Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.11.2009.
12:00
R. Kukobat - Vesti A

Ne plaši se izručenja Srbiji

Goran Davidović "Firer" isključuje mogućnost da će ga Italija uskoro izručiti Srbiji. On je osuđen zbog prekida antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2005. godine.

Goran Davidović iznad Trsta

Sekretar novoregistrovane političke organizacije Novi srpski program Goran Davidović, koji je u Novom Sadu pravosnažno osuđen na deset meseci zatvora zbog izazivanja rasne i nacionalne mržnje, isključuje mogućnost da će uskoro biti izručen Srbiji.

On od avgusta prošle godine živi u Trstu i tvrdi da će Kasacioni sud u Rimu o njegovoj ekstradiciji odlučivati najranije na proleće 2010. godine.


- Trenutno sam slobodan, u Italiji je skinuta poternica za mnom, a u drugim zemljama EU verovatno nije. Putujem normalno po celoj zemlji, ali nisam siguran da ne bih imao probleme ako bih otišao u neku drugu državu. Imam boravišnu dozvolu i živim na adresi na kojoj sam prijavljen od avgusta 2008. U Srbiji su u medijima plasirane mnoge laži o mom boravku ovde i o navodnom izručenju, pa pripremam tužbe protiv onih koji su te laži plasirali - navodi Davidović.

Čeka promenu vlasti

 

Goranu Davidoviću je, inače, ostalo da odsluži osam meseci zatvora, pošto je dva meseca već proveo u ekstradicionom pritvoru.
Ipak, on kategorično tvrdi "da se neće vratiti u Srbiju sve dok se ne promeni sadašnji režim".

On je osuđen zbog prekida antifašističke tribine 2005. godine, kada je s grupom desničara ušao u kino-salu novosadskog Filozofskog fakulteta i vređao malobrojne učesnike skupa, a jednog od organizatora je ošamario. Osuđujuća presuda za taj incident postala je pravosnažna proletos, ali se onda ispostavilo da glavni vinovnik više nije dostupan srpskim vlastima jer živi - u Italiji.


- Vizu sam dobio u julu 2008. na osnovu zahteva za spajanje porodice jer je moja supruga tada već živela u Italiji. Nakon toga sam dobio boravišnu dozvolu koja se produžava svake godine. Politički azil ili izbeglički status nisam tražio jer sam u Italiju ušao legalno, a sama činjenica da su mi italijanske vlasti produžile boravišnu dozvolu dovoljno govori. Živim u Italiji sasvim normalno, imam prijavljen boravak, italijansku ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu - tvrdi Goran Davidović.

Utorak 03.11.2009. 13:53
Jel to pozivanje na "narusavanje javnog reda i mira" ako kazem da neonacisti treba da tucaju kamen "dok ih smrt ne rastavi"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online