ocene da bi izbegli "neke neprijatnosti".

Važnija struja i grejanje

- Nedavno nam je stigao novac da platimo za račune za septembar i oktobar prošle godine za škole, vrtiće i opštine. Mislim da našem opstanku na KiM više da nam ne seku struju, i da nam deca u školi budu u toplom, nego ovakvi projekti - kazao je "Vestima" jedan lokalni funkcioner južno od Ibra.

Za bilje i pečurke Kancelarija za KiM odobrila je 597.000 dinara udruženju građana Zeleni areali - ZELAR iz Beograda.

- Cilj projekta je oživljavanje tradicije otkupa bilja i pečuraka, čime su se meštani Kosovskog Pomoravlja i Štprca bavili i što im je decenijama donosilo prihode. Takođe, i da poboljša uslove za život u oblasti Pomoravlja i Šar planine. Taj projekat će biti realizovan u oblasti Kosovskog Pomoravlja i Štrpca i pedesetak sela među kojima su navedeni Boljevce, Bostance, Carevce, Draganac, Gornji Makreš, Izvor - odgovorio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Mirko Krlić na pitanje zašto je baš ovaj projekat dobio budžetski novac.


Projekat "Ratnici pakla" koji je dobio i podršku Sinoda SPC, dobiće upola manje - 282.000 dinara. Podnelo ga je Udruženje Postanje iz Beograda, na čijem je čelu Dragan Radomirović, autor filma "Raspeće Kosova".


- Projekat obuhvata izradu scenarija za film "Pravoslavne nauke i umetnosti" sa zapisom o surovosti prema Srbima i Srbiji kroz istoriju. Tu je i autorsko izdanje na CD i izrada sajta stalne konferencije o KiM koja bi se bavila prerspektivom povratka. Projekat bi trebalo da se realizuje na više lokacija - Beogradu, Kovilju, Kruševcu, Dečanima i Hilandaru - objasnio je za "Vesti" Mirko Krlić.

Novac beogradskim udruženjima

Zanimljivo je da je Vulinova kancelarija odobrila novac za kosovske projekte koje su podneli predstavnici čak devet udruženja registrovanih u Beogradu i jedno u Čačku.
Samo pet se nalazi na Kosovu - u Kosovskoj Mitrovici (2), i po jedno u Gračanici, Zvečanu i Leposaviću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online