Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
19:38 >> 20:24h
Tanjug A

Tači: Spremni za saradnju sa Srbijom

Premijer privremene vlade Kosova i Matohije Hašim Tači izjavio je danas na Brdu kod Kranja da su vlasti u Prištini spremne da sarađuju sa vlastima u Srbiji.

Hoće li ga zvati u Sarajevo: Hašim Tači


 

On je, međutim, istakao da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN "stvar prošlosti" i dodao da će institucije iz Prištine učestvovati na svim budućim sastancima na međunarodnom nivou samo kao nezvisna država, prenela je slovenačka novinska agencija STA.


"Bojkot nije rešenje, učestvovanje i dijalog jesu", rekao je Tači, komentarišući nedolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na konferenciju u Sloveniji zbog toga što organizatori nisu obezbedili da predstavnici Kosmeta nastupaju pod okriljem UN.
 

Jeremić: Nikada nećemo priznati kosovsku nezavisnost

 

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da će Srbija jednom priznati Kosovo i da je Rezolucija 1244 prošlost, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je rekao da je to besmislica i da Srbija nikada, ni pod kojim okolnostima ili pritiscima neće priznati kosovsku nezavisnost.

Tači je kazao i da institucijama u Prištini još nije stigao poziv za učešće na ministarskom sastanku Evropska unija-Zapadni Balkan koji u junu treba da bude održan u Sarajevu.


Tači je povodom ministarske konferencije u Sarajevu, koju će u junu organizovati Španija kao predsedavajuća EU, rekao da Priština "ceni ulogu predsedavajućeg EU".

Španija: Kosmet samo pod UN

 

Španski ambasador u Srbiji Injigo de Palasio Espanja izjavio je da vlasti u Prištini na međunarodnim konferencijama koje organizuje EU mogu biti predstavljene samo i isključivo pod okriljem Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK) u pokrajini i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, te da će to biti uslov privremenim institicijama samouprave u pokrajini za poziv na konferenciju u Sarajevu.


"Naš šef diplomatije Migel Anhel Moratinos od januara ponavlja da na konferenciji koju organizujemo kao predsedavajući EU, vlasti Kosova mogu biti predstavljene samo u skladu sa uslovima i okvirima koje postavljaju sve članice EU. S obzirom da u EU ne postoji konsenzus o nezavisnosti Kosova, jedina mogućnost da postignemo konsenzus jeste da održimo praksu da kosovske vlasti budu predstavljene pod UNMIK-om i u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je u četvrtak Espanja za Tanjug.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online