Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 26.04.2014.
06:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Južni tok skrenuo u politiku

Sekretarijat Energetske zajednice EU zatražio je od Saveta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji Gasovoda Južni tok koje je Srbija zaključila sa ruskom kompanijom Gasprom.

Idemo dalje: Aleksej Miler i Ivica Dačić
 

Sekretarijat se na ovu meru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija Srbijagas i Jugorosgas, koje su nosioci posla na deonici Južnog toka kroz Srbiju, navodi se saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Projekt (ni)je doveden u pitanje

Čelnik Direktorata Evropske komisije za energetiku Dominik Ristori izjavio je nedavno da se "generalno gledano" pitanje obustave realizacije projekta Južni tok ne postavlja.
- U ovom momentu to se ne razmatra. Sada je važno da se obnove politički uslovi za saradnju EU i Rusije i mi radimo u tom duhu - rekao je Ristori.
Predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izrazio je nadu da će se pravne prepreke za realizaciju Južnog toka rešiti do kraja sledeće godine.

- Ugovori koje je Srbija sklopila sa Gaspromom krše takozvano pravilo nevezivanja koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa - objašnjava se u saopštenju.


To je razlog što je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog saveta EU.


Ukoliko proceni da Srbija krši pravila, Savet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi s ovim problemom.


Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je Gasprom sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.


Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize. Brisel još nije odgovorio na predlog Vladimira Putina da se pregovori o snabdevanju EU ruskim gasom održe u nedelju u Moskvi.

POVEZANE VESTI

Subota 26.04.2014. 08:39
Južni tok je od vitalne važnosti za Srbiju ! EU radi sve da onemogući Srbiji bilo kakvu važniju geopolitičku ulogu u bliskoj budućnosti, jednostavno žele po svim mogućim pitanjima da ovisimo uvijek i samo od njih ! Kakva nas to budućnost onda očekuje, kada smo već sada uslovljavani i to na jednom od vitalnih projekata ! Ne znam da li ovakve komisije preispituju ugovore njemačkih firmi sa ruskim partnerima !? Nebi trebali padati pod njihove ucjene, mi smo još daleko od najveće robije evropskih naroda..EU !
Subota 26.04.2014. 07:36
Не би ме изненадило да наше издајице одустану од Јужног тока! Глупи СПС-овци су у овој влади само да би им се подметнула још која издаја!
Subota 26.04.2014. 09:44
Vučić je narodu predstavio njegovu zamisao novog sastava Vlade. Međutim, malo građana zna da je njegov predlog za novog ministra zdravlja, Zlatibor Lončar, poznat kao “doktor smrti”. Evo i zašto.Poverljive Informacije oznacile su Lončara da je označen kao saradnik vođa „zemunaca“ Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije. Prema saznanjima Informanta, “doktora smrti” hapsio je UBPOK, ali otpužbe o ubistvu nisu mogle biti dokazane jer nije bilo moguće izvršiti toksikološku analizu ubijenog.O doktoru Lončaru na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića govorio je zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi i iscrpno objasnio njegov angažman za zemunski klan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online