Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 28.03.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbija u klinču Putina i Obame

Da li je nastojanje Vašingtona da pridobije svetsku javnost i što veći broj zemalja za svoju politiku sankcionisanja Rusije zbog Krima na tako klimavim nogama da predsedniku SAD Baraku Obami ne preostaje ništa drugo do da se u odbrani svoje politike koristi lako proverljivim neistinama?

Albanske zločine i ne pominju: Sahrana ubijenog srpskog policajca
 



U nastojanju da replicira predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je otcepljenje Krima, između ostalog, pravdao kosovskim presedanom, Obama je u sredu ponovio mantru Vašingtona da je poređenje Kosova i crnomorskog poluostrva neodrživo, a u dokazivanju te teze pozvao se na nepostojeći referendum kosovskih Albanaca i nepostojećeg višegodišnjeg terora srpskih vlasti nad tim istim Albancima.


- Kosovo je napustilo Srbiju posle referenduma koji nije bio van okvira međunarodnog prava već je sproveden u bliskoj saradnji sa Ujedinjenim nacijama i susedima Kosova. Ništa od toga se nije desilo na Krimu - rekao je američki predsednik u svom 45-minutnom govoru u Briselu, gde je boravio u pokušaju da evropske saveznike ubedi da zajedno zauzmu oštriji stav prema Moskvi.

Neznanje ili namerne laži: Barak Obama


 

Pritisci na Beograd

Ponovo su strane diplomate pojačale aktivnost u Beogradu, pa je kao i prošle nedelje srpski ministar Ivan Mrkić u istom danu primio šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta, a nešto kasnije i ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina. Iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je Čepurin preneo rusko viđenje situacije u Ukrajini i poruku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, dok je Devenport preneo želju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da poseti Srbiju posle formiranja nove vlade.

On je tom prilikom takođe ustvrdio da je NATO intervenisao na Kosovu tek pošto je tamošnje stanovništvo "godinama sistematski zlostavljano i ubijano".


NATO agresija na SRJ izvedena je 1999. godine pa bi iz Obaminog govora značilo da je od 1995. srpska vlast kontinuirano zlostavljala Albance na Kosmetu, što nije tvrdilo ni haškog tužilaštvo?! Druga laž koju je uspeo da izrekne jeste ta da su Albanci pre proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine organizovali referendum i to demokratski, što bi valjda podrazumevalo i prisustvo predstavnika Oebsa i UN.


- Na KiM nikakvog referenduma nije bilo i to samo govori na kakvim je Obama mukama kada se služi lažima da bio zaveo svoje evropske saveznike i američku i svetsku javnost. U svakom slučaju, ta ekspenzionistička strategija SAD doživljava poraz za porazom, a predsednik SAD ne može da razume da više ne postoji unipolarni svet - komentariše predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović.
Osvrćući se na Obamin govor pred 2.000 zvanica glavna urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović primećuje da je predsednik SAD pokazao slabo poznavanje dešavanja na Kosovu.


- Poruke sa samita EU i Amerike pokazuju da je Zapad svestan da je Krim izgubljen za Ukrajinu - konstatuje Smajlović.

Referendum po kućama

Jedini, i to neformalni, referendum na Kosovu održan je 1991. godine u organizaciji Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Srpske vlasti su referendum proglasile ilegalnim, ali nisu ometale njegovo održavanje, dok tok glasanja nisu pratili međunarodni posmatrači. Posle tog "referenduma po kućama", kosovski Albanci su prvi put proglasili nezavisnost, ali je taj potez podržala samo Albanija. Nakon smene vlasti u Tirani i ona je potom uskratila podršku.


Da li će Beograd uručiti protestnu notu američkom ambasadoru u Beogradu zbog laži kojim se služi predsednik SAD, kao što je nedavno srpsko Ministarstvo spoljnih poslova protestvovalo kada je u spotu privremenog predsednika ukrajinske vlade Srbija izbrisana i zajedno sa drugim bivšim Ju-republikama predstavljena kao sastavni deo Hrvatske?


Za bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije Živadina Jovanovića osnova za notu ima, ali...


