Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.10.2014.
08:24
D. Dekić - Vesti A

Islamisti ubijaju i srpskom municijom?

Ekstremisti Islamske države u Iraku i Siriji koriste srpsku municiju, podatak je iz istraživanja grupe Konflikt armament riserč, a još šokantniji da je su u rukama pobunjenika ubojita sredstva proizvedena poslednjih godina u državnom preduzeću Prvi partizan iz Užica.

Islamisti ubijaju i srpskom municijom?
 

Ova vest odjeknula je usred skupštinske rasprave o zakonskim okvirima izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, ali i pošto je premijer Aleksandar Vučić poručio predsedniku SAD Baraku Obami da Vlada Srbije podržava borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta, kao i da je spremna da skromnim sredstvima kojima raspolaže tu borbu pomogne.

Oružje iz 21 države

Izveštaj grupe Konflikt armament riserč izrađen je na osnovu niza istraga na terenu u kurdskim oblastima u severnom Iraku i severnoj Siriji u julu i avgustu. Oni su došli do podataka da borci islamske države kod sebe imaju municiju iz 21 zemlje, proizvedenu od 1945. do 2014, ali su najzastupljenija dva perioda proizvodnje najvećim delom iz Kine, Srbije, SSSR-a, Rusije i SAD.


- Od 1.730 vrsta analizirane municije, 142 su proizvedene u Srbiji, 445 u Kini, 338 u Sovjetskom Savezu, 323 u SAD, a 154 u Rusiji.

Municija koju koriste islamski teroristi u sukobima na severu Sirije i u Iraku, kako je navedeno u izveštaju koji objavljuje Balkan insajd, uglavnom dolazi iz Kine, Rusije i SAD, dok je Srbija peta na toj listi, ali je četvrta ako se prati proizvodnja 2010. godine i to posle Bugarske, Kine i Rusije.


"Odnedavno proizvedene municije iz Srbije, borci Islamske države koriste proizvode državne fabrike Prvi partizan iz Užica", navodi Balkan insajt.


Iz užičke kompanije, prema rečima predsednika Atlantskog saveza Srbije Vladana Živulovića, proizvedena municija nije mogla da ode legalnim kanalima u ruke islamista.


- Svaki izvoz prati obimna papirologija u kojoj mora da bude naveden krajnji korisnik naoružanja. Uveren sam da "Prvi partizan", inače vrlo uspešna firma, ne prodaje islamskim teroristima, već je neko od njihovih kupaca preprodao robu - objasnio je Živulović za "Vesti".


On ističe da je teško utvrditi da li je neko ko je nabavljao proizvode užičke fabrike "nešto petljao ili falsifikovao papire", pa slao ilegalnim kanalima srpsku municiju do islamiskih ekstremista.


- Ovo otkriće neće štetiti Srbiji jer je tamo nađeno mnogo oružja različitog porekla - smatra Živulović.

Preprodaja: Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić takođe ističe kvalitet proizvoda užičke fabrike, ali i kragujevačke Zastava oružje, koje svi kupuju, ali, kako navodi, bez obzira na legalnu prodaju oružje i municija, idu od ruke do ruke.


- Zbog činjenice da su SAD preuzele odgovornost za sudbinu Iraka, na njima je politička i moralna odgovornost kako su oružje i municija koji su išla iračkoj vladi dospeli na ulice - kaže Radić u izjavi za naš list.


On je ukazujući na neobične puteve naoružanja naveo primer Hrvatske koja je izvozila zalihe jugoslovenske vojske Jordanu, a one su završile kod sirijskih pobunjenika.
 

Najveći izvoznik na Balkanu

Srbija je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu jugoistočne Evrope - pohvalio se juče u parlamentu ministar odbrane Bratislav Gašić istakavši da namenska industrija ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.


- Broj izdatih dozvola za izvoz kontrolisane robekonstantno raste, pa je 2010. izdato 348 dozvola u vrednosti oko 757 miliona dolara, a 2012, 444 dozvole u vrednosti oko 775 miliona dolara. Do 30. juna ove godine izdato je 190 dozvola - kazao je Gašić i dodao da je jedan od ciljeva zakona o izvozu i uvozu naoružanja podizanje međunarodnog kredibiliteta Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.10.2014. 08:55
Prodaja koja je pocela jos za vreme Tadicevog ministrovanja resorom odbrane, preko Sutanovca pa sve do danas. Drzava Katar preko firme u vlasnistvu kraljevske porodice "Bin Jaber Group", otkuplja sve "viskove" naoruzanja i municije i preko Crne Gore ga skladisti u Albaniji. Ova firma ne prodaje dalje ovo oruzje, ona ga poklanja. I to raznim radikalnim islamistickim grupama, ali tek na znak C.I.A-e, a dobrim delom se deli na Kosovu i BiH. Za magazin Tabloid.rs (internet izdanje) pod naslovom: "Umesto nekrologa-Kako je Srbija ostala bez svoje armije i naoruzanja" o ovome pise major Goran Mitrovic.
Sreda 08.10.2014. 11:00
JBG NAORUZANJE I MUNICIJA SE PRODAJU LEGALNO A GDE SE PREPRODAJU TO SE NE ZNA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online