Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.03.2014.
13:04
J. Arsenović - Vesti A

Bez promena DSS će "umreti"

Miloš Jovanović, bivši potpredsednik Demokratske stranke Srbije, koji je pre pola godine vratio poslanički mandat i uz kritiku rukovodstva stranke podneo ostavku na sve funkcije u partiji, sada se pominje kao osoba koju bi deo članstva posle odlaska Vojislava Koštunice voleo da vidi na poziciji lidera. U razgovoru za "Vesti" on ne odbacuje mogućnost ponovnog aktiviranja u DSS-u.

Miloš Jovanović, bivši potpredsednik Demokratske stranke Srbije
 


Neki vas vide kao budućeg predsednika stranke, da li ste spremni da prihvatite taj izazov?
- Važnije pitanje od toga ko će biti predsednik DSS-a jeste pitanje da li je i u kojoj meri stranka spremna na unutrašnje promene. Pri tom, ne mislim na promenu politike koja je nesporna, već na način rada. Ako stranka ne bude našla snage da promeni svoj mentalni sklop, iz ove kome u koju je upala otići će direktno na groblje. Zato ne može biti odgovora na vaše pitanje dok se prethodno ne vidi reakcija stranačke organizacije.

Znači ne isključujete mogućnost povratka?
- Pod pretpostavkom da se ispune neki ozbiljni uslovi mogao bih da razmislim o tome. Nije da ne volim izazove, ali ostaje pitanje da li bi ovo bio izazov ili nemoguća misija. 

Naprednjaci neće doneti ništa dobro

Šta će Srbiji doneti apsolutna vlast naprednjaka?
- Dosadašnja relativna vlast naprednjaka nije donela ništa dobro. EU i dalje nema alternativu, Kosovo i Metohija još više je udaljeno od Srbije, zemlja je dodatno zadužena, a investicije postoje samo u najavi. Može se pretpostaviti da će u narednom periodu ove tendencije biti samo dodatno produbljene.

Da li ste iznenađeni izbornim neuspehom DSS-a?
- Iskreno nisam. Ja sam i podneo ostavku na mesto potpredsednika DSS-a i vratio poslanički mandat zato što mi se činilo da postoji nesklad između naših proklamovanih političkih ciljeva i sredstava kojima smo se služili. Mislim da nismo učinili sve što se moglo i moralo u borbi za naše ideje. Možda je razlog tome što vrh stranke nije pravilno procenio i shvatio promenu koja je nastala stvaranjem i dolaskom na vlast SNS-a. Ja sam se zalagao za mnogo oštriju kritiku Dačićeve vlade, a posle potpisivanja Briselskog sporazuma smatrao sam da jedini način za nastavak borbe podrazumeva okupljanje svih onih koji se u Srbiji protive politici koju je sprovodio Aleksandar Vučić. Do toga nije došlo i mislim da je stranka platila cenu tih, po mom mišljenju, ozbiljnih propusta.

Može li se odgovornost svesti samo na Koštunicu?
- Naravno da ne može. Postoje i ostali stranački organi, na prvom mestu predsedništvo stranke, koji su donosili ili potvrđivali političke odluke. Ipak, ako je odgovornost kolektivna, nije i jednaka. Svaki predsednik stranke je po prirodi stvari najzaslužniji za pobede i najodgovorniji za poraze. Pretpostavljam da je na isti način rezonovao i Vojislav Koštunica kada je odlučio da podnese neopozivu ostavku na mesto predsednika.

Ima li nade u budućnosti za DSS i stranke tzv. patriotskog bloka?
- Za ideje DSS-a ne samo da ima budućnosti, već će se relativno brzo pokazati da jedino one mogu osigurati opstanak i istinski razvoj Srbije. Da li će DSS tada postojati ili će navedene ideje baštiniti neka druga, danas možda i nepostojeća organizacija, nemoguće je znati u ovom trenutku.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.03.2014. 13:22
Либерално-демократска партија Русије упутила је властима Пољске, Румуније и Мађарске писмо с предлогом да међусобно поделе западну Украјину. Da ima pameti u Srba, pa da rade sa Talijanima, Austrijancima, Bugarima, Grcima...... Jedino bi DSS bio neutralno inertan dok grmi, samo da ih pitamo, tko ce onda da resava srbska posla, Rusi valjda? A Srbi da ih ponude slatkim i casom vode ili?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online