Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.08.2014.
05:41
D. N. Petrović - Vesti A

Muamer strepi od Tome

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je nedavno u Beogradu čelnike Islamske zajednice Srbije reisa Adema Zilkića i muftiju srbijanskog Muhameda Jusufspahića sa kojima je, između ostalog, razgovarao i o statusu islamske zajednice, odnosno o njenom upisivanju u registar tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Ili kompromisno, ili po zakonu: Jusufspahić, Zilkić i Tomislav Nikolić
 

Već duže vreme Zilkić i Jusufspahić tvrde da ova islamska zajednica ima kontinuitet i jedina ispunjava sve uslove da bude registrovana kod nadležnih državnih organa Srbije.


Odmah nakon ove posete oglasili su se i čelnici Islamske zajednice u Srbiji koju predvode dr Mevlud Dudić i muftija Muamer Zukorlić, njima se ne sviđa što je predsednik Nikolić uopšte primio Zilkića i Jusufspahića i što je sa njima razgovarao tako važnom pitanju kao što je registrovanje islamske zajednice u nadležnim institucijama Srbije.

Prozivaju Ugljanina

Mnogi Bošnjaci, pristalice IZuS, smatraju da je i Sulejman Ugljanin kumovao podeli u islamskoj zajednici i da je doprineo stvaranju Zilkićeve "inat zajednice". Zato i od njega traže da se ogradi od Zilkića i Jusufspahića i tako "stavi tačku na podele" i doprinese da se problem reši pod krovom Rijaseta IZ BiH.
Oni koji prozivaju Ugljanina zaboravljaju da je Zilkićeva i Jusufspahićeva IZ u međuvremenu ozbiljno ojačala i da lider SDA i da hoće, bez obzira što je uz Zilkića i Jusufspahića puno njegovih partijskih drugova, više ne može mnogo da utiče na njihove odluke.

- Na žalost, ovo je pokazatelj da se predsednik Nikolić ponaša suprotno njegovim obećanjima prije izbora i očekivanjima svih građana. To nas podseća na ponašanje prethodnih vlasti koje su podržale cepanje i ugrožavanje Islamske zajednice - izjavio je dr Mevlud Dudić.


Mediji bliski Dudiću i Zukorliću navode da se predsednik Nikolić založio za to da se problemi u islamskoj zajednici rešavaju unutar islamske zajednice kroz dijalog i kompromis, međutim, ako do toga ne dođe, rešenje će se, kako je naglasio, tražiti u zakonskim propisima.


Upravo ova poslednja rečenica zabrinula je čelnike IZuS i njene vernike u Srbiji, Bosni i svetu, jer, kako mnogi ističu, dozvoljava mogućnost da Beograd odlučuje koja je islamska zajednica legitimna i koja će biti upisana državni registar tradicionalnih crkava i verskih zajednica.


Mešihatu IZuS Srbiji i Rijasetu u BiH zato ovih dana stižu apeli od muslimana iz raznih delova sveta kojima se traži da "da nipošto ne dozvole da se u Srbiji ozvaniči Zilkićeva i Jusufspahićeva paraverska tvorevina".


- Da li bi trebalo podsećati predsednika Srbije, kao i druge srbijanske zvaničnike, da Srpska pravoslavna crkva ima jedno sedište i to u Beogradu i jednog verskog poglavara - patrijarha, zato Bošnjaci, kao pripadnici islama, neće dozvoliti da im Beograd, Podgorica ili bilo ko treći nameće političku volju, razjedinjenost i paralelizam - ističe se u poruci "Tima Bošnjaka" iz Njujorka.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.08.2014. 10:07
OH boze sto su se ove placene balijetine u Srbiji osilile kako tako zaboravljaju da zive u Srbiji jako su podigli rogove morace da beze tamo u one zemlje koje im debelo placaju da podpiruju vatru u Srbiji a neznaju sotone da od te vatre za jednu jedinu noc mogu da izgore kao da nisu ni postojali ove balijetine sto su nazalost od poturcenih Srba postali mogu ako im se ne svidja u Srbiji polako dok im nebude kasno dignut sidro pa pravac za ostatak Bosne tj.federaciju ili neku drugu sotonsku zemlju koja ih tako debelo placa
Utorak 05.08.2014. 11:52
- Da li bi trebalo podsećati predsednika Srbije, kao i druge srbijanske zvaničnike, da Srpska pravoslavna crkva ima jedno sedište i to u Beogradu i jednog verskog poglavara - patrijarha, zato Bošnjaci, kao pripadnici islama, neće dozvoliti da im Beograd, Podgorica ili bilo ko treći nameće političku volju, razjedinjenost i paralelizam - ističe se u poruci "Tima Bošnjaka" iz Njujorka. Ахахаххахаххаххахаххахах аха аха ааахгхагаг гахг ахгаххахаххахахаххх ТИМ БОШЊАКА из ЊУЈОРКА хаххахаххаххахаххахха. Па ови мученици све помешали , хахахха боли глава - добра глава . Изгледа да им српски ген неда мира па би сад да буду муслимани по правилима СПЦ-е .
Utorak 05.08.2014. 10:51
Za istim stolom "ZLO" !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online