Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 17.03.2014.
09:18 >> 19:20h
Beta, Srna A

"Nekadašnji ultranacionalista će Srbiju da uvede u EU"

Francuski i belgijski mediji i evropska televizijska mreža Juronjuz (Euronews) su javili da je prema procenama na izborima u Srbiji ubedljivu pobedu od 50 odstoglasova ostvarila, kako je rečeno: konzervativna stranka Srpska napredna stranka koja će u Skupštini Srbije imati oko 160 od 250 poslanika.

Konačno osmeh: Aleksandar Vučić

Francuski listovi "Mond" i "Figaro", kao i "Juronjuz" i belgijske radio i televizijske stanice su takođe istakli da to znači da "moćni potpredsednik vlade Aleksandar Vučić može sam da formira vladu". Ovi mediji podsećaju da takav izborni rezultat nije postigla nijedna stranka još od vremena režima Slobodana Miloševića.

U izveštajima se kao izvor izbornih rezultata navodi CeSID, a Juronjuz podvlači da se takva pobeda SNS i očekivala, uz opasku da "sve ukazuje da će Vučić biti budući premijer s apsolutnom većinom u Skupštini".

"Vučić bi mogao biti onaj koji će", dodaje "Juronjuz", "Srbiju uvesti u Evropsku uniju, što je neočekivano za tog bivšeg ultranacionalistu, ministra pod Miloševićem i dugogodišnjeg protivnika Evropske unije".

Figaro je u analizi uoči izbora ocenio da "novi moćnik, Vučić, može vladati ne deleći vlast ni sa kim... a možda bi 'bračni poklon' mogao ponuditi Dačiću s kojim je zajedno uzeo vlast 2012, ili Borisu Tadiću, bivšem predsedniku koji je nekad bio Đinđićev
saveznik, a sada je 'okrenuo ćurak' i osnovao Novu demokratsku stranku".

Pročitajte još:

* SNS pokorila Srbe i Srbiju!

* Dačić se hvali da je mali Vučić: I mi imamo istorijski rezultat

Figaro navodi mišljenje političkih analitičara u Beogradu koji smatraju da "Demokratska stranka snosi krivicu za promašenu tranziciju, tokom koje je Srbija ogrezla u krizi i korupciji". List takođe kaže da u predizbornoj kampanji nije bilo nikakve rasprave i prenosi ocenu analitičara Dejana Stankovića da "preti opasnost 'putinizacije' Srbije".

"Srbija je na ivici provalije", ocenjuje Figaro i navodi da "slabo radi ekonomija, korupcija je opšta, a socijalna kriza može buknuti svakog časa". Navodi i da "Vučić obećava da će čvrsto upravljati zemljom, suzbijati korupciju, sprovoditi liberalne reforme što se dopada funkcionerima EU i Međunarodnog monetarnog fonda".

Evropski komesar Štefan File ocenio je u Briselu da je "srpski narod na izborima dao vrlo jasan znak podrške daljem opredeljenju vladajuće politike za Evropsku uniju".

Medji u Českoj i Slovačkoj: Očekivana dominacija naprednjaka

Mediji u Češkoj, Poljskoj i Slobvačkoj izveštavaju šturo o nedeljnim vanrednim
parlamentarnim izborima u Srbiji uz složnu ocenu da su bili predvidljivi, te ostaju u senci krize na Krimu i u Ukrajini. Češki nedeljnik Tiden piše da je prema ocenama politikologa pobednik izbora, Srpska napredna stranka vicepremijera Aleksandra

Vučića, bio unapred poznat a da su birači u Srbiji praktično odlučivali samo o tome koliko osnažena će SNS izaći iz izbora.

 

Izveštač češkog radija sa izbora u Srbiji naveo je da su ovog puta glavna tema izbora korupcija i neophodne privredne reforme. Češki radio i ostali mediji primećuju da izrazita pobeda srpskih naprednjaka što će im obezbediti dve najvažnije funkcije u državi pošto je bivši lider Srpske napredne stranke predsednik Srbije Tomislav Nikolić, približava Srbiju opasnoj koncentraciji moći u rukama jedine stranke.

 

 

Kirbi: A sada u ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mesta

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da je pred liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, koji je trujumfovao na izborima u Srbiji, odgovoran posao jer se od buduće Vlade očekuju ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mesta. Kirbi je rekao da je uveren da će nova Vlada nastaviti da vodi Srbiju ka EU, ali i da će nastaviti ostale započete procese, poput širenja mirovnih operacija i "pružanje srpskoj vojsci temelja za međunarodnu saradnju".

 

On je istakao da su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji bili veoma zanimljivi i da će biti zanimljivo videti formiranje nove Vlade i način na koji će ona biti sastavljena, javili su beogradski mediji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 09:30
Ovo je samo u Srbiji moguce.Luda zemlja.BRUKA!!!
Ponedeljak 17.03.2014. 09:27
Sustina je u poslednjoj recenici.Upravo zbog liberalnih reformi i MMF-a ovaj sada i ima vecinu.Jos samo da su spomenuli promenu svesti,prihvatanje realnosti na terenu i zatvaranje vrata Rusiji sve bi bilo receno.
Ponedeljak 17.03.2014. 09:26
Kroz vrata za kerove ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online