Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 09.04.2014.
12:38
Lj. Ivanović - Vesti A

Moskva ćuti o Vučićevom napadu

Poslovodstvo Naftne industrije Srbije ćuti posle neočekivanog napada mandatara nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića na ruske deoničare u kompaniji, upozoravajući ih da "Srbija više neće tolerisati da ne prihoduje iz dobiti kompanije iako ima 29 odsto vlasništva". Ćuti i moskovski Gaspromnjeft koji ima 51 odsto akcija i zapravo u celosti kontroliše kompaniju.

Podržava lidera stranke Alesandra Vučića: Zorana Mihajlović
 

Činjenica je da NIS godinama ostvaruje velike profite, ali je činjenica i da je umnogome za to zaslužna i modernizacija rafinerija u koje je kompanija dosad investirala dve milijarde evra.
 

Akcize nisu dobit

NIS najviše puni budžet prihodima od akciza, što je zakonska obaveza i ne zavisi od toga ko je vlasnik kompanije. Ti prihodi čine više od dve trećine iznosa koji NIS uplati u budžet, a ostalo je rudna renta od tri odsto i porez na imovinu po stopi od 0,4 odsto, pri čemu veliki deo imovine nije uknjižen na NIS, rekla je Zorana Mihajlović.

- U naredne tri godine biće investirano još 1,5 milijardi u duboku preradu nafte u Rafineriji Pančevo, u Rafineriju ulja u Novom Sadu i nove tehnologije. Od svih ovih ulaganja Srbija je imala korist u 2013. godini od 120,6 milijardi dinara na ime poreza, što je za trećinu više nego godinu ranije - izjavio je nedavno Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.


Posle Vučića sa srpske strane se oglasila i ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je ujedno i predsednica Skupštine akcionara NIS-a. Ona je izjavila da je profit NIS-a dovoljno veliki da ga je, osim za investicije u jačanje kompanije, moguće deliti i kao dividendu i da Vlada Srbije kao akcionar očekuje da se bitan deo dobiti tako i podeli.


- Postoje naše obaveze prema Gaspromu kao što su, na primer, dugovi Srbijagasa i verujem da na ovaj način možemo rešavati probleme na obostrano zadovoljstvo - rekla je Zorana Mihajlović.
 

Vučić opasno zaratio s Rusima

Moguće je da iza svega stoji i ranije pominjana revizija ugovora kojim je NIS prodat Rusima, a za koji mnogi stručnjaci tvrde da je štetan po Srbiju, ponajpre zbog preniske rudne rente koju NIS plaća za eksploataciju srpskih naftnih polja.


- Nije reč o reviziji ugovora, već o tome da je odnose uvek moguće unaprediti, i dodala da je u pitanju, između ostalog, odlučivanje o podeli dividende. Hajde da vidimo da li je moguće naći i zajedničke poslovne interese. Ja verujem da jeste - rekla je Mihajlovićeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 12:41
Nemaju volju da odgovaraju na gluposti jedne smrdibube.Ako nekom odgovore,odgovorice Srbima a ne ovom mongoloidu za koga znaju sta misli a kamoli sta i za koga radi...
Sreda 09.04.2014. 12:51
Још једном се показало да Вучић не сме да се дотиче било какве теме која се тиче међународног односа.
Sreda 09.04.2014. 12:41
телетабис...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online