Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 14.05.2014.
19:18
sandzacke.rs A

Bošnjaci iz prezimena izbacuju "vić" i i"ić"

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević najavio je "dugoročni nacionalni projekat od izuzetnog značaja", kojim je predviđeno da Bošnjaci iz svojih prezimena odstrane "nametnute" dodatke "vić" i "ić". , koji su, kako kaže, nasilno pridodati njihovim prezimenim u poslednjih sto godina od 1912. godine, od kada je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

"Genijalna" ideja BNV: Esad Džudžević
 

Zatvarajući obeležavanje bošnjačkog praznika, Dana bošnjačke zastave, Džudžević je rekao da su njihovim prezimenima u poslednjih 100 godina nasilno dodati srpski nastavci "vić" i "ić", i to oda kada je, kako kaže, Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Taj "stari evropski narod", kako kaže Dudžević, imaće sasvim besmislena prezimena kakva nema niko na prostoru bivše Jugoslaviji, pa bi u teoriji za neku deceniju moglo da se raspravlja o njihovom misterioznom poreklu na tlu Balkana. Kao Baskijci u Španiji. Pa čak ni Hrvati nisu iz svojih prezimena izbacivali "ić", da bi se razlikovali od Srba.

No, vratimo se Bošnjacima. Ako stvarno iz svojih prezimena izbace "ić" i "vić" pisac Meša Selimović postao bi Selimov ili Selimo. Sam Džudžević bi bio Džudže ili Džudžev, a ministar Rasim Ljajić postao bi Ljaj. Potpuno besmisleno.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća – jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.05.2014. 20:38
Boze, Boze kakvo drsko prekrajanje istorije. Prezimena na ic i vic Bosnjacima nikada nisu nametnuta, oduvijek su takve imali, jer su to porjeklom srpska prezimena. Ovaj gospodin nece naravno da iskaze istinu iako to dobro zna kao i svi ostali, ali nikada nece da priznaju, da su ustvari nametnuta muslimanska imena, umjesto srpskih imena,kad su vjeru mijenjali. Pocetna slova srpskih prezimena su brisana a dodavana kao npr: Hadzibeg-ic , Osmano.vic itd itd.To su im Turci u tim osmanlijskim vremenima namjerno tako radili da ne bi vremenom postajali Turci i da se razlikuju od pravih Turaka.
Sreda 14.05.2014. 20:55
A to sto izbacite iz prezimena, dodajte na svaku rec koju izgovarate, pa cete mozda dobiti jezik drukciji od srpskog. Tada vas mozda neko i prizna za narod.
Sreda 14.05.2014. 19:55
Браћо Срби стоко једна ту на корак од пропасти доживотно гладна жедна жељна пара жељна власти Браћо Срби стоко једна поцркајмо ко нас јебе издаја је очигледна издали смо сами себе Браћо Срби стоко једна посвађана међу собом глупа наивна и чедна а били смо никад робом Браћо Срби стоко једна неваља неуредна ни пишљива боба вредна браћо Срби стоко једна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online