Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 11.06.2014.
17:06
Beta A

Merkel: Srbi, sve zavisi od vas

Dalji angažman Nemačke i nemačke privrede u Srbiji zavisiće od toga u kojoj meri će transparentna, pregledna i pouzdana biti pravna situacija u Srbiji, izjavila je danas u Berlinu savezna kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa predsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem.

Značajan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom: Aleksandar Vučić i Angela Merkel
 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora nemačka kancelarka je izrazila uverenje da se "na tom planu i radi dosta u Srbiji". Merkel je ponovila ocenu da je u "normalizaciji odnosa sa Kosovom Beograd postigao značajan napredak" što je i dovelo do otpočinjanja pristupnih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Savezna kancelarka je istakla da Berlin želi "da da doprinos uspešnom razvoju celog regiona" zbog čega će 28. avgusta Nemačka biti domaćin konferencije uz učešće vodećih političara iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Pri tome je za Berlin, kako je naglasila Angela Merkel, "od najvećeg mogućeg značaja privredno oživljavanje regiona" i pokretanje zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Pročitajte još:

* Merkel dočekala Vučića uz vojne počasti

* "Zbog podrške Nemačke nam slede mirniji dani"

* Rat zbog nemačke ambasade

Po oceni Angele Merkel, Vučićeva poseta značiće "napredak za srpsko-nemačke odnose", a ona očekuje da će "saradnja Nemačke i Srbije narednih godina biti još tešnja nego što je već do sada bila".

Vučić je, zahvalivši se kancelarki što ga je pozvala u Berlin, rekao i da Srbija želi "još bolje odnose sa Nemačkom, još veće prisustvo Nemačke na Zapadnom Balkanu i u Srbiji", kao i povećavanje broja nemačkih investitora u skladu sa čim će Srbija obaviti svoj posao i uskoro usvojiti više značajanih zakona.

"Mi ćemo naš deo posla ubrzano da završavamo jer želimo da budemo deo Evrope i razvijenog sveta", rekao je Vučić na kratkoj konferenciji za novinare.

Preneo je da je kancelarki Merkel rekao da "veruje u stabilnost Zapadnog Balkana i da će Srbija biti sidro stabilnosti". Takođe je rekao da "kancelarka od Srbije ne treba da očekuje nikakve probleme" jer će ona "naprotiv, sa svima u regionu graditi dobre odnose, komšijske odnose".

"Nemačka je najveća i za nas najvažnija zemlja u EU. Mi smo mala zemlja da bismo bili partner Nemačke, ali želimo da budemo saveznik Nemačke. To znači da ćemo i sebe morati umnogome da menjamo, da ćemo morati da budemo bolji i da ćemo morati da držimo reč", rekao je Vučić naglašavajući da će se Srbija ponašati "ozbiljno i odgovorno".

Na pitanje da li je sa kancelarkom razgovarao o pitanjima vezanim za slobodu medija u Srbiji, Vučić je rekao da "naravno postoje određeni problemi" ali da Srbija upravo donosi nove medijske zakone.

"Mi smo slobodna i demokratska zemlja ali smo uvek spremni da čujemo primedbe, a ono što su bili konkretni primeri onih koji su ih napisali, nažalost nisu bili istiniti. Kao što sam to rekao njima, to sam rekao i gospođi Merkel, jer ja uvek govorim istinu i uvek je saopštavam svima u lice ioako ta istina nekima ne bila draga", rekao je Vučić pred novinarima.

Na pitanje da li je za nastavak ili obustavu planova o gradnji Južnog toka Vučić je rekao da to ne zavisi od Srbije već "pre svega od dogovora EU i Rusije". Rekao je da je Srbija u specifičnoj poziciji jer je Gasprom većinski vlasnik Naftne industrije Srbije.

"Gledaćemo da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope", naveo je Vučić.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.06.2014. 17:19
У преводу што више Србије продате имаћете нашу подршку а онда ћемо наћи друге издајнике да вас замјене као и оне прије вас!
Sreda 11.06.2014. 20:02
Меркел зашто је Немачка војска на Косово ??? Пре неки дан Горбачов је изјавио у вези Запада и њихове политике.Преварили су ме да нас неће једног дана угрожавати. Немачка ће преварити и Србију и бићемо роб. Руски амбасадор је питао : Има ли овде Срба ??? Нема Конузину,овде су само издајице .
Sreda 11.06.2014. 20:01
Mi treba da se ugledamo na Nemce jer su Nemci radni, vredni i pošteni. Rusi su lenčuge i alkoholičari i nikada ne treba da nam budu uzor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online