Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.06.2014.
05:53
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbiji opet prete poplave

Štab za vanredne situacije u Svilajncu doneo je odluku o uvođenju pripravnosti Štaba i svih javnih ustanova jer su za period od 16. do 20. juna najavljene veće količine padavina.

Neće valjda opet: Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović
 

- Očekuje se veća količina padavina, ali su ekipe na terenu i prate vodostaje reka - navodi Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.


Na vanrednoj sednici Štaba izdata je naredba svim javnim ustanovama, preduzećima i organizacijama da budu pripravni povodom vanredne odbrane od poplava. Rečeno je da to ne predstavlja vanrednu situaciju, već definiše mere, radove i aktivnosti u odbrani od poplava.


I Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je dežurstva komunalne inspekcije i praćenje vodostaja na rekama Crnica i Grza zbog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) na obilne padavine u naredna dva do tri dana.
 

Preti opasnost od bujičnih poplava, ali neće biti strašno kao pre mesec dana
 

- Neće to biti onakve kiše kao kada su Srbiju pogodile teške poplave. Tada je u danu padalo i po 120 litara i zemlja nije mogla da prihvati vodu. Takođe, tada je bilo zahvaćeno veliko područje države i reč je bila o dugim kontinuiranim kišama. Ovoga puta nije tako opasno, ali smo ipak izdali narandžasto upozorenje. Kada je opasnost najviša, onda se izdaje crveno upozorenje - kaže za "Vesti" Dragan Đurić, hidrometeorolog RHMZ.
 

Đurić dodaje da ovakve kiše mogu da izazovu bujične poplave na manjim rekama, kao i da je upozorenje vremenski ograničeno zaključno sa sutrašnjim danom, jer se od petka očekuje razvedravanje.


Premda je stepen opasnosti niži, posle svega što smo prošli u nedavnim razornim poplavama, državne institucije su ovoga puta spremnije dočekale upozorenje meteorologa i hidrologa.
 

Obdanište u Svilajncu tek u septembru primiće ponovo decu
 

- Mi smo reagovali odmah i ljudi su na terenu. Međutim, nama je problem to što su nam delovi odbrambenih linija otvoreni i postoji opasnost od izlivanja. Odobren nam je novac iz budžetske rezerve i stručnjaci na terenu nastoje da odagnaju opasnost. Dodatni problem za nas je i to što još nisu sanirane posledice prethodne poplave. Opasnost od lokalnog izlivanja reka postoji, ali to svakako nije najviši nivo pretnje - ističe za naš list Veljko Dimitrijević iz Srbijavoda.


Na vodotocima bujičnog karaktera se očekuju kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa pojavom lokalnih izlivanja tokom 18, 19. i 20. juna. Zato su štabovi za vanredne situacije opština koje bi mogle biti pogođene naložili dežurstva komunalne inspekcije tokom noći, praćenje vodostaja na Crnici i Grzi, pripravnost zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama i obezbeđivanje potrebne opreme i mehanizacije.

Pljusak, vetar i grad

Na dvadesetak reka u Srbiji od danas do 20. juna očekuje se porast vodostaja. Reč je o rekama Kolubara, Ub, Tamnava, Ljig, Drina, Lim, a voda bi mogla da poraste i na Jadru, Jasenici, Kubršnici, Resavi, Lugomiru, Moravici, Bjelici i Ibru. Iste tendencije prognozirane su i u gornjem toku Zapadne Morave, kao i na Toplici, Jablanici, Veternici i gornjem toku Južne Morave, na Nišavi i na Vlasini, naveo je RHMZ u upozorenju u kojem se predviđaju jaki lokalni pljuskovi, grad i vetar.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 07:33
A zatim stiže jesen... Morali bi ubrzano da se grade nasipi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online