Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 05.09.2014.
14:44
Beta, Srna A

"Beograd i Priština ne pregovaraju o priznanju Kosova"

Ministar spoljnih poslova (MSP) Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd sa predstavnicima Prištine ne vodi razgovore o priznanju nezavisnosti Kosova niti je ičim nagovestio takvu mogućnost.

Pokušaj zloupotrebe dobre volje Beograda: Ivica Dačić
 

Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da razgovori koje Beograd vodi sa predstavnicima Prištine nisu razgovori o tome da Srbija prizna "njihov jednostrano proglaseni status nezavisnosti".

"O tome je (kosovski ministar spoljnih posloa Enver) Hodžaj govorio i u Berlinu i u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN. Govorio je o tome da treba da se potpiše takozvani mirovni sporazum između Srbije i Kosova, kojim bi Srbija priznala Kosovo i omogućila mu članstvo u međunarodnim organizacijama", naveo je Dačić.

Izveštaj Klinta Vilijamsona pozitivan pomak

Govoreći izveštaju američkog tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Dačić je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozdravlja taj izveštaj.
"Objektivni izveštaj tužioca daje nam razlog da verujemo da istraga u vezi sa ubistvima i trgovinom organima neće biti obustavljena. Nadamo se da će izveštaj tužioca Vilijamsona doprineti da se pitanje ovih teških zločina prebaci sa političkog na pravni teren, kao i da osnivanje suda, koji će se baviti navodima izveštaja i na osnovu njih podizati optužnice, neće biti odlagano", dodao je Dačić.

On je podsetio da su predstavnici Beograda "jasno rekli da razgovori koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) i uz dobru veru da se može doći do kompromisa za poboljšanje uslova u kojima žive i rade ljudi na Kosovu, da su to razgovori koji su statusno neutralnog karaktera" i "da mi nijednim svojim činom nismo ni dali do znanja, a kamoli preduzeli bilo kakve formalne radnje kojima bi priznali nezavisnost Kosova".

Beograd je, kako je rekao, spreman za razgovore, ali ti razgovori u Briselu tenutno nisu u pauzi zbog Srbije već zato što u Prištini nije formirana vlada i što predštavnici Srbije nemaju sa kim da razgovaraju jer dosadašnja kosovska vlada ne želi da učestvuje u tim razgovorima, a nova vlada još nije formirana.

"Ovo je pokušaj zloupotrebe dobre volje Beograda...Srbija dobro zna koliko i šta može. Ne precenjuje svoje snage, ne misli za sebe da je velika sila, ali sa druge strane ne misli da prihvati da se naša dobra volja smatra kao naša slabost. Mi ćemo i dalje zadržati konstruktivnost u tom dijalogu i želimo da se ti problemi rešavaju", istakao je Dačić.

On je dodao da bi u oktobru u Beogradu trebalo da bude održana sednica ministara spoljnih poslova i ministara ekonomije Zapadnog Balkana sa predstavnicima EU.

Na toj sednici će, po njegovim rečima, učestvovati i predstavnici prištinskih vlasti u skladu sa načinom na koji je dogovoreno njihovo učešće odnosno, kako je rekao, asimetričnog predstavljanja Kosova ne kao države, već uz zvezdicu i fusnotu.

POVEZANE VESTI

Petak 05.09.2014. 14:47
Pa ako je tako onda zasto sedoste SA TERORISTIMA ESTENOVOM I NJENOM DESNOM RUKOM UCK?
Petak 05.09.2014. 14:53
Pa boze imali te pa da sklonis ovu vrecu g...na sa ove zemlje nemozes otvorit novine a da se ne pojavi ova lopovska i izdajnicka faca a za tv da se ne prica pa ko je naj veci izdajnik Srpskog naroda i ko je naj vise pokrao Srbiju nego upravo ovo govno sa slike i njegovi kolege Dinkic,Ceda i da se ne nabraja vise jer ih ima jako puno i on se nadje da baljezga kao sto je lajo Tadic veliki ustaski prijatelj posebno sadasnjeg presednika fasisticke hrvatske Josipovica
Petak 05.09.2014. 14:53
"Beograd i Priština ne pregovaraju o priznanju Kosova" tacno Dacicu ne pregovaravate o "priznanju" nego o PREDAJI KOSOVA. Izdajice srpskog roda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online