Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.03.2010.
00:55
Z. Marjanović - Vesti A

Starica samuje u planinskoj šupi

"Mislila sam da ću umreti, ali nekako izađoh iz snega i ove zime", rekla je novinaru "Vesti" Perka Živanović, starica iz takovskog sela Lozanj koja već decenijama živi u šupi, bez struje, sama, bez igde ikog svog.

ŠUPA U KOJOJ ČAMI: Perka Živanović unosi drva

Već na prvi pogled vidi se da je mesto gde živi Perka Živanović, starica ostavljena na milost i nemilost životu, nekada bilo kućevno mesto.

Stari, napola razvaljen koš za kukuruz, trem ispod kojeg trule bačve i burad iz kojih su već odavno ispale duge i ostali samo zarđali metalni obruči, srušena štala od brvana i šupa u kojoj već decenijama samuje starica Perka, govore da je nekada ovo bilo seosko domaćinstvo u kojem se živelo, radovalo, rađalo, nadalo, sanjalo...

Od svega toga, kao i u mnogim seoskim domaćinstvima u takovskom selu Lozanj ostala su, nažalost, samo sećanja onih koji čekaju poziv za neki, uverena je i Perka, bolji i pravedniji svet.


- Za mojeg čoveka Jezdimira sam došla u vreme drugog rata, ali nemadoh sreće ni sa porodom ni sa mojim domaćinom.

Pomoć na kašičicu


U kakvim uslovima živi Perka Živanović upoznati su i nadležni u Crvenom krstu i u Centru za socijalni rad i oni čine, kako kaže Tomislav Marković, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu, koliko mogu i u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Crveni krst dva puta godišnje baki Perki odnosi skromne pakete sa osnovnim životnim namirnicama, a Centar za socijalni rad joj godišnje uplaćuje dva puta po 5.000 dinara.

Rodila sam sina koji je umro odmah nakon što se rodio, nismo stigli ni da ga krstimo, a malo posle umre i moj Jezdimir.

Ja sam potpuno nepismena pa i ne znam da ti kažem za godine kada je sve to bilo, ali baš je odavno kako živim sama u ovome što na sve liči, osim na kuću. Ma, ovo nije ni bila kuća, nego prostorija u kojoj smo nekada sušili šljive.

Valjda bi bilo drugačije da mi je bog ostavio sina i da mi je Jezdimir poživeo duže, ali protiv sudbine se ne može.

Da se moglo, i ja bih za njima, ali ne ide to tako jer moraš da sačekaš svoj red, a to se baš odužilo - priča Perka stojeći ispred šupe i izvinjavajući se što se nije malo doterala za slikanje.

Sumorna slika šupe i pustoši u dvorištu Perke Živanović nije ništa u odnosu na sobicu od pet kvadrata u kojoj ovozemaljske dane provodi starica zaboravljena i od društva i od sela.

U jednom kraju sobe je šporet iz kojeg na sve strane izbija dim, nešto posuđa, u drugom kraju je nešto što liči na krevet, zidovi sobe su prekriveni debelim slojem čađi, tegla napunjena kukuruzom u koji je zaboden komad sveće, na zidu slika prekrivena garežom na kojoj su Perka i njen Jezdimir kada su se venčali, i to je sve što se može nazreti u tami nečega što najviše podseća na jazbinu.

U sobičku je i usred dana toliko mračno da je Perki, koja je i polugluva i poluslepa, svejedno da li je napolju dan ili noć.

MRAČNO I PO DANU: Pali sveću jer nema struje


 

- Ima mnogo zima da mi niko nije prekoračio prag - priča Perka dok pali voštanicu, a struju nisam imala nikada.

- Ranije sam se nadala da će se neko setiti da postoji i Perka i da će mi makar selo u kojem ima mnogo dobrih domaćina pomoći da dovedem struju, ali vremena su takva da se na sevap zaboravilo.

Ranije sam mislila da bi mi uz svetlo bilo lakše, i bilo bi, ali sada mi i ne treba. Pravo da ti kažem, sve mi je jedno da li je dan ili noć.

Ne brojim više, a i ne znam da brojim, dane i godine, no samo čekam kada će sve ovo da se završi i da odem svom Jezdimiru i mom nekrštenom sinu sa kojima sam trebala da budem odavno - kaže Perka.

Ima dosta napuštenih


Ovo što živim je kazna, a zašto sam kažnjena i od koga, to ti, sinko, ne umem kazati. No, nisam ti ja jedina u ovim krajevima. Ima nas dosta napuštenih - kaže Perka, koja popije neki od lekova, ali ne da bi produžila život, kako kaže, no da je nešto ne strefi i da ne ostane nemoćna u krevetu gde bi je pronašli ko zna kada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online