Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 05.10.2014.
13:23
Srna A

Čepurin: Putinova poseta Beogradu neće nikome štetiti

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da predstojeća poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji neće nikom štetiti, te da je njegov dolazak potvrda da se bilateralni odnosi pozitivno razvijaju.

Putinova poseta će biti brzi, ali intenzivna: Ruski ambasador u Beogradu
 

"Poseta neće trajati dugo, ali biće intenzivna. Imaće i emotivnu konotaciju, ali i praktični, ekonomski karakter. Nikome neće štetiti", rekao je Čepurin za Radio Beograd.

Podsećajući da je povod Putinovog dolaska proslava 70 godina oslobođenja Beograda, Čepurin je istakao da će, ipak, tokom posete ruskog predsednika dominirati ekonomska pitanja. On je rekao da je saradnja Srbije i Rusije "prilično dinamična" i da se očekuje rast robne razmene ove godine od 20 ili 30 odsto, čime bi ona porasla na tri i po milijarde dolara.

Govoreći o gasovodu "Južni tok", Čepurin je istakao da bi njegova izgradnja Srbiji trebalo da omogući da se za dve ili tri godine pretvori u regionalni energetski centar.

"Biće iskorišćena investicija od dve milijarde evra, a to znači veći broj zaposlenih, jeftiniji i bezbedniji uvoz gasa u Srbiju, razvoj hemijske proizvodnje, energetske industrije, elektroenergetske, ali značiće i običnim građanima da koriste gas u svojim domaćinstvima i automobilima", rekao je Čepurin.

Ističući da je veoma važan segment ekonomske saradnje poljoprivreda, Čepurin je podsetio da Srbija ima prednost da izvozi za Rusiju bez plaćanja carine, te da bi povećanjem proizvodnje mogla dobiti ogromno tržište.

"Tu je prednost imala i sa sankcijama (EU) i bez njih i tek sad je došlo do svesti da Srbija treba da poveća proizvodnju, jer postoji tržište", naglasio je Čepurin.

Srbi i Rusi (oduvek) na istoj strani

Govoreći o jubilejima koji su ove godine vezani za oslobođenje Beograda i obeležavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Čepurin je podsetio da su Rusi i Srbi bili zajedno, na istoj strani - "strani istine i ispravnoj strani istorije".

Govoreći o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice, Čepurin je naveo da je ruska strana potpuno spremna, te da je do zastoja došlo na srpskoj strani, ali i da postoji uverenje da će to biti rešeno u najskorije vreme.

Komentarišući zahtev Brisela da Srbija pre ili kasnije mora jasno da odredi stranu povodom ukrajinske krize, Čepurin je rekao da veruje da Srbija neće preduzimati poteze koji bi naneli štetu rusko-srpskim odnosima.

"Želeo bih da sve zemlje koje traže to od Srbije takođe priznaju teritorijalni integritet zemalja koje su priznale UN, inače, u suprotnom, to su dvostruki aršini - Mi vas ne poštujemo, ali od vas zahtevamo. To su sve političke stvari, ali trebalo bi da se zna granica", rekao je Čepurin.

Ističući da ruski stav u vezi sa Kosovom ostaje nepromenjen i da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Čepurin je rekao da će Rusija podržati odluke Srbije vezane za Kosovo koje su u njenom interesu.

"Srpska vlast podržava liniju koja ide van konfrontacije u ukrajinskoj krizi i mi cenimo stav Srbije zbog izbalansiranog kursa koji ne ide na štetu Rusije", rekao je Čepurin.

"Poseta Putina nema nikakve veze sa ulaskom Srbije u EU"

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 13:27
Pa naravno da nece stetiti!!Samo srpskim Nerprijateljima i Okupatorima moze da smeta!!
Nedelja 05.10.2014. 13:53
Od posete V.V. Putina direktnu stetu imaju samo peta kolona svih boja i oblika a direktnu korist ima Srbija njen posteni vredni narod. Svi koji koriste posetu PUTINA SRBIJI radi licne promocije ili skretanje paznje na sebe poput Pajtica, ZIVKOVICA DSa i ostalih fekalija neka pocrkaju bice to najveci njihov doprinos razvoju normalne SRBIJE.
Nedelja 05.10.2014. 14:31
Da li će nekome štetiti ili neće to ne znam.Samo ti dolazi Vladimire Vladimiroviči,Srbi te željno očekuju,a ovi što se nadmeću u priči o nekakvoj štetnoj poseti mogu samo dobiti sifilis u usta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online