Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.05.2014.
13:30
b92.net A

Posle poplava najezda zmija u Gornjem Milanovcu

Širom rudničko-takovskog kraja, posle poplava, beleži se povećanje broja zmija i drugih gmizavaca u objektima i na javnim površinama, posebno na putevima.

Nakon povlačenja vode građani se žale na najezdu zmija: Gornji Milanovac
 

Sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, Tomislav Marković rekao je da su volonteri te organizacije radili u Mlakovcu na čišćenju jedne kuće posle poplave kada su pronašli pet otrovnica.


Zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac Miroslav Milovanović objasnio je da naglo povećanje temperature vazduha utiče da zmije izadju iz mokre zemlje, zbog čega gradjani treba da budu obazrivi, ali i da ne stvaraju paniku.


Direktorka Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu Dragica Topalović za agenciju Beta je izjavila da se beleži povećanje broja pacijenata koji traže pomoć posle ujeda zmija i dodala da ima dovoljno seruma.


"Čak smo danas trebovali nove količine, za svaki slučaj, i sa serumom su snabdevene sve ambulante na seoskom području, a mnoge koji se javljaju, nisu ujele otrovnice", rekla je Dragica Topalović.


Stručnjaci: Nema mesta panici

Srpsko herpetološko društvo "Milutin Radovanović" iz Beograda na svom zvaničnom sajtu objavilo je apel korisnicima društvenih mreža, štampanim i elektronskim medijima da ne šire paniku u javnosti zbog sve češće pojave zmija u poplavljenim područjima jer realna opasnost od njih ne postoji.


Kako se navodi u apelu, zmije u ravničarskim predelima su najčešće neotrovne i potpuno bezopasne pa širenje panike i histerije može samo još više otežati posao spasiocima u ovako teškoj situaciji.


"Kako navode izvori na internetu, ljudi u pomoć zbog pojave zmija već zovu i vojsku. To je stvarno neracionalno i samo dodatno komplikuje spasavanje ljudi, domaćih životinja i domova. Zmije u ravničarskim područjima Srbije su neotrovne i potpuno bezopasne, ako se izuzme nekoliko lokaliteta u Vojvodini na kojima ima šarki," navode herpetolozi.

U Kosjeriću najezda zmija i pacova posle poplava


Prema saopštenju, u poplavljenim područjima najčešće se sreću smukovi i vrste vezane za vodu, ribarice i belouške. Sve navedene vrste mogu da narastu do 1,5 pa čak i 2 metra pa mogu da izgledaju zastrašujuće, ali su potpuno bezazlene", navodi se u apelu.


"Naše otrovnice se od drugih vrsta zmija lako razlikuju, duž smedjih ili sivih ledja imaju tamnu cik-cak šaru. Šarke mogu biti i potpuno crne. Kao i druge vrste životinja zmije samo pokušavaju da se spasu i pobednu na suvo. I njih voda isteruje iz skloništa", kažu herpetolozi i dodaju da zapravo mnogo veća opasnost dolazi od pacova, koji su pak pretežna hrana zmija.


"Glodari prenose zarazne bolesti koje mogu biti pogubne po ljude. Često su pacovi osnovni faktor u izbijanju i širenju strahovitih epidemija, dok zmije ne prenose nijednu bolest na ljude, zapravo se hrane glodarima", kaže se u apelu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.05.2014. 23:57
Sarki ima i u slivu reke Rasine i Zapadne Morave, bavim se ribolovom i sretao sam ih u prirodi. Ne znam ko su ti strucnjaci koji tvrde da ih ima samo u odredjenim reonima Vojvodine. Lako se razlikuju od belouski i sl. Uglavnom se plase coveka ali ipak se treba cuvati iznenadnih susreta u kojima se i covek i zmija nadju zateceni situacijom. Ukoliko je zgazena ili se oseti ugrozenom napasce. Zato otvorite cetvoro ociju kada se nadjete na terenima gde je moguc susret.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online