Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 30.06.2014.
05:48
J. L. Petković - Vesti A

OVK lopta u američkom dvorištu

Razmena pisama predsednice Kosova Atifete Jahjage i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o uspostavljanju specijalnog suda za razne zločine počinjene od strane pripadnika bivše OVK, samo je prvi korak u procesu da taj sud zaista i zaživi. Bez obzira na rezultate istrage Klinta Vilijamsona, glavnog istražitelja navoda o trgovini organima i zločinima opisanim u izveštaju Dika Martija, skoro osnivanje sud je pod velikim znakom pitanja i ima veze i s tim kome će ambasade na Kosovu uputiti podršku za novo premijersko mesto.

Ketrin Ešton i Atifete Jahjaga
 



 

Politički posmatrano, i ovog puta je lopta u dvorištu američke ambasade u Prištini, inače jedine koja nije dala "diplomatski signal" koju bi podržala opciju za premijera.
U drugoj fazi, nakon konstitusanja kosovske skupštine (što se ne očekuje pre septembra), potrebno je da novi parlamentarni saziv izglasa zakonski okvir za rad suda, kao i ustavne amandmane, za šta je potrebno da glasa dve trećine kosovskog parlamenta, saznaju "Vesti" iz diplomatskih krugova.


- Parlament Kosova i nadležne institucije bi trebalo da stvore zakonski okvir za saradnju, odnosno da se usvoji dokument koji će sadržati statut Tribunala. Takođe je potrebno da se usvoje i drugi propisi kako bi taj sud bio kompatibilan s kosovskim zakonodavstvom i implementiran u pravni sistem, kazao je jedan od naših sagovornika.

Za sud godišnje 30 miliona evra

Nakon usvajanja zakonskog okvira na Kosovu, sledi period implementacije, koji podrazumeva i stvaranje pravnih osnova u Hagu za rad novog suda. U međuvremenu, Evropska unija pokušava da skupi novac za funkcionisanje suda. Kako "Vesti" saznaju, za potrebe tog tribunala potrebno je od 25 do 30 miliona evra godišnje, a njegov rad budžetski je predviđen od 2015. godine.


Usvajanje prvog dokumenta, opšteg okvira za osnivanje suda za ratne zločine, proteklo je pod velikom tenzijom i nije tajna da su poslanici Demokratske partije Kosova Hašima Tačija glasali uz velike pritiske i nakon žestokih reči koje je prištinskom rukovodstvu uputio Džonatan Mur, direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu.


Kako se u vrhu te stranke komentariše, ako ostanu u opoziciji, nemaju razloga da ponovo glasaju za, naročito jer se pretpostavlja da će na spisku osumnjičenih biti i funkcionera iz njihove partije. Smatra se da obelodanjivanje imena optuženih ništa manje neće uticati i na razmišljanja unutar Alijanse za budućnost Kosova, stranke Ramuša Haradinaja koji takođe polaže pravo na premijerski mandat. Očekuje se na tom spisku nađu i osobe iz vrha njegove stranke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.06.2014. 07:42
veštica i tranvestit
Ponedeljak 30.06.2014. 09:00
ovk lopte je u dvoristu onih koji su ih stvorili, pa to je celom svetu jasno.
Ponedeljak 30.06.2014. 12:31
Uvijek bila i ostala. Ali neće vječno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online