Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Utorak 04.03.2014.
15:09 >> 20:37h
Beta A

Tači proglasio Vojsku Kosova

Kosovske bezbednosne snage (BSK) od danas prerastaju u Oružane snage Kosova, a Ministarstvo za BSK u Ministarstvo odbrane, izjavio je danas Hašim Tači i dodao da je ta odluka u interesu zemalja celog regiona, bez izuzetaka.

Amblemi Vojske Kosova umesto znaka BSK
 

A NATO sve podržava

NATO podržava Kosovske bezbednosne snage "u okviru njihove izvorne misije i mandata, ali ne odlučuje o strukturi, mandatu i misiji tih snaga, jer je to u nadležnosti domaćih kosovskih institucija". To je u Briselu preneo jedan zvaničnik NATO, koji je time odgovorio na pitanje da li NATO podržava odluku vlasti u Prištini da Kosovske bezbednosne snage (KSB) preobrate u vojsku - "Kosovske oružane snage", imajući u vidu da su visoki zvaničnici NATO dosad stavljali do znanja da iz mandata KSB i rezolucije 1244 SBUN proizlazi da to mogu jedino biti lako naoružane snage prvenstveno za civilnu zaštitu.

"Kao što znate i kao što smo najavili 17. februara, (na šestu godinu poglašenja nezavisnosti Kosova), danas osnivamo Oružane snage Kosova, a Bezbednosne snage Kosova menjaju misiju, zadatke, stukturu i veličinu", rekao je Tači, navodi se na sajtu kosovskog premijera.

Kosovo je opredeljeno da bude partner u izgradnji mira i bezbednosti, regionalne stabilnosti i u tom cilju napravljene su korenite promene, rekao je Tači i dodao da je odluka u interesu države i njenih građana, bez obzira na etničku versku i političku orjentaciju.

"Ta oduka je dobra za ceo region, za sve zemlje, bez izuzetka" ocenio je Tači i dodao da je formiranje Oružanih snaga i Ministarstva odbrane u interesu evroatlanskih integracija, i predsravlja potvrdu posvećenosti Kosova u očuvanju bezbednosti i mira".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da najavljeno formiranje kosovske vojske nije deo Briselskog sporazuma. "Oni su to ranije najavljivali, ali mi (Srbija) smo tražili garancije Natoa i Kfora da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ne sme da dolazi na sever Kosova bez odobrenja Kfora", rekao je Dačić na Kopaoniku.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.03.2014. 15:26
Šta lupaš Dačiću, ovo je direktno kršenje rezolucije 1244 a ti nama pričaš bajke. Ne znamm čemu služe naše oružane snage, osim da ratuju za Amerikance i ostalu bagru po belom svetu. Niste vi ništa bolji od one klike izdajnika koja je izdala sve srpske interese 95-e.
Utorak 04.03.2014. 15:26
Наркодилери,терористи,трговци људским органима добише војску...а наши политиканти ћуте.Па наравно,шта би друго и могли да раде издајници и непријатељи српског народа?!Него,кад њих похапсимо,онда ћемо да се обрачунамо са овом "војском" новонасталом,има да јашу магарце назад преко Проклетија 200 на сат,одакле су се и досецали у Србију.
Utorak 04.03.2014. 15:36
Дачић,Вучић,Ђилас,Тадић,Тачи све су то иста говна која раде у интересу својих газда.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online