Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.05.2014.
17:01
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

“Šta će biti s našim Obrenovcem?“

Tmurni talasi nadvili su se nad Obrenovcem. U danima haosa, misli Obrenovčana bile su usmerene ka spasavanjima života, ali sada, kada je većina na sigurnom, kod rodbine, prijatelja, poznanika, glavno pitanje koje se postavlja je: Šta će biti sa našim gradom?

U četvrtak su vlasnici lokala prvi put od opšte evakuacije bili u svom gradu i doživeli su - šok. Stanje na terenu je katastrofalno. Puste, razorene ulice, smeće na sve strane, nesnosan smrad koji se širi gradom, očajni ljudi koji pokušavaju da spasu što se spasiti može, bez struje, vode... Većina ulica je prohodna, ali i dalje ima mesta gde se voda ne povlači (naselje Topolice, Rvati, deo kod Autobuske stanice “Lasta“, Gaja, Rojkovca). Ono što je vodena stihija ostavila odraziće se na Obrenovac mesecima, možda i godinama.

Opasnost od zaraza

Posle vodene stihije, nad Obrenovčanima visi kao mač nad glavom opasnost od zaraznih bolesti. Stručnjaci upozoravaju na komarce, glodare i zmije, koji će sigurno da “zagospodare“ poplavnim područjima.

Vrši se dezinfekcija, sanacija terena, stići će pomoć iz svih krajeva Srbije, pomoći će i iz inostranstva, niko neće da ostane gladan, ali kako se vratiti normalnom životu? Kako vratiti stanje od pre nedelju dana? Koje reči utehe možete da uputite ljudima koji su ostali bez kuća koje su mukotrpno decenijama gradili? Mnogo pitanja, sadašnjost ne obećava, budućnost je neizvesna.

Jedan od zakupaca lokala koji je u četvrtak posle pet dana pakla prvi put ušao u lokal u glavnoj ulici (Miloša Obrenovića, prim. aut.) imao je šta da vidi.

"Radnja je gotovo uništena. U fijokama se nakupila voda, sve je to propalo. Pitanje je šta je sa instalacijama u lokalu. Biće potrebno mnogo vremena kako bih lokal vratio u normalno stanje", kaže on.

Privreda Obrenovca dobrim delom zavisi od termoelektrane “Nikole Tesla“. Država će sigurno uspeti da osposobi ovog giganta koji je umalo srušen u bujicama, radnici će da dobijaju plate, ali šta je sa malim privrednicima?

"U razgovoru sa poznanicima i kolegama, koji imaju prodavnice, butike, mesare, saznao sam da mnogi ne znaju kako će sada. Neki će da zatvore radnje, neki nemaju ideju šta će dalje, neko će pokušati da preseli posao u Beograd. Mnogi koji su bili dobrog materijalnog stanja ostali su bez ičega. Teško, veoma teško će se sve vratiti u normalu. Deprimirajuće je videti sve to", kaže naš sagovornik.

Ova beogradska opština je poslednjih godina rapidno napredovala. Izrađena su nova naselja, broj stanovnika je bio sve veći, kvadrati stanova bili su sve skuplji. Obrenovac je postao “grad koji obećava“, ali šta će biti sada? Ko će posle ovoga da poželi da dođe u Obrenovac? Posle reči utehe, obećanja, vreme je za dela. Nadležene institucije su na potezu!

POVEZANE VESTI

Petak 23.05.2014. 22:08
A vucko i vuckovi ce i dalje da nam pricaju o "175miliona evra" steti i 13 utopljenih...
Subota 24.05.2014. 08:18
Iz nekog razloga vlada smanjuje desetine puta razmere, štete... Da li ako kažu da je šteta mnogo manja, i odšteta treba da bude adekvatna tome?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online