Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.07.2014.
06:48
D. Dekić - Vesti A

Otvoren put socijalnom kriminalu

Srbija se još nije oporavila od katastrofalnog poplavnog talasa, a već je upala u vrtlog poskupljenja koji budžet građana svakodnevno preliva novim popriličnim izdacima. Tek što se čulo da će Telekom povisiti obaveznu pretplatu za fiksni telefon, jači udar na džep vozača stigao je juče i u vidu poskupljenja obaveznog osiguranja automobila za čak 45 odsto. Elektroprivreda Srbije još uvek nije podnela zahtev za povećanje cene struje, ali iz te kompanije dopiru pripremni glasovi da "ako budu morali, konsultovaće Vladu".

Građani konstantno siromaše a inflacija raste: Branko Dragaš
 


Ove jeseni, kada za đake i studente treba odvojiti prilično novca, stižu i najave o većim školarinama na fakultetima, a uz prolećno povećanje poreza na nekretnine i do 80 odsto i početkom godine poreza na dodatu vrednost za sve proizvode, svakodnevna poskupljenja u marketima više niko i ne broji.


Da kupovna moć građana konstantno opada bez ikakvih naznaka da će se stanje uskoro popraviti, pokazuju podaci Nacionalne organizacije potrošača Srbije, a pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović za "Vesti" objašnjava da poslednje poskupljenje auto-osiguranja dovodi ljude u situaciju da se odreknu i automobila kao luksuza.

Cene veće nego u EU, a plate manje

U Srbiji je hrana za sada svega 20-ak odsto niža nego u državama Evropske unije.
- Cene odeće i obuće, kao i tehničke robe iste su kao u EU, a srpske plate nekoliko puta manje - objašnjava Alfirović. On ukazuje da je uzrok tome hronični nedostatak konkurencije i zatvoreno i monopolizovano tržište.


- To vodi bezizlaznoj situaciji i ako se ne reformiše zakonodavstvo i stvori bolji okvir za zapošljavanje i porast kupovne moći, uskoro ćemo udariti u zid. Nažalost, reforme se i dalje odlažu, a građani su iz dana u dan siromašniji i bez naznaka da će se nešto promeniti - rekao je Alfirović.

Sve poskupljuje a plate se smanjuju
 


Ekonomista Branko Dragaš ističe da je netačna informacija o inflaciji od nekoliko odsto, pošto je, kaže, već premašila 30 procenata. Kao primer poskupljenja navodi Infostan koji je od 2001. skočio za 1.500 odsto i objašnjava da u Srbiji ne poskupi samo ono što ne radi, poput građevinske delatnosti.


- Građani konstantno siromaše, a inflacija koja raste je odraz strukturalne neuređenosti. To je totalitarni ekonomski sistem u kojem suština problema nije rešena, pa liči na ono da vrlo težak bolesnik menja čarape da bi ozdravio - kaže Dragaš za "Vesti".

I građani na prodaju

- Vidimo da Vlada namerava da proda Telekom, pa Aerodrom Beograd, a priča se i o nekom aranžmanu za Elektroprivredu Srbije, a onda mogu da uslede Srbijašume, Srbijavode i plodno zemljište. Kad se sve rasproda, ostaje samo da se prodaju još građani - kaže Dragaš.


Uz poskupljenja, podseća ovaj ekonomista, ide najavljena mera smanjenja plata za deset odsto, a država i dalje ne rešava preskupi problem preglomazne državne administracije i javnog sektora.


- Cene će smanjiti potražnju i sve će se urušiti - naveo je Dragaš i dodao da takav put otvara vrata socijalnom kriminalu. 


Nemaš kuću, šta će ti struja

Elektrosrbija je i pored obećanja da građanima u poplavljenim područjima neće naplaćivati struju za maj, ugroženim ljudima od kojih su neki i bez krova nad glavom, ipak poslala račune. To je, prema pisanju lista "Blic", ozbiljno shvatio Stevan Despotović iz Paraćina, a zbog neplaćene majske uplatnice, pre nekoliko dana na vrata su mu zakucali radnici Elektrodistribucije i isekli struju. Ovaj otac deteta od dve i po godine i bebe od dva meseca, jedan je u nizu sugrađana ugroženih poplavama koje je EDB ostavio u mraku.


U EPS snabdevanju kažu da građani čiji su domovi stradali u poplavama mogu da izvrše reklamaciju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.07.2014. 10:04
Kazete: "Cene odeće i obuće, kao i tehničke robe iste su kao u EU, a srpske plate nekoliko puta manje - objašnjava Alfirović. On ukazuje da je uzrok tome hronični nedostatak konkurencije i zatvoreno i monopolizovano tržište." A sada pogledajte cene EU i NASE... TV LG LA660S TEHNOMANIJA CENA 90.999= 90.999 / 115 = 791 euro... http://www.tehnomanija.rs/lcd-i-led--televizori/--lg-3d-televizor-led-lcd-42la660s.html TV LG LA660S segedin EXTEREMEDIGITAL CENA 164.900 Ft... 1 EURO = 306 FT KADA TO PODELIMO SA 164.900 Ft...dobijamo 539 EURA razlika u ceni je 252 eura... pritom ako skinete njhiv PDV (AFA) dolazite do cifre od 425 eura, da platite carnu 100 e opet je jeftinije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online