Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.02.2014.
16:04
N. Jokić - Vesti A

Šta čeka srpskog seljaka u EU (2): Planski nestanak malih gazdinstava

I pored najavljenih promena uvedenih u poljoprivrednu politiku EU, suština ostaje ista: prednost se daje krupnoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji koja je u proteklih nekoliko decenija zagadila zemljište i uništila na stotine hiljada sitnih, polivalentnih gazdinstava. I dalje u suštini važi pravilo "što je veća površina zemljišta čiji ste vlasnik, veće su i evropske subvencije koje dobijate", pa je tako na primer britanski princ Čarls i dalje jedan od najbogatijih seljaka u EU.

Neizvesna budućnost: Poljoprivrednici na njivi
 


Izmene u poljoprivrednoj politici EU dogovorene krajem prošle godine podrazumevaju povećanje subvencija za očuvanje čovekove okoline kao i subvencija namenjenih malim seljacima koji su kako-tako uspeli da opstanu. To povećanje subvencija međutim nije dovoljno da bi garantovalo njihov ekonomski opstanak. Pre bi se reklo da najavljuje njihovu propast.

 


To potvrđuje i oštar govor Žozea Bovea, francuskog poslanika u grupi Zelenih u Evropskom parlamentu tokom poslaničke debate krajem prošle godine.

Šest miliona poluseljaka

U izveštaju "Budućnost malih seljaka" evropski poslanik Česlav Siekierski navodi da u Evropskoj uniji još uvek postoji 5,8 gazdinstava čiji vlasnici su poluseljaci - oni koji žive i od poljoprivrede i od još nekog nepoljoprivrednog zanimanja.

- Nema propisanih ograničenja za subvencije i to je nepodnošljivo. Veliki proizvođači žitarica nastaviće da dobijaju stotine hiljada evra svake godine dok će ostali sektori, kao stočarstvo u planinskim oblastima, dobiti samo mrvice. To je nemoralno! - rekao je Bove optuživši evropsku poljoprovrednu politiku da u ime "slobodne konkurencije" podstiče pustošenje zabačenih ruralnih oblasti i obaranje cene rada u velikim poljoprivrednoj industriji zbog prelaska jeftine radne snage sa istoka na zapad EU. - Sebičnost država i interesi lobija stavljeni su iznad opšteg interesa, a opšti interes je uspostavljanje prehrambenog suvereniteta u Evropi. Opet će cenu platiti mali seljaci, porodična gazdinstva, potrošači i čovekova okolina.


Česlav Adam Siekierski, poljski poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik odbora za poljoprivredu u EP, takođe ocenjuje u svom izveštaju o "Budućnosti malih gazdinstava" da ove promene u poljoprivrednoj politici EU nisu dovoljne i upozorava da nestanak tzv. malog seljaka znači i nestanak čitave jedne kulture življenja.

Šta čeka srpskog seljaka u Evropskoj uniji

1. Udruživanje ili propast

Siekierski u svom izveštaju kaže da vlasnici malih gazdinstava imaju četiri mogućnosti. Prva je da kupovinom prošire svoje gazdinstvo, a druga da pored poljoprivredne aktivnosti nađu još neku profesionalnu aktivnost koja bi im uvećala prihod i tako "jednom nogom na zemlji" omogućila opstanak. Treća mogućnost je da mali seljak proglasi bankrot, proda zemlju "većim" od sebe i ode u penziju ili nađe drugo zanimanje. četvrta mogućnost: mali seljak ostaje na zemlji koju je nasledio i živi kako mora.

Siekierski u svom izveštaju kaže da problem opstanka malih seljaka ne može da se reši samo promenama u poljoprivrednoj politici EU i sistemu subvencionisanja koji se i dalje bazira pre svega na veličini gazdinstva. On poziva da se u finansiranje infrastrukture u zabačenim seoskim područjima uključi i Evropski socijalni fond osnovan kako bi ublažio muke najsiromašnijih građana EU. Škole, stručna obuka, putevi - u tom bi slučaju mogli da se finansiraju iz Evropskog socijalnog fonda i iz budžeta lokalnih vlasti. Siekierski naglašava da se time nimalo ne bi ugrozilo načelo "slobodne konkurencije" u poljoprivredi. U ovom trenutku međutim, kada je budućnost EU još čvrsto vezana za pravila neoliberalne ekonomije po kojoj se tržište samo organizuje i to isključivo u interesu krupne industrije, ideje Siekierskog deluju skoro kao utopija.


Sutra - Šta čeka srpskog seljaka u EU (3): Zemlju ne treba prodavati

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online