Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 24.02.2014.
12:13 >> 13:58h
J. L. Petković - Vesti A

Srbi glasali pod kosovskim grbom

Uz ogromne mere obezbeđenja, vojnike Kfora na svakoj većoj raskrsnici, veliki broj pripadnika Euleksa i kosovske policije, protekli su ponovljeni izbori za gradonačelnika u Kosovskoj Mitrovici. "Vesti" su zabeležile i skandal, za koji niko od organizatora izbora nije želeo da prihvati odgovornost.

Suprotno dogovoru u Briselu: Birački spisak za "znamenjima" Kosova
 


Suprotno dogovoru u Briselu da su izbori statusno neutralni, u biračkom centru Osnovne škole "Sveti Sava" uslikali smo birački spisak na kome se nalazi grb Kosova. Takođe, videli smo da i članovi misije Oebsa na istom biračkom mestu u rukama drže papire, takođe vezano za izbore, na kojima se u gornjem levom uglu nalazio grb Kosova. Kada su im novinari prišli, članica Oebsa je verovatno shvativši da ćemo uslikati dokument, okrenula poleđinu papira.


Nenad Rikalo, član kosovske Centralne izborne komisije, kome smo pokazali snimak, kaže da je za to odgovoran Oebs.

Sloge nam treba: Dragojlo Jeremić

- Posle prekida glasanja 17. novembra, u Briselu je dogovoreno da sav glasački materijal koji je se nalazi na biračkom mestu i koji je vidljiv za birače mora da bude statusno neutralan. Ovo je pitanje za Oebs koji je zadužen da obezbedi da sve što se pojavi bude statusno neutralno - tvrdi Rikalo.


Međutim, Nikola Gaon, portparol Oebsa kaže da je sva dokumenta koja su se našla na biračkim mestima štampala Centralna izborna komisija.


Goran Rakić, kandidat Građanske inicijative Srpska, koju podržava Vlada u Beogradu, u prvom obraćanju javnosti nije odgovorao na pitanja predstavnika medija, tako do zaključenja ovog broja nismo bili u mogućnosti da od njega saznamo nešto više. On je samo kratko pozvao Mitrovčane da u što masovnijem broju izađu na birališta, kako bi dobili gradonačelnika Srbina i što pre počeli formiranje Zajednice srpskih opština.

Goran Rakić pobedio u Mitrovici


Drugi kandidat iz redova Srba od četvorice za predloženih za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanović, u ime GI Srbija, demokratija, pravda, glasao je u pritvorskoj jedinici u Prištini. Potpredsednik GI SDP Ksenija Božović tvrdi da je Ivanoviću opštinska izborna komsija prvo odbila pravo da glasa uz, kako je rekla, obrazloženje "da se nalazi na teritoriji druge opštine".


- Srećom, imali smo vremena da brzo reagujemo i zahvaljujući Oebsu, njemu je omogućeno da se formira tim koji će ići u pritvorsku jedinicu i omogućiti da glasa - objasnila je ona.

Kosovska Mitrovica je oblepljena plakatima

Farsa

Dragiša Đoković, bivši poslanik u Skupštini Srbije, jedan je od protivnika izbora, pa kaže da ne očekuje "nažalost ništa dobro za srpsku zajednicu".
- Sve ovo je pošlo nekim naopakim putem formiranjem ove vlade na čelu sa Dačićem i Vučićem koji su obmanuli i prevarili srpski narod. Rekli su da će poništiti sve sporazume Borislava Stefanovića, protiv kojih smo i mi bili, a sada ti sporazumi izgledaju benigno u odnosu na ovo što se radi. Ovo je sve velika farsa i žestok pritisak na srpski narod.


Da izaberemo naše

- Ako izaberemo naše ljude i osnujemo Zajednicu srpskih opština moći ćemo da rešavamo probleme kako mi to želimo. Imaćemo tada sve što nam je neophodno od obrazovanja, do zdravstva, ali ako dođe Albanac na vlast sve bi to propalo i ništa ne bi imalo svrhe - kazao je Mitrovčanin Vojin Jovanović koji je glasao u Osnovnoj školi "Sveti Sava".


Iako u oba izborna štaba očekuju pobedu u prvom krugu, uveliko se priča da će ipak biti ponovnog glasanja. Kako "Vesti" saznaju, drugi izborni krug planiran je za 23. mart.
Izborno jutro u severnom delu Kosovske Mitrovice obeležila je izuzetno mala izlaznost. Međutim, broj glasača se znatno povećao oko podneva, kada su i radnici javnih preduzeća, kako se pretpostavlja, organizovano dolazili na birališta. Već oko 13 časova, izlaznost je bila veća od 10 odsto, odnosno više od 3.000 građana je odlučilo da iskoristi svoje biračko pravo.


- Očekujem promene, ali ne znam da li će ih biti. Priželjkujem da nam gradonačelnik bude Srbin. A ako ne pobedi Srbin? Ostaje nam samo da uzmemo puške u ruke, pa da idemo da se bijemo. Oni sve dobiše, šta god su hteli i dalje teraju po svome - kaže Dušan Nedeljković.


Dragojlo Jeremić poziva na slogu.


- Sloge nam treba, ništa drugo. Sigurno će nam tada biti bolje. Mator sam čovek i dosta sam prošao u životu i znam da je sloga velika stvar - poručio je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.02.2014. 12:16
Ма какав ОЕБС!Криви смо ми наивчине.Докле ћемо сваљивати сопствену кривицу на друге?
Ponedeljak 24.02.2014. 12:44
IZDAJNICKU MAJKU VAM JEBEM
Ponedeljak 24.02.2014. 12:51
Mogu vam samo reci da je Kosovo odavno prodato za velike pare i proci ce dugo vremena pre nego sto se vrati u ruke onima kojima pripada...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online