Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
30
Sreda 23.07.2014.
06:39
J. Arsenović - Vesti A

Odlazi i poslednja brana Kosova

Promena Ustava Srbije ostaje jedan od zadataka sadašnje srpske vlade predvođene premijerom Vučićem. Javna je tajna da zapadni partneri očekuju da Ustav Srbije ne bude prepreka u primeni briselskog sporazuma kojim se Beograd obavezao da kosovske Srbe prepusti secesionističkim vlastima u Prištini.

Uzalud protesti: Miting u Kosovskoj Mitrovici
 

Da bi se predaja južne pokrajine do kraja nesmetano izvela neophodno je izmeniti najviši pravni akt koji u svojoj preambuli kaže da je "Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije", kao i da iz takvog položaja pokrajine "slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na KiM u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima".

Stranci bez rukavica

Strani političari koji pohode u Srbiju ne kriju očekivanja da vlasti u Beogradu pristupe izmeni ustava.
- Prvi put postoji realna šansa da se pristupi dugo razmatranoj izmeni Ustava Srbije, što bi podrazumevalo izmenu preambule o Kosovu. Mislim da bi to olakšalo proces pristupanja države EU - bio je direktan poslanik Hrišćansko-demokratske unije Peter Bejer prilikom posete Srbiji ovog proleća.

Predstavnici SNS-a međutim ne navode Kosovo kao razlog za promenu Ustava Srbije. Njihov najčešći argument je - jeftinija država, odnosno manji broj narodnih poslanika od onog utvrđenog Ustavom, a to je 250.


Demokratska stranka Srbije, najveći zagovornik važećeg Ustava, uporno postavlja pitanje naprednjacima da li će se pridržavati sporazuma Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice kojim je podrška na predsedničkim izborima Nikoliću data pod uslovom da SNS ne kreće u ustavne promene bez saglasnosti sa DSS?

Koštuničinu podršku Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora mnogi analitičari smatraju ključnom za potonju pobedu naprednjačkog kandidata. Naprednjaci, međutim na to gledaju kao na prevaziđenu prošlost.


- SNS razume i poštuje platformu sa DSS, ali većina ne može da robuje manjini i politici jedne stranke koja je protiv EU i za koju su građani na izborima rekli šta misle - izjavio je za "Danas" šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.


Za promene ustava neophodan je širok konsenzus parlamentarnih stranaka. To se za sada ne pokazuje kao problem, jer su sve stranke koje su na prevremenim izborima prešle cenzus saglasne s tim da je došlo vreme za promenu najvišeg pravnog akta izglasanog u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Sve manje prepreka

Osim dvotrećinske većine u parlamentu, za izmenu ustava neophodan je i referendum, na kojem za promenu mora da glasa većina od izašlih birača. Vladajuće stranke imaju dvotrećinsku većinu i taj stepenik nije teško preskočiti. Vlastima preostaje da ubede i građane u prevaziđenost najvišeg pravnog akta, što uz sadašnju medijsku sliku, gde najveći i najuticajniji mediji nekritički pišu o vladi, ne bi trebalo da predstavlja problem.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.07.2014. 06:55
neka kap mora preliti casu.cvilece izdajnici.
Sreda 23.07.2014. 06:59
Прочитах пре неки дан текст о Принципу и осталим јунацима,каже реченица: у држави у којој не постоји парламетаризам(изгиран и злоупотребљен) парламетарни облик борбе нема смисла,преостаје ван парламетарна борба,и тако су се и борили...слажем се са тим апослутно.Издајницима према заслузи ! доле велики везир и банда издајничка ! Живела Србија ! Има ли овде Срба?
Sreda 23.07.2014. 07:22
Е,глупави народе,хтео си ЕУ и ето вам ЕУ.Због те бајке ми се одричемо Косова и Метохије,данас,а сутра и Војводине. Лазарева клетва нека стигне све оне који ће изменом Устава уништити територијалну целовитост Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online