Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.02.2014.
01:30
Beta A

Opština i IzuS odvojeno obeležavaju zločin u Štrpcima

Danas se u Prijepolju obeležava 21. godišnjica otmice putnika iz voza u Štrpcima. Odvojene programe organizovale su opština Prijepolje i Islamska zajednica u Srbiji.

Ovako su Žene u crnom prošle godine obeležile godišnjicu zločina ispred Glavne železničke stanice u Beogradu
 

Danas, 27. februara, navršava se 21 godina od otmice 19 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti. Grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem otete putnike je mučila i ubila kod Višegradske banje. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Opština Prijepolje tim povodom organizuje prijem porodica devet otetih i ubijenih sa područja opštine. U 15 sati, na spomen kompleksu "Štrpci" u Prijepolju, govoriće predsednik opštine Emir Hašimbegović.

"Treba malo dobre volje"

 

Forum Bošnjaka Crne Gore izjavio je da očekuje da će državni organi Crne Gore zatražiti od organa u Srbiji i Bosni i Hercegovini da procesuiraju počinioce zločina na pruzi Beograd-Bar. U saopštenu Foruma Bošnjaka se navodi da treba samo malo dobre volje da se ovaj zločin rasvetli, a to je, kako je ocenjeno, najtamnija mrlja u novijoj istoriji ovih prostora.

Islamska zajednica u Srbiji u Domu kulture u Prijepolju organizovaće komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezara" na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti glavni muftija Muamer Zukorlić, predsednik LDP Čedomir Jovanović i predsednik BNV-a Samir Tandir.

"Mimohodom šutnje" glavnom prijepoljskom ulicom do spomeničkog kompleksa, učesnici komemorativne akademije će još jednom podsetiti na otmicu i likvidaciju nedužnih građana i pasivnost državnih organa u otkrivanju i procesuiranju nalogodavaca i počinilaca tog zločina.

Većina ubijenih bili su iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice, a još nije poznato gde su njihovi posmrtni ostaci. Među skeletnim ostacima pronađenim u Perućcu pre nešto više od dve godine su i ostaci dva putnika oteta u Štrpcima. Identifikovani su Rasim Ćorić iz Prijepolja i Jusuf Rastoder iz Berana.

Pre četiri godine u selu Sjedača, tridesetak kilometara od Srebrenice, takođe na obali jezera Perućac, pronađene su dve lobanje, a DNK analizom utvrđeno je da je jedna od njih pripadala Halilu Zupčeviću, otetom putniku tog voza.

Milan Lukić je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju, dok je u Srbiji za otmicu u Štrpcima na 15 godina zatvora osuđen Nebojša Ranisavljević, koji je posle odslužene kazne pušten na slobodu pre tri godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.02.2014. 07:46
ускоро! 9:30! http://www.dverisrpske.com/sr/dveri-na-delu/4937-bosko-obradovic-na-tv-b-92.html
Četvrtak 27.02.2014. 13:45
Naravno, opali po Lukicu, zgodna meta. Nije bitno sto nikad nije sudjen ni osudjen za Strpce. Beograd je pokrenuo optuzbu i odustao, u Hagu to nisu ni pokretali, zbog jednostavne cinjenice da nije mogao da bude na dva mesta u isto vreme. Zanimljivo je takodje kako Beta zna da su ti ljudi bili muceni kad njihova tela nisu pronadjena? Konsultovali babu vracaru? Dobra ova Beta, rastura.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online