- To je nerealno očekivati s obzirom da mi imamo prozapadnu vladu. Više niko ne sumnja da od 2000. godine imamo prozapadnu vlast koja više vodi računa o stavovima i interesima SAD, Nemačke i drugih sila sa Zapada, makar to bilo i štetno za srpske interese.
 

I bez para i bez Kosova

Srbija bi mogla da ostane bez 800 miliona dolara ulaganja za obnovu svoje železnice i bez projekta njene modernizacije, ako posluša zahteve EU i pridruži se sankcijama protiv Moskve, navodi Glas Rusije.
Maja Kocijančič je u svojstvu zvaničnog predstavnika EU poručila da Beograd treba da usaglasi svoju politiku prema Rusiji sa politikom Brisela. To upozorenje je usledilo nakon što je Beograd ugostio Vladimira Jakunjina, direktora Ruskih železnica, jednog od ljudi koje je Zapad stavio na listu nepoželjnih. U Pančevu je pre nekoliko dana u prisustvu Jakunjina ozvaničen početak obnove srpskih pruga uz pomoć ruskog kredita.

 

 

Do Rusije preko Fejsbuka

Nastavlja se virtualno prekomponovanje državnih granica. Više od 6.000 Srba se na jednoj Fejsbuk stranici izjasnilo za priključenje Srbije Ruskoj Federaciji!
Fejsbuk grupa "FB Referendum - Putine, priključi i Srbiju" navodi da je cilj skupiti što više građana Srbije kako bi se raspisao referendum na kojem bi, po krimskom scenariju, i Srbija bila priključena Ruskoj Federaciji.

Nemci u službi istine

I postojanje kontinuiranog višegodišnjeg zlostavljanja kosovskih Albanaca može se osporiti i to ne tvrdnjama srpskih političara za koje se može pretpostaviti da su pristrasni.
 

Živadin Jovanović

- O tome da je to neistina postoji mnogo pisanih dokumenata. Na primer nemački general Hajnc Lokvaj koji je bio jedan od šefova misije Oebsa na KiM, posebno zadužen za monitoring nad policijskim i vojnim snagama napisao je da nije bilo masovnog i organizovanog zločina prema albanskom stanovništvu i da nije bilo opravdanja za NATO agresiju. On je taj izveštaj kasnije koristio za svoju knjigu "Propuštana šansa". Tu je i obraćanje šefa misije EU na KiM, Nemca Ditmara Hartviga, koji je 2007. pisao Angeli Merkel pozivajući je da ne prizna nezavisnost Kosova. On je naveo da je u bio na KiM u svojstvu šefa misije EU sve do početka bombardovanja i da ni u jednom izveštaju koje je slao nije bilo govora o masovnim zločinima prema albanskom stanovništu. Čak je naveo da je bio iznenađen disciplinom i suzdržanošću srpskih snaga bezbednosti koje nisu reagovale na provokacije OVK i koje su nastojale da ispoštuju dogovor Milošević-Holbruk i kako ne bi dao povoda za bombardovanje - navodi Živadin Jovanović.


On smatra da poređenje Krima i Kosova može da ide samo u jednom pravcu - da slučaj poluostrva u Crnom moru treba da bude inspiracija Beogradu da traži vraćanje Kosova i Metohije u maticu, jer se "Krim samo vratio u maticu Rusiju".

POVEZANE VESTI

Petak 28.03.2014. 18:07
Sotono Obamo; ISTINA SE DOKAZALA SAMA i više vaše laži nemaju šanse.
Petak 28.03.2014. 19:10
Dok se ovi nasi dodvoravaju Briselu, Hrvati uprkos sankcijama vode pregovore sa Russijom. Danas je gost bio Ivo Josipovic. Na nedavnom turistickom sajmu u Moskvi, standove Hrvatcke su obilazili u sirokom luku. Rezultati su nistavni! Josipovic je promovisao na tv Russija 24, u spici 30 minuta. E moj nikolicu I vucicu.....I niste ni za sta drugo nego da pec ete rakiju Umesto da sada uhvatite korak sa Russima.
Petak 28.03.2014. 18:53
Zapad jasno hoce da posvalja srbe i ruse za sva vremena i tako osigura dominaciju na balkana a nas u pritusi u mraku, i zato ako srbija pristane na sankcije ne pise joj se dobro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online