Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.03.2014.
14:01
J. L. Petković - Vesti A

Štrpce na nogama

Nekoliko stotina meštana Štrpca, uznemireni i uplašeni brutalnom akcijom kosovskih specijalaca iz ROSU i hapšenjem petorice Srba, protestovalo je juče u centru tog mesta zahtevajući da se oslobode njihovi sunarodnici.

Gde se nalaze uhapšeni Srbi: Protest u Štrpcu


Uhapšenim Srbima (čije je privođenje u većini medija iz Beograda bačeno u drugi plan u odnosu na upad specijalaca u ispostavu mitrovačkog suda u Štrpcu) određen je pritvor od 48 sati. Petorici meštana Štrpca, od kojih su četvorica kosovski policajci, a jedan šumar, pripadnici ROSU sa fantomkama su razvaljivali vrata i sa uperenim mašinkama objašnjavali da ih privode u Uroševac da daju izjavu. Ujedno, kako tvrde porodice, iz kuća su odneli dragocenosti, novac i gde su zatekli laptopove.

Ako može bez nasilja...

Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić pozvao je međunarodnu zajednicu da spreči ovakve događaja i prestane sa privođenjima Srba, naročito sada kada su u Srbiji raspisani izbori i kada je kosovska vlada pred padom.
- Apelujem na sve građane koji žive u većinski srpskim opštinama na Kosovu da ostanu mirni i dostojanstveni i da se na nasilje ne odgovara nasiljem. Naše je pravo da nezadovoljstvo izkažemo i okupljanjem - kazao je Kostić.


Pronašli oružje i municiju?

Kosovska policija saopštila je da je kod uhapšenih Srba našla i zaplenila određenu količinu pušaka, ručnih bombi, noževa i municije. Navodi i da je konfiskovano 20.620 evra u gotovini, 55.000 dinara, 11 mobilnih telefona, računarska oprema, neka dokumenta iz "paralelnog" suda u Štrpcu i jedan digitalni fotoaparat.

Nije poznato zbog čega su Dejan Stevanović, Radiša Jovanović, Dragan Marković, Dejan Jorgović i Dragutin Ivanović privedeni, a "Vesti" nezvanično saznaju da im se na teret stavlja "izdavanje službene tajne i nelegalno posedovanje oružja".


Predsednik privremenog opštinskog organa u Štrpcu Ivan Redžić potvrdio je da je situacija u tom gradu mirna, ali da su građani veoma zaplašeni zbog svega što se dogodilo.


- Ljudi su zabrinuti. Osim Stevanovića, niko od privedenih se nije javio porodicama. Opština Štrpce i Kancelarija za Kosovo i Metohiju su angažovali advokate i čekamo prvo saslušanje pred sudijom da bismo više znali - kaže Redžić.
Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić, koji je došao da podrži skup u Štrpcu, apelovao je na Srbe da ne nasedaju na provokacije, a od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se srpska zajednica u pokrajini osećala bezbedno.


- Sva ova privođenja i odluka Vlade Kosova o formiranju Vojske Kosova dovode to toga da je srpsko stanovništvo u pokrajini vidno uznemireno i u strahu. Niko se više ne oseća bezbednim - kazao je Kostić.


Skupština opštine Štrpce najoštrije je osudila hapšenje petoro Srba i upad u zgradu Suda i od nadležnih zatražila njihovo oslobađanje.


Advokat Miodrag Brkljač kaže da još nije održan sudski pretres, ali da je najavljeno da će tužilac tražiti određenje sudskog pritvora.


- Mi još nemamo informacije o optužnici. Jedino imamo nezvanična saznanja o tome da je njihovo hapšenje povezano sa slučajem hapšenja Laze Lazića - kaže Brkljač.
Pojedni prištinski mediji javili su da je kod Lazića navodno pronađen USB sa spiskom saradnika srpske policije, što se dovodi u vezu sa ovim privođenjem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.03.2014. 14:46
Trenutno prinudjeno cekamo al ipak je dobar trenutak da se vrate ona 200 preostala tenka i da zgaze ove arnaute
Četvrtak 06.03.2014. 18:07
А држава упорно ћути на терор према српском народу. А мангулица каже да је са Космета. Само Трећа Србија!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online