Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.05.2014.
05:49
D. Dekić - Vesti A

Osim sa vodom, borba i sa glasinama

Posle nezapamćene katastrofe Srbija broji žrtve i vodi borbu sa novim talasom nabujalih reka. Zvanični podaci govore da je do juče pronađeno 19 žrtava, od čega 12 u Obrenovcu, dve u okolini Šapca, ima i mrtvih u Krupnju, a strahuje se da ih je mnogo više. Sa ugroženih područja je evakuisano više od 25.000 ljudi, a kako saopštava Ministarstvo unutrašnjih poslova, najviše iz Obrenovca, gotovo 8.000, a evakuacija je nastavljena.

Scena iz Obrenovca
 

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je najkritičnije u toj beogradskoj opštini i na potezu Sremska Rača - Mitrovica - Šabac, zbog čega je naređena hitna evakuacija deset sela. Tu se, kako je istakao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, donja zona bedema pretvorila u blato, a curenje je prvi znak da više nije siguran. U mestima kroz koja protiče Sava i dalje su organizovana neprekidna dežurstva radi ojačavanja brana.


Inače, Diković je juče pozvao građane u, kako je rekao, poslednju borbu za taj grad. Prema navodima iz Kriznog štaba, nasip koji brani taj grad napukao je na teritoriji sela Drenovac, a ugrožena je Čevrntija, kao i crpna stanica u tom gradu.

Nasip više ne ugrožava vodostaj Save, već konstantna otapanja odbrambenog zida.
Prioritet je i juče bila odbrana Termoelektrane "Nikola Tesla", a očajni Obrenovčani najteže pogođeni poplavama pronose priče da je njihov grad svesno žrtvovan.

Prema jednoj, "pušteni su niz vodu" da bi se spaslo Valjevo, što je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić demantovao i poručio da se ne slušaju razne priče, već zvanične izjave.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

Nedugo zatim, krenula je druga glasina da je država pustila potop Obrenovca da bi se sačuvala Termoelektrana, jer bi u suprotnom Srbija u naredne tri decenije živela sa svega četiri sata struje dnevno.

Stanje u Obrenovcu je jezivo, kažu očevici. Voda se povlači, a na svakom koraku su uginule životinje, pa se zbog opasnosti od zaraze krenulo u deratizaciju terena.


Kolubarski kopovi su pretvoreni u jezera. Poplavljena su sva četiri kopa, dva potpuno, a rudari kažu da je ovako nešto nezapamćeno. Procene su da je šteta u kolubarskim rudnicima najmanje 100 miliona evra.


U Malom Zvorniku klizište je prekinulo saobraćaj na magistralnom putu ka Ljuboviji i grad podelilo na dva dela. Planina je počela da klizi ka Drini, pa su specijalni timovi radili na sprečavanju skretanja reke ka tom gradiću, kako ne bi bio potopljen.
 

Carina olakšala prijem pomoći

Uprava carina maksimalno je pojednostavila proceduru prijema humanitarne pomoći iz inostranstva.
- Dat je nalog svim carinarnicama da u situacijama kada prevoznik nije u mogućnosti da angažuje špeditera, sami carinici preuzmu popunjavanje deklaracije i njenu obradu - navodi Uprava carina.
Preporučeno je da svi oni koji humanitarnu pomoć šalju u Srbiju, a nemaju preciznu informaciju kome je šalju, treba da je upute na carinsku ispostavu Terminal Beograd (11568).

POVEZANE VESTI

Utorak 20.05.2014. 10:06
Verovatno, istina je negde tamo...nego, što se glasina tiče, interesuje me kakvih glasina i šta to prikriva ova sekta na vlasti? Zaista uverljivo deluje kada primemin nosi sve one pakete, a kamerman bira najbolji ugao...izduvali ste ga sa Obrenovcem, Krupnjem i ost, nesposobnim lokalnim autokratama, žrtvama... pa kad su već najavljene obilne padavine, šta ste očekivali? Požare? Gde je nestala inženjerijska vojna oprema? Obrenovac i Šabac, centri inženjerije, pontonjerije u JNA koje su premošćavale Dunav i Savu za pola sata? Vas jedino boli kako će reagovati fašistički okupator ako se ne održi sramna parada i koliko ćete dolara od pomoći potrošiti za vašu g.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online