Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 09.08.2014.
05:14 >> 11:21h
J. L. Petković - Vesti A

"Otmičari priznali, Unmik i Euleks nemaju dokaza"

Vladan Mladenović iz Vučitrna otišao je 23. juna 1999. godine da poseti prijatelja Branimira Mihajlovića u selu Gojbulja. Dva dana kasnije je kidnapovan. Za razliku od mnogih sličnih slučajeva, svedoci su identifikovali otmičare, a porodica navodi i da su priznali zločin. Ipak, sve to nije bilo dovoljno za pravdu.

Ostala bez brata: Milena Parlić
 




Ovo je poslednji u nizu slučajeva o kojima se izjasnila Savetodavna komisija za ljudska prava Unmika o napominjući da je misija UN kao teritorijalna uprava na Kosovu od 1999. do 2008. godine imala primarnu odgovornost da efikasno istraži i krivično goni odgovorne za otmicu i nestanak Vladana Mladenovića. Zaključeno je da i propust da se to učini predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava. Ali, kako dalje do pravde?


Sestra Vladana Mladenovića, Milena Parlić, deset godina nakon otmice svog brata prepoznala je na fotografiji preuzetoj sa sajta Bi-Bi-Sija koja je bila potpisana kao "izbeglička kolona Albanaca". Ona kaže da su njena, ali i sve druge porodice ogorčene. Upirući prstom u specijalno tužilaštvo Euleksa, Milena dodaje: "Da su Srbi činili ta nedela, već bi uveliko bili osuđeni".


- Nama ti isti iz Euleksa koji nalaze dokaze protiv Srba, posle 15 godina kažu da sami dostavimo dokaze. Kako mi to da uradimo, kada smo izbegli i kada su oni imali dovoljno vremena da ih unište - pita Milena Parlić.

Prevara Bi-Bi-Sija

U januaru 2011. godine Milena Parlić videla je članak Bi-Bi-Sija objavljen maja 2010. godine, koji sadrži fotografiju navodno snimljenu 1999. godine u izbegličkom kampu u blizini Kukeša u Albaniji. Ona smatra da se njen brat i Branimir Mihajlović nalaze među izbeglicama na slici koji su navodno kosovski Albanci.
- Uveličala sam ga i odmah prepoznala. Vidi se da je to Albanija, i tu je verovatno završio. Po čijem nalogu to izgleda nikada nećemo saznati.


Tog 25. juna 1999. godine grupa naoružanih kosovskih Albanaca ušla u porodičnu kuću Mihajlovića. Nasilno je odvela Vladana Mladenovića, Branimira Mihajlovića, zatim njegovog oca N. Mihajlovića i dvojicu braće A. Mihajlovića i Vladimira Mihajlovića. Otac je kasnije uspeo da pobegne, iako je pucano na njega, a počinioci su pustili A. Mihajlovića jer nije mogao da hoda. Vladan, Branimir i Vladimir su odvedeni u pravcu sela Gornja Sudimlja u opštini Vučitrn.


U izveštaju Unmikove Jedinice za nestala lica od 12. juna 2000. godine navodi se izjava N. Mihajlovića, koji je detaljno opisao kako su trojica otmičara sa puškama AK-47 došli uveče u njegovu kuću i opisao ih je. Prema navodima iz izveštaja, na fotografijama koje su mu pokazane on je identifikovao Ganija Imerija, komandanta grupe bivših pripadnika OVK koja je tokom sukoba delovala u oblasti Vučitrna. U izveštaju stoji da je još dvoje svedoka identifikovalo Imerija.

Od Unmika i Euleksa nema pomoći

Milena Parlić kaže da je šef Unmika nekim porodicama koje su dobile slično mišljenje Savetodavne komisije za ljudska prava uputio pismo gde kaže da mu je "veoma žao što nije bilo delotvorne istrage u vezi sa otmicom, čime su naneti duševni bol i patnja". Farid Zarif iz UN navodi da će se "i dalje zalagati kod Euleksa koji je od Unmika preuzeo odgovornost za pitanja pravosuđa na Kosovu, da preduzme sve moguće radnje kako bi osigurao da krivična istraga o otmici bude nastavljena i da počinioci budu privedeni pravdi". Detalji pisma, međutim, ne ulivaju puno nade.
- Komisija je predložila da se dodeli naknada za moralnu štetu, dok nas Farid Zatif podseća da se postupci odnose na aktivnosti koje izvršavaju institucije privremene uprave Kosova. On kaže da kada Unmik više nema kontrolu nad tim institucijama i da nije u mogućnosti da od njih zatraži odgovarajuće postupanje - ističe Milena Parlić i dodaje da Zarif napominje da "Unmik više ne izvršava poslove iz nadležnosti policije, uključujući istrage".


Milena Parlić kaže da je Kfor 2001. uhapsio osumnjičenog, ali je ubrzo nakon toga pušten zbog navodnog nedostatka dokaza "iako je navodno priznao otmicu i pritvaranje Vladana Mladenovića i njegovih prijatelja". Od tada slučaj stoji, a porodica je izgubila nadu u pravdu.


- Slučaj ne može da bude čistiji i jasno je ko ih je oteo. I može da se pokrene istraga, da on prizna šta je uradio i kome ih je predao. Čovek je hapšen, postoje svedoci, a ne procesuira se zločin. On slobodno šeta, a mi ne znamo čak ni sudbinu mog brata. Uopšte ne znam šta ćemo dalje, ali neću da odustanem. Oni moraju da snose odgovornost, jer na kraju, to što nisu istražili do kraja je vrsta saučesništva - kaže Milena.

POVEZANE VESTI

Subota 09.08.2014. 07:33
Kada je zapad u pitanju, sve je "normalno"!!! Na KiM i u celoj bivsoj SFRJ svi zlocini su radjeni po scenariju i reziji Amerike i njenih EU sluga! Kao jaje jajetu danas imamo isto u Ukraini gde se civilne zrtve koje nisu, americki miljenici, uopste ne spominju!
Subota 09.08.2014. 07:11
Proterati EU govna sa Kosova i Metrohije ako i engleskog ambasadora iz Srbije.
Subota 09.08.2014. 08:56
Ma nema sanse da Srbi bilo gde vide bilo kakvu pravdu. Eulex se plasi siptarske mafije i svako od njih samo gleda da zavrsi mandat, stavi pare u dzep i izvuce zivu glavu sa Kosova. Siptarska mafija je jaca od "medjunarodne zajednice". To je jedina istina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online