Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.03.2010.
12:00
M. Ivanović - Vesti A

Kuršumlija: Milan radi za 2 hleba

Radnik kuršumlijske Zemljoradničke zadruge "Budućnost" Milan Simić (43), već dve godine umesto plate dobija - dva hleba dnevno. To je jedina zarada koju, iz zadrugarske pekare u kojoj sada radi, odnese trojici sinova i ocu sa kojima živi u kuršumlijskom selu Mačkovac.

- Ne sećam se kada sam primio poslednju platu, mislim da je prošlo više od dve godine. Umesto nje, svakog dana dobijam dva hleba. Za nas petoro to nema ni za doručak, pa po povratku iz treće smene umesim još dva-tri. Ali, ona velika, seljačka - kaže Milan.

Sve za decu: Milan Simić


Milan živi u selu Mačkovac, na oko šest kilometara od Kuršumlije zajedno sa ocem Milutinom (72) i trojicom sinova, Slavkom (13), Borisavom (12) i Veljkom (9). Svakodnevno na posao u treću smenu odlazi pešice i vraća se ranom zorom. Ovaj visok, krupan čovek, dobroćudnog izgleda, stoički se nosi sa siromaštvom u koje je upao.


- Valjda neće ovako biti stalno, promeniće se nešto u međuvremenu. Da se ne nadam ne bih ni ostao u zadruzi da radim ovoliko dugo, a to je već dvadeset godina. Ali, ovako loše nije bilo u prethodnih osamnaest godina - veli Milan.


Pre šest godina, kada je iznenada preminula Milanova supruga, odlučio je da sa ekonomije u zadruzi pređe da radi u pekari. Trebalo je ujutru neko deci da spremi doručak i zato je morao u treću smenu. Milan je svojim sinovima postao i otac i majka.

Posle doručka, decu isprati u školu, a za spavanje preostane mu par sati. Već oko podneva valja spremiti ručak, da bude na stolu kad deca stignu iz škole. U tom dođe vreme da krene na posao, do koga svakodnevno prepešači šest kilometara.

"Opasan" direktor


Pre godinu dana, Milan Simić je suspendovan sa posla zato što je navodno ukrao nekoliko hlebova više od ona dva koja dobija umesto plate. Tadašnji direktor Zadruge, Dragan Gvozdenović formirao je komisiju koja je merila Milanove vekne. Navodno, bile su teže od propisanih.


Suspenzija je kasnije ukinuta, pa se Milan vratio na posao. A direktor, posle dva meseca rukovođenja, napustio je funkciju u posrnuloj "Budućnosti".


- Ne pada mi teško pešačenje, navikne se čovek. Ponekad stopiram. Najgore je što ništa ne zaradim. Teško je kada sinovi zatraže da kupe odeću, obuću... Slegnem ramenima i kažem im da će biti, a ni sam ne znam kad - rezignirano će Milan.


Jedini prihod u porodici Simić je minimalna penzija koju prima Milanov otac Milutin. Deset hiljada dinara jedva da podmiri najosnovnije potrebe za hranom. A da nije bašte, teško bi se i to obezbedilo.


- Posadimo krompir, luk, kupus, malo pasulja... Nekako sastavimo kraj sa krajem. Hvala bogu pa su deca sada već odrasla i ne beže od rada. Bude u sezoni i drugih poslova, od kojih ponešto može da se zaradi. Najgore je zimi. Ako nisi spremio zalihe, onda je teško - objašnjava nam Milanov otac, 72-godišnji Milutin.

Ljubimac: Deda Milutin sa unukom Veljkom


Najmlađi član porodice, devetogodišnji Veljko, kaže da je odličan đak, ali da nije išao u školu prethodnih mesec dana jer je imao operaciju.


- Moj Veljko je najbolji đak u razredu. Učiteljica ga hvali uvek kad odem u školu. On je moj najdraži unuk. Ja sam ga najviše pazio kada je sa tri godine ostao bez majke. I ne samo što je dobar đak, on hoće da posluša sve što mu kažem, pomaže i kući i u polju - kaže deda Milutin dok grli unuka Veljka.


- Ja često sa dedom odem da mu pomognem da položi kravama u štali. Znam i kravu da pomuzem, a ponekad, kada su deda i tata zauzeti, spremim i ručak po povratku iz škole. Nije teško da se oljušti i skuva krompir - ponosno će Veljko i dodaje da mu je neostvaren san da ima kompjuter.

POVEZANE VESTI

Petak 26.03.2010. 18:36
jebemli te Drzavo SRBIJO!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online