Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.07.2014.
13:33
Beta A

Međunarodna vojna vežba u Bujanovcu

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u četvrtak u Bujanovcu da očekuje da vojna baza "Jug" blizu te opštine brzo postane baza za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, zbog čega se i planira proširenje i poboljšanje njenih kapaciteta.

Vežba "Platinasti vuk" počela je 30. juna u bazi "Jug" kod Bujanovca (Foto: Arhiva)
 

Gašić je sa načelnikom generalštaba Ljubišom Dikovićem i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majklom Kirbijem prisustvovao prikazu vežbe "Platinasti vuk 2014." koja se od 30. juna održava u bazi "Jug" kod Bujanovca.

On je rekao da se u toj bazi planira povećanje zemljišta za još 50 hektara u neposrednoj blizini baze, a da se u samoj bazi planira izgradnja sportske dvorane i nekoliko trening centara.

VS u 13 međunarodnih misija

Gašić je naveo da pripadnici Vojske Srbije u ovom trenutku učestvuju u 13 međunarodnih misija pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije, među kojima su misije u Somaliji, Kipru i Libanu, a da se planira da u 2014. godini u međunarodnim misijama bude angažovano oko 420 pripadnika Vojske Srbije.

"U ovom trenutku u bazi 'Jug' se nalazi 272 vojnika, ali kapaciteti su mnogo veći i predviđeni su za veći broj jedinica koje bi u bazi imale obuku za multinacionalne operacije", kazao je Gašić.

Ambasador SAD Majkl Kirbi rekao je da mu je drago da Vojska Srbije postaje moderna vojska i da prisustvuje današnjoj vojnoj vežbi u bazi "Jug" zbog toga što će SAD finansirati njeno osavremenjavanje.

"Ja sam ovde danas jer SAD pomažu dalji razvoj baze 'Jug', a u 2017. ovaj kompleks bi trebalo da dobije sertifikat za obučavanje jedinica za očuvanje mira u svetu što je od velikog značaja", kazao je Kirbi i dodao da se na ovoj vežbi vidi da Vojska Srbije sarađuje sa kolegama iz regiona i mnogo dalje od toga.

Vojna vežba Srba, Hrvata i Amerikanaca kod Bujanovca

U danšnjoj multinacionalnoj taktičkoj vežbi koju su pripadnici Vojske Srbije osmislili sa pripadnicima nacionalne garde Ohaja učestvuje 272 pripadnika oružanih snaga Srbije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Azerbejdžana i SAD-a.

Vežba uspešno realizovana

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da je u potpunosti ostvaren cilj vežbe "Platinasti vuk 2014." u bazi "Jug", pre svega u smislu provere sposobnosti za realizaciju zajedničkih zadataka u multinacionalnim mirovnim operacijama u svetu.

Diković je rekao da se do sada nije desilo da neko od pripadnika Vojske Srbije, koji učestvuju u 13 međunarodnih misija bude povređen i da je suština obuke da se prođe kroz sve što može da se dogodi na terenu.

POVEZANE VESTI

Petak 11.07.2014. 00:18
Jeste Bednici pravi,ratujete za drugi Interes!!A ova Vezba ne sluzi vam nista,vezba te sa Neprijateljom!!
Petak 11.07.2014. 00:20
A taj Dikovic nema vece Pedercine od njega,nategne ga cela Vojska!Kakav on General??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online