Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.02.2014.
17:03
J. L. Petković - Vesti A

Ustavni sud ustuknuo pred politikom

Ustavni sud Srbije odbacio je predlog Kancelarije za KiM za ocenu ustavnosti niza akata donetih na teritoriji Kosmeta koji se odnose na raspolaganje imovinom na koju Srbija polaže pravo, i o tome, objavom u Službenom glasniku, obavestio javnost tek pre nekoliko dana.

Ustavni sud Srbije
 

Reč je o 11 uredbi i administrativnih naređenja: o Kosovskoj povereničkoj agenciji, o posebnoj komori Vrhovnog suda Kosova, o promeni prava na korišćenje nepokretne imovine u društvenoj svojini, o dodeli zemljišta pod nadležnošću Kosovske povereničke agencije opštinama... Akte je donela Misija UN na Kosovu u periodu od 2002. do 2008. koji su, prema mišljenju Kancelarije za KiM, doveli do nelegalnih privatizacija. Kancelarija je navela da su osporeni propisi "u suprotnosti sa članom 76 Ustava Srbije kojim je utvrđeno da je država nadležna da uređuje i obezbeđuje pravni položaj privrednih subjekata, svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine, kao i da je Ustavni sud nadležan da oceni ustavnost opštih akata Unmika".

Ćute o sporazumima iz Brisela

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je barem dobila odgovor na svoj zahtev. Demokratska stranka Srbije (DSS) predala je septembra 2012. zahtev Ustavnom sudu za preispitivanje zakonitosti uredbi koje su donete na osnovu sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu. Čak je i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao da će prihvatiti svaku odluku Ustavnog suda. Međutim, Ustavni sud Srbije još se nije o tome izjasnio.

U obrazloženju na 18 stranica Ustavni sud Srbije, u veću od 12 sudija od kojih je jedan izdvojio mišljenje, ukazao je da "osporeni akti nisu doneti na osnovu Ustava, već su doneti', kako se u njima navodi "shodno ovlašćenjima koja su specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN data Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 (1999)".


"Osporeni akti, s obzirom na predmet regulisanja i subjekte koji su ih doneli, ne predstavljaju ni međunarodne ugovore koji su deo pravnog poretka Republike Srbije", zaključio je Ustavni sud Srbije.


U izdvojenom mišljenju, sudija prof. dr Olivera Vučić, koja je glasala protiv ovakve odluke Ustavnog suda, navodi da se Kancelarija za KiM složila da se "zastane sa postupkom ocene ustavnosti opštih akata o privatizaciji" donetih na teritoriji Kosova.


Naime, prvo je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije još 14. decembra 2012. godine obavestio Ustavni sud da je "u toku izrada zakona kojim će se regulisati suštinska autonomija AP Kosovo i Metohija". Taj odbor je predložio da se "zastane sa svim postupcima koji se pred Ustavnim sudom vode, a koji se tiču ocene ustavnosti i zakonitosti pravih akata kojima se reguliše materija koja će biti normirana pomenutim zakonom".

Na kraju Odbor "izražava sigurnost" da je "Ustavni sud svestan državnog značaja adekvatne regulacije predmetne materije, te da će izaći u susret nadležnim državnim organima". Ustavni sud je taj dopis skupštinskog odbora prosledio Vladi Srbije 18. januara prošle godine, a od Kancelarije za KiM dobija dopis 22. februara te godine u kome se Kancelarija "predlaže da Ustvani sud zastane sa postpukom ocene ustavnosti opštih akata o privatizaciji".
 

Greška

Prof. dr Olivera Vučić navodi da ustavna materija ne može biti predmet zakonskog uređenja.
- Ustavni sud je pogrešio kada je Kumanovski sporazum smatrao aktom relevantnim za odustajanje Kancelarije za KiM od predloga koji je uputila Ustavnom sudu - smatra Vučićeva. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.02.2014. 17:06
Шта ће им образложење на дванаест страна довољна је једна ријеч ИЗДАЈА!!!
Petak 28.02.2014. 10:12
Pa zašto onda Srbija i dalje plaća sve kredite Kosova i daje garancije za bankarska zaduženja. Tačnije, ne plaća država, plaćamo mi, gradjani Srbije. Takodje, plaćamo i ovaj Ustavni sud. Na kraju, sve obrni, okreni, onako ovako, Kosovo je ipak druga država u kojoj žive i srbi. I samo lud i blesav može da da svakodnovne plaća račune drugoj državi. Šta mislite, da li je Ruska federacija plaćala dugova pokrajine Krim, zato što u njoj žive rusi, i ako je Krim u sastavu Ukrajine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online