Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.05.2014.
08:11
Đ. Janković - Vesti A

Kataklizma u centru Rađevine

Na Krupanj, centar Rađevine, sručio se sav gnev podivljale prirode koja je u ovom malom mestu pokazala svu svoju snagu i iza sebe ostavila slike kataklizme.

Stihija srušila i kuću: Dragan Đurđević je ostao bez imovine 

 

Meštani koji su četiri dana, od srede do juče, bili odsečeni od sveta i do kojih se nije moglo nikako stići osim iz vazduha, ali zbog magle čak ni to, pokušavaju da saniraju posledice nezapamćene poplave koja je rušila sve pred sobom.


Put do Krupnja je osposobljen i do ovog mesta može se doći preko Zavlake, Krivaje i Likodre, ali na pojedinim mestima ima odrona i odnetih delova kolovoza. Na samom ulasku u mesto, kod table sa imenom, nanosi blata. Dvorišta kuća puna mulja.


- Nije ovo ništa, idi gore, tamo je strahota - kaže jedan meštanin koji vodom spira blato iz dvorišta.


Centar mesta sa zemljanim bedemima, a onda prve slike kataklizme. Kuća sa dvorištem prepunim mulja, od automobila viri samo krov, a kod komšije oko pola metra blata tamo gde je bio travnjak. Dragan Predojević lopatom uklanja mulj i otkopava, bukvalno, stazu do kuće.

Blato i mulj u dvorištu: Dragan Predojebić probija put do kuće
 


- Najvažnije je da je glava na ramenu i da nam je kuća ostala čitava. Gore, uzvodno je katastrofa. Kuće je voda bukvalno odnela - kaže ne prestajući da radi.

Četiri dana bez struje i vode

Deo Krupnja je i juče bio bez struje, ali i četvrti dan bez vode. Pomoć je danas najugroženijima deljena u Biblioteci Politika, a Krupanjci su dobijali flaširanu vodu, hleb i pelene.
- Četiri dana smo bez vode, a tek danas je dele. Čujem da su je dopremili neki momci iz Loznice i svaka im čast - kaže jedan momak koji je došao po balon vode.


Tamo napred, ako možeš nekako prođi, e tamo ti je užas. Videćeš što nikad nisi. Gazimo vodu i blato, vodi nas policajac Nenad Marković kome je voda poštedela kuću, ali ju je zato srušilo klizište. I pored sve muke on je na poslu i pomaže drugima. Haos na sve strane, Zmajevac je ime vode koja je bila više nego nemilosrdna prema nekim žiteljima naselja Žarkovača dva. S jedne strane ulice kuće je rušilo klizište, sa druge strane nosila voda. Onda šokantan prizor, izvaljena kompletna kuća.

Prvi pomogli Lozničani

Zahvaljujući Fejsbuk apelu Branka Antića Lozničani su se organizovali i uspeli da u toku podneva stignu do Krupnja. Dopremili su hranu, vodu i sredstva za higijenu. Akcija se nastavlja, a pomoć se šalje i u krupanjska sela.


- Bujica je grunula i poplavila sve. Gledao sam dok mi je kuća padala u vodu, sav trud od 30 godina nestaje za nekoliko minuta, a potpuno si nemoćan. To se desilo prvoga dana, u sredu oko podne. Kuća je bila desetak metara od reke, a ipak je bujica oborila. Ništa nisam izneo iz kuće u kojoj mi je bila i radionica, garaža, pečenjara, samo sam auto sklonio neki sat ranije. Ne mogu da verujem u ono što gledam, pa ovaj Zmajevac je leti takav da noge ne možeš oprati u njemu - priča Dragan Đurđević, jedini koji je ostao u ovom naselju iz kojeg su se ostali sklonili i gde je uništeno osam kuća.


Meštani kažu da je ovde plavilo i 2001. godine, ali to nije bilo ni trećina onoga što ih je sada snašlo i tada reka nije bila regulisana. Posle te godine urađena je regulacija od koje sada nema ni traga. Sve je voda zbrisala, pokidala delove obale i razvalila sve što joj se našlo na putu.


Poplava je odnela i celu kuću, od 90 kvadrata, Šabana Suljića (65) koji od imovine sada ima samo odelo u kome je bio pre četiri dana.

 

Spasila ribicu

Slavica Predojević je u ovom haosu u podrumu svoje kuće našla ribicu. Uz osmeh je pokazuje iako je oko nje haos. Čuva je u tegli i tu će biti dok se reka ne smiri, a onda će je pustiti da otpliva.


- Samo smo izašli iz kuće i gledali propast. Ništa nisam uspeo da iznesem. Imam ženu, sina, snaju i dvoje unučadi, najvažnije je da su svi živi. Smešteni smo u nekoj kafani. Šta ću sad? Ništa, sad sam 0:0. Ovde dele pomoć, ali šta će mi voda, pa voda me je i upropastila. Došlo mi je da skočim u nju i skratim sebi muku - kaže on, dok se iz daleka čuje huk reke koja i dalje besni, ali sada u svom koritu.


U Krupanj je konačno stigla teška mehanizacija koja će pomoći u čišćenju terena i ogromnih količina blata, mulja i nanosa zemlje. U ovoj varošici uništeno je na desetine kuća, srušeno nekoliko mostova, a meštani će još dugo vidati rane ove kataklizme kakva se ne pamti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online