Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 17.06.2014.
19:22
Srna A

"Kažnjavanje ratnih zločina je uslov Srbiji za EU"

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" ocenila je da bi Evropska komisija trebalo da iskoristi pregovore o članstvu u EU da bi "podstakla Srbiju na preduzimanje mera okončavanja atmosfere nekažnjivosti za ratne zločine".


Specijalni sud za ratne zločine (Foto: Ilustracija)
 

U izveštaju AI pod nazivom "Srbija - Okončanje nekažnjivosti za zločine po međunarodnom pravu" se navodi da na hiljade žrtava u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu "nije uspelo da dođe do pravde", te da je veoma mali broj dobio odštetu ili naknadu za ono što su pretrpeli.

"Narednih nekoliko godina biće ključno za obračun sa klimom nekažnjivosti u Srbiji. Vreme prolazi, svedoci umiru, a sećanja blede. Počionioci ratnih zločina moraju hitno biti suđeni kako bi se obezbedilo da žrtve ostvare pravdu pre nego što bude prekasno", rekao je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju Džon Deljuzen.

AI ističe da je proces pristupanja Srbije EU jedinstvena prilika za "rešavanje nedostataka u pravnom sistemu i obezbeđivanje sredstava i resursa za istrage i suđenja".

Napominje se da je 10 godina posle osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu "samo oko 160 počinilaca procesuriano za zločine po međunarodnom pravu koji su se dogodili u regionu tokom ratova 1990-ih godina".

Od Evropske komisije se traži da usvoji "rigorozni monitoring napretka Srbije u istragama i suđenjima za ratne zločine, kao što je bilo i u slučaju Hrvatske tokom njenih pristupnih pregovora sa EU".

Utorak 17.06.2014. 19:58
Jel ima uopste smisla komentarisati ovakav idiotizam? Sve ljude koje su nam trazili izrucili smo Hagu, osudili su ih na hiljade godina robije a ostale nacionalnosti nisu sve zajedno ni na deseti deo toga... Sto ne traze da se Obami, Busu i Klintonu sudi za ratne zlocine, lako je Srbe zajebavati... Ovo je samo dokaz da im mi nikada necemo biti dovoljno dobri, koliko god se saginjali i ponizavali...
Utorak 17.06.2014. 19:58
Srbijo, mani se naci-zapadnih gluposti.Kakav jebeni "Amnesti internešenel".
Utorak 17.06.2014. 20:43
Треба кажњавати ратне оштете.Одмах САД и НАТО пред судом правде.Србија је вршила самоодбрану од САД, НАТО,шиптаре,муслимане и хрвате.Срби су добили санкције а муслимани,хрвати и шиптари нису.Сви Срби су ухапшени а шиптари,муслимани и хрвати су слободни.Суд у Хагу је политички и то само за Србе .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online