Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 17.03.2014.
17:19
Beta A

Rojters: Vučić kao Milošević

Izborna pobeda koja se može porediti s pobedama Slobodana Miloševića tokom ratnih 1990-ih, lideru naprednjaka Aleksanadru Vučiću daje čvrst mandat da reformiše najveću od zemalja nastalih iz pepela SFRJ u trenutku kad ona počinje pregovore o članstvu u EU, ocenjuje agencija Rojters.

Izborna pobeda SNS-a se može porediti s pobedama Slobodana Miloševića tokom ratnih 1990-ih
 

Rojters navodi da je posle gromoglasne izborne pobede, Vučić, verovatno naredni srpski premijer, odredio sredinu jula kao rok za usvajanje zakona o radu, stečaju i privatizaciji i najavio da će "ako se on pita, 29-ogodišnji" Lazar Krstić ostati ministar finansija.

"Očekujem da ćemo usvojiti ključne zakone, uključujući zakon o radu, stečaju, privatizaciji i zakon o građevinskim dozvolama do kraja juna ili sredine jula", rekao je Vučić na brifingu za novinare prenosi agencija i dodaje da je usvajanje tih zakona bilo zaustavljeno u prethodnoj vladi, koaliciji naprednjaka i socijalista koji su na nedeljnim izborima bili drugi, ali daleko iza SNS.

Rojters navodi da su naprednjaci osvojili ubedljivu većinu na izborima, obećavši korenite ekonomske reforme koje je više prethodnih vlada, posle svrgavanja režima Slobodana Miloševića, izbegavalo.

Navodeći da se očekuje da će Vučić u vladu uvesti bar još jednu stranku i potom brzo krenuti u obezbeđivanje novog aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom, Rojters dodaje da u razgovoru s novinarima Vučić nije oredio rok za to.

Reforme spas za Srbiju?

MMF smatra da su reforme glomaznog javnog sektora i penzionog sistema, kao i prodaja ili zatvaranje državnih kompanija - gubitaša, od ključnog značaja, ako Srbija želi da smanji budžetski deficit i pokrije obizda javni dug, podseća agencija.

"Moraćemo da reformišemo neka javna preduzeća i to će biti naš najveći problem. Neke ćemo privatizovati jer ne mogu da idu u korak s konkurencijom... Moramo da uradimo to veoma brzo, ali siguran sam da ćemo uspeti da uradimo nešto", rekao je Vučić.

Rojters prenosi da je Vučić rekao da želi da vlada bude formirana do 1. maja, dok analitičari kažu da bi se u potrazi za širom podrškom i potvrdom onoga što obećava u periodu oštrih reformi, mogao okrenuti Novoj demokratskoj stranci bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 18:49
sad ce Vucko da polako zavlaci natanane ,da rasproda i ono malo sto je ostalo i kosovo da prizna i ustav da menja sve po naredjenju Brisela
Ponedeljak 17.03.2014. 17:43
Ko ce narodu ugoditi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online