Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.06.2014.
20:52
J. L. Petković - Vesti A

Sačekuša u Štrpcu: Direktora i radnike Lole isterali na ulicu

Dan posle izbora na Kosovu, 9. juna, službenici Kosovske agencije za privatizaciju ušli su u fabriku FDK Lola u Štrpcu, preuzeli dokumentaciju, ključeve i pečate i postavili svoje obezbeđenje, a radnicima srpske nacionalnosti i rukovodstvu zabranili pristup fabričkom krugu.

Kopija dopisa Ministarstva lokalne samouprave
 

Direktora fabrike Milana Stojčetovića, informisali su da je slobodan i nezaposlen, kao i svi ostali radnici, i objasnili mu da za bilo kakvu vrstu potraživanja mogu da se obrate Kosovskoj agenciji za privatizaciju.

Rasljeni na ulici

Nikola Krstić, zamenik gradonačelnika opštine Štrpce dodaje da predstavnici KAP insistiraju da se vode jedino zakonom, ne želeći pritom da malo šire sagledaju situaciju. Obično se pojave kada je stvar već gotova donoseći loše vesti, i još posebno naglašavaju da nemaju nikakvu obavezu da dođu, već da je to njihova dobra volja.
- Nije sve crno ili belo. Situacija je jako kompleksna i zahteva maksimalnu posvećenost najboljem mogućem rešenju. Na primer, oni u isti koš staljvaju objekat stare robne kuće i hotel Junior gde, ne svojom voljom, već punih 15 godina žive interno raseljena lica. Tu ima porodica i sa malom decom. Je l' to korektno? Šta će sa tim ljudima biti? Je l' treba da ostanu na ulici?

U opštini Štrpce su u šoku. Pre više od mesec dana uspeli su da odlože privatizaciju i likvidaciju nekoliko društvenih preduzeća, između ostalih i "Lole", Mladosti, Zadruge, hotela Junior, Lahor i Građevinara, ali sada gotovo ništa ne mogu da urade da taj proces zaustave.


Na pitanje kako je došlo do toga da se nakon intervencije opštine Štrpce imovina ipak prodaje, kažu i oni bi voleli da dobiju odgovor.


- Upravo juče nam je stigala kopija dopisa kojim Ministarstvo lokalne samouprave traži od Kosovske agencije za privatizacuju da donese odluku povodom zahteva opštine Štrpce da neka imovina društvenih preduzeća pređe u vlasništvo opštine. Umesto odgovora, odnosno odluke koju smo željno iščekivali, predstavnici KAP juče su bez najave sa obezbeđenjem došli u fabriku "Ivo Lola Ribar" i obavestili radnike da je to preduzeće zvanično u likvidaciji, kaže Nikola Krstić, zamenik gradonačelnika opštine Štrpce.


On ocenjuje da takav način postupanja nije dobar i može samo negativno da utiče na celokupnu situaciju:


- KAP ima čvrstu nameru da sve rasproda i bojim se da će to i učiniti. Imajući u vidu žar kojim to rade, mislim da će se to desiti veoma, veoma brzo. A uslovi prodaje su tek loši. To nije klasična privatizacija, već oni prvo izvrše likvidaciju preduzeća bez prethodne procene vrednosti imovine, i to je najgora je solucija i za preduzeće i radnike.


Krstić ističe da je poražavajuće za svaku lokalnu samoupravu da gotovo ništa ne može da uradi povodom toga.


- S obzirom da opštine nemaju pravne mogućnosti da privatizaciju spreče, mi smo pokušali da delove imovine određenih preduzeća istrgnemo iz tog procesa. Tako je Skupština opštine donela odluke o proglašenju određene imovine društvenih preduzeća imovinom od opšteg interesa, slala brojne zahteve, pisma, molbe KAP-u, vladi Kosova, međunarodnim predstavnicima, ali sluha, čini se, nema dovoljno.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.06.2014. 07:16
EU nema alternativu.izdajnicima se svakim danom klupica sve vise smesi.
Sreda 11.06.2014. 19:32
. Е па сада се обратите онима који су вам рекли да изађете на гласање и тиме признате законе лажне државе Косово! Сада када останете без свега, без посла и имовине, а паре од тога у џеп ставе они који су јуче дошли из Албаније, сетите се да сте гласали за Дачича, Вучића, Николића а тиме у ствари за лажну државу Косово! .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online