Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 30.05.2014.
18:18
Beta A

"Ljudska prava se u Srbiji ne poštuju dovoljno“

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava u Srbiji nije bilo zadovoljavajuće 2013. godine i čak je bilo tendencija smanjenja tih prava, rekao je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Stanje ljudskih prava u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou: Saša Janković 

On je to na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost polova, podneo izveštaj o radu svoje službe za prošlu godinu.

Zaštitniku građana prošle godine obratilo su se 23.000 građana, a prihvaćeno je 4.705 optužnih predmeta zbog povrede 66 vrsta ljudskih prava što je 18 odsto više nego 2012. godine.

Najranjivije grupe građana i dalje su ekstremno siromašni, deca, žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, osobe lišene slobode, izbegli i raseljeni, LGBT grupe, zagovornici ljudskih prava, kao i kritičari vlasti, uključujući novinare.

Kao najveće prepreke i izazove ostvarivanju prava građana, naveo je neefikasno pravosuđe, premoć političke volje nad vladavinom prava, slabe institucije, "atrofiranu ekonomiju", nereformisanu administraciju, tabloidizaciju medija.

Ugrožena prava nacionalnih manjina

Govoreći o pravima nacionalnih manjina, on je rekao da su i dalje najugroženiji Romi, Albanci i Vlasi i ukazao na nepoštovanje prava na obrazovanje na nacionalnim jezicima.

"Ove godine tabloidizacija medija prerasla je u tabloidizaciju države jer ciljeve i zadatke držvni organi ne ostvaruju svojim radom, već plasiranjem informacija i dezinformacija u medijima, pa tako građani moraju da traže istinu na naslovnim stranama", ukazao je Janković i ocenio da je to pogubno i za bezbednost građana.

Pohvalio je donošenje Konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama i posebnih protokola na osnovu kojih je "olakšana kontrola da li je nasilje u porodici moglo da se spreči i ko je za njega odgovoran".

Janković je naveo da je prošle godine u porodičnom nasilju u Srbiji ubijeno 40 žena.

Petak 30.05.2014. 18:56
A mene recimo Cigani ne ugrozavaju i moje pravo na cistu okolinu kada se njihovi konji iseru po ulici? Siptari (da ne racunam one na KiM) dizu teroristima UCK spomenike koje ni drzava ne sme da srusi i onda oni ugrozeni? Nasao se jos jedan govnar koji usred Srbije zivi i prima poprilicne pare nama soleci pamet o ljudskim pravima...
Petak 30.05.2014. 18:26
Ja bi vama manjinama oduzeo i to sto imate jer neznate cijeniti , pokusajte u Eu na tu temu pa da vidjamo odgovor.
Petak 30.05.2014. 18:23
Ове из невладини организација и сл.све би у оне кинеске клозете из претходне вијести!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online