Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 31.03.2010.
16:29
Tanjug A

Tadić: Deklaracija čin najvišeg patriotizma

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Sreberenici istorijski događaj kojim je srpski narod pokazao da je neodvojivi deo evropske kulture i civilizacije.

Usvajanje Deklaracije veliki dan za Srbiju: Boris Tadić
 

Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Skupština Srbije i srpski narod pokazuju da se jasno distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega, ocenio je danas predsednik Srbije Boris Tadić.

Srpski narod-uvek žrtva

 

Tadić je, u izjavi novinarima, odbacio optužbe da je deklaracijom bačena ljaga na srpski narod, napominjući da su upravo stravičnim zločinom u Srebrenici bačeni senka i ljaga na srpski narod, koji je "skoro uvek u istoriji bio žrtva".


Oni koji nisu spremni da donesu ovakvu jednu deklaraciju, ukazao je Tadić, dodatno bacaju ljagu na vlastiti narod.

Zato je usvajanje Deklaracije veliki dan za Srbiju i njene građane, izraz patriotizma i doprinos regionalnom pomirenju, istakao je Tadić.


Parlamenti i države većinom su spremni da donesu deklaracije kojim se osuđuju zločini nad vlastitim narodom, ocenio je Tadić i naglasio da su parlament i država Srbija pokazali da imaju snage da se odrede prema žrtvama drugih naroda.


"To pokazuje veličinu i snagu Srbije i pokazuje da pripada našoj zajedničkoj, evropskoj civilizaciji i doprinosi vlastitoj kulturi i vrednostima", poručio je Tadić.


Usvojena deklaracija o osudi zločina, prema rečima Tadića, iskaz je najvišeg patriotizma i poštovanja žrtava drugog naroda.


Potpuno se slažem sa Majkama Srebrenice, koje smatraju da ovaj zločin mora imati svoj epilog u suđenju pred Haškim tribunalom, rekao je Tadić.


On je ponovio spremnost Srbije da pronađe i uhapsi preostale optužene za ratne zločine, pre svega Ratka Mladića.


"Deklaracija o Srebrenici je donela preporuku ohrabrenja svim državnim institucijama da rade svoj posao i da Ratko Mladić bude uhapšen i ima fer i pošteno suđenje u Haškom tribunalu za zločin za koji je optužen", istakao je Tadić.


"Žao mi je što ova deklaracija nije doneta i ranije, kada je doneta odluka Međunarodnog suda pravde", rekao je Tadić. "Moj odlazak u Srebrenicu da se poklonim srebreničkim žrtvama i ova deklaracija, smatra Tadić, nedvosmisleno pokazuju kako Srbija vidi region, susede i zajedničku budućnost u Evropi."


Tadić je odbacio tvrdnje da je bilo pritisaka iz međunarodne zajednice da Srbija usvoji ovu deklaraciju.


Ova odluka je naša, parlamenta Srbije, građana Srbije i ne stoje kalkulacije da je ona usvojena pod pritiskom, poručio je Tadić.

On je dodao da Srbija ni sa Hagom ne sarađuje zbog pritisaka iz međunarodne zajednice, već zbog budućnosti svojih građana, pomirenja u regionu i zajedničke evropske budućnosti.


Deklaracija je doprinos pomirenju i ceo svet je podržao ovu odluku parlamenta Srbije, rekao je Tadić i podsetio da se Srbija posle dugo vremena u svetskim medijima pojavila u dobrom kontekstu.


Srbija je u svetskim medijima predstavljena kao zemlja koja doprinosi pomirenju, koja je spremna da napravi iskorak napred, čitav svet je slušao o Srbiji kao zemlji koji želi pomirenje i napredak svima u regionu, zaključio je Tadić. 

POVEZANE VESTI

Sreda 31.03.2010. 19:18
Bruka i sramota!!! Ej bre pa ko vam je rekao da se u moje ime izvinjavate bre tamo nekima??????? Niti sam sta radila po toj Bosni, niti kome trebam da se izvinjavam. Ko ce bre meni da se izvini za 20 bacenih godina? 10 kod Slobe i 10 kod ovih koji su milion puta gori od njega. Ko ce meni da se izvini za to sto imam fakultet a nemam pristojan posao? Svoje bi dup... prodali, samo da im tamo neko kaze BRAVO. Ej bre, da l' ste bre vi normalni? I da malo v, jer necu da postujem nikog ko baljezga u moje ime! I sklanjajte se vise sa vlasti, manite da maltretirate vise ovaj napaceni narod. Tadicu, sramoto.
Sreda 31.03.2010. 20:47
Nisam pobornik ruznih reci ali nemogu a da ne kazem:SEREM mu se na njegov patriotizam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online