Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 08.03.2014.
11:23
Beta A

Dačić opet hoće s Vučićem u vladu

Premijer u ostavci i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će posle izbora 16. marta Srpska napredna stranka (SNS) biti prva opcija za partnera koalicije koju predvode socijalisti.

Partneri, partneri: Dačić i Vučić na sednici Vlade
 

"Rezultati na izborima, i samo rezultati, odrediće buduću vladu i sve buduće koalicije. Naravno da je za nas prva opcija naš sadašnji koalicioni partner, ali i za to moramo, i mi i oni, da dobijemo poverenje birača", rekao je Dačić.

On je kazao da se za to poverenje bori na izborima nečim što druge stranke nemaju - konkretnim i vidljivim rezultatima.

"Ja sam pokazao narodu ključ vrata Evrope koji sam dobio, ključ koji pripada tom narodu. Neka i ostali pokažu ključeve, mnogo je još vrata koja Srbija treba da otvori", rekao je Dačić i dodao da veruje da će upravo nečiji rezultat, a ne prazne priče, opredeliti birače 16. marta.

"Zato i čvrsto verujem u najveći broj glasova naše koalicije od kako izlazi na izbore", rekao je Dačić.

Na pitanje da li ima podršku najuticajnijih zemalja Zapada da ostane i dalje u Vladi Srbije, premijer je rekao da je jedino što traži na ovim izborima podrška naroda.

"Da nastavim posao koji sam započeo i u kojem sam ostvario najbolji mogući rezultat - dobio sam podršku za Srbiju, a ne za sebe. I to hoću da nastavim", kazao je Dačić.

Upitan kako SPS, odnosno koalicija okupljena oko socijalista planira da "pomiri" zalaganje iz predizborne kampanje o širokim socijalnim davanjima i velikim deficitom u budžetu Srbije, Dačić je rekao da nisu pričali o širokim socijalnim davanjima, već o elementarnim potrebama ogromnog dela stanovništva Srbije.

"Pričali smo o tome da država mora da brine o svojim građanima, o onima bez plate, otpuštenima, penzionerima koji primaju manje od 15.000 dinara. Pričali smo o potrebi za reformama, ali onim koje neće značiti i fizički kraj za tu armiju obespravljenih i gladnih. Ne možemo i nećemo njih da se odreknemo", rekao je Dačić.

On je kazao da se koalicija koju predvodi SPS zalaže za štednju, ali tamo gde nečega ima, a ne tamo gde ničeg nema.

"Šta da uzmete onom ko primi 15.000 ili 20.000 dinara? Ili onom ko mesecima ne prima ništa? I baš zato, i buduća vlada će morati o tome da vodi računa, naročito kada se bude bavila raspodelom sredstava", ocenio je lider socijalista.

Na pitanje kako planira da reformiše javni sektor i državnu administraciju gde je zaposleno 800.000 ljudi, od kojih su većina partijski kadrovi, Dačić je rekao da to neće uraditi tako što će da uzme nož i odesče par stotina hiljada.

"Mi hoćemo u Evropu, a nikako da shvatimo da se ta Evropa ne zasniva na principima robovlasničkog, nehumanog kapitalizma, nego na najvećim tekovinama levičarskih ideja i, pre svega, na socijalnoj pravdi", rekao je Dačić.

On je kazao da je jasno da se mora smanjivati broj zaposlenih u javnoj upravi i da socijalisti nisu protiv toga, ali da je pitanje - kako, da li su napravljeni programi za njih, da li postoji plan kako da im se pomogne da rade nešto drugo, da li su posle tolikih godina službe socijalno, penziono i zdravstveno obezbeđeni ili će, otpuštanjem, ostati bez ikakvih prava.

"Ozbiljna država probleme rešava na ozbiljan način, vodeći računa pre svega o svojim građanima, zbog kojih, na kraju, i postoji. A i tih osam stotina, ili ne znam koliko hiljada, takođe su građani. Imaju prava. I tu činjenicu neće smeti da zaboravi nijedna vlada", rekao je premijer.

Govoreći o stranim investitorima, Dačić je rekao da Srbija, pre svega, mora da im ponudi uređenu zemlju sa jasnim pravilima i zakonima, rešenom infrastrukturom, dobrom poreskom politikom, državu u kojoj ne postoje razlike između domaćih i stranih poslodavaca, i u kojoj su radnici tih poslodavaca maksimalno zaštićeni.

Na pitanje da li je on tokom predizborne kampanje žrtva pokušaja kriminalizacije u medijima, pogotovo u onima koji se smatraju naklonjenim SNS-u, Dačić je rekao da sebe ne doživljava kao žrtvu i da tu kampanju ne vezuje za svoje partnere.

"Previše sam toga uradio da bi to moglo da se poništi besmislenim aferama koje, inače, traju mnogo duže od ove kampanje. I, po pravilu, dešavale su se u trenucima kada sam imao važna posla, pre svega ona u Briselu", rekao je Dačić.

On je dodao da ne pamti da ga u Srbiji "nisu pozdravili nekom aferom" kada je išao na pregovore, zaključno sa 21. januarom, kada je potpisao početak pregovora sa EU.

"I ne vezujem to za svoje partnere, pogotovo što smo radili zajedno, na istom poslu, vezujem to za svako odsustvo svesti, u nekim medijima, o važnosti onoga šta smo radili za Srbiju, kao i o važnosti poštovanja zakona, institucija i onih civilizacijskih normi koje odvajaju krdo, od naroda", rekao je premijer.

POVEZANE VESTI

Subota 08.03.2014. 11:35
"SAMO SE BUDALA DVAPUT SAPLIĆE NA ISTI KAMEN" . CENU vladavine Dačića i Vučića PLATILI SMO PRESKUPO . UNIŠTILI SU SVE ČEGA SU SE DOTAKLI A O BRISELSKOJ IZDAJI UČIĆE NAM POKOLENJA . ŠTA TO ONI NUDE I ŠTA JE TO ŠTO BI NATERALO BILO KOGA DA ZAOKRUŽI OVAJ SPS I SNS OLOŠ ? Šta su uradili DOBRO ? KO ZNA NEKA NAPIŠE DA I MI NEŠTO SAZNAMO . Njihova vlast se zasniva na LAŽIMA , PLJAČKAMA , IZDAJI , ZADUŽIVANJU I ČUVANJU NAJVEĆIH LOPUŽA . Na Kopaoniku NIKOG NE UHAPSIŠE a mogli su 90% učenika i kod NIKOGA NE BI POGREŠILI . GLAS ZA DSS , DVERI I SRS JE GLAS ZA SPAS SRBIJE !!!
Subota 08.03.2014. 13:12
visine koje je dosegao vuk draskovic su dostizne debelom krmku.svi izdajnici su na istom nazi koritu.sve ce to leprsati na terazijama kad dodju nasi.
Subota 08.03.2014. 15:25
Za koga glasati?? Pitanje je sad. Za Dveri ili za Izdajnike?!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online