Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.10.2014.
09:25
D. N. Petrović - Vesti A

Džihadista učio decu

Osnivač El-furkana u Novom Pazaru i vođa sandžačkih džihadista u Siriji Abid Podbićanin završio je islamske studije u Saudijskoj Arabiji (u Medini), a potom je u Prijepolju, u prigradskom naselju Župa, jedno vreme bio imam lokalne džamije.

Abid Podbićanin
 

- Bio je tih, povučen i prepun znanja, nije se kod njega mogao osetiti nikakav ekstremizam, mislili smo da će biti dobar imam - kaže hodža iz Prijepolja koji je u to vreme bio Podbićaninov kolega. - Ne znam šta se kasnije dešavalo sa njim i koji je đavo ušao u njegovu glavu, napustio je džamiju, ponovo je uspostavio kontakte sa prijateljima iz Saudijske Arabije, pustio je bradu i počeo je da se druži sa sumnjivim tipovima.

 

Nagrnuli novinari

U Furkanu juče nije bilo nikoga, čak su i vrata bila odškrinuta, pa su znatiželjni novinari bez straha da će biti napadnuti, mogli da slikaju njihove prostorije.
Na Sandžak-presu pojavio se i kraći demanti u kome mesdžid Furkan tvrdi da ništa loše nisu učinili Srbiji, da nikom od članova ovog mesdžida nije kažnjavan i da se samo bore za svoju veru.

Kada je već bio u ozbiljnim kontaktima sa vehabijama, Podbićanin je 2011. godine, Rijaset Islamske zajednice u Srbiji predložio ga je za veroučitelja u Prijepolju, rešenje o imenovanju potpisao je tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović.


Kako ističe Mensur Zukorlić, direktor Medrese koja je pod kontrolom Adema Zilkića, Podbićanin je bio veroučitelj godinu dana, ni u školi nije pokazivao nikakav ekstremizam, a potom je dobrovoljno napustio prosvetu, otišao je u Novi Pazar i osnovao NVO Furkan za koji se ispostavilo da je regrutni centar ekstremista koji sada ratuju (i ginu) u Siriji.


Prema obaveštajnim podacima, preko Furkana je do sada u Siriju otišlo oko 100 džihadista, iz Srbije tridesetak. Podbićanin u Siriji trenutno u blizini granice sa Turskom komanduje jednom jedinicom Sandžaklija, Bosanaca i Albanaca i svi ga nazivaju šejkom.


Bolji poznavaoci tvrde da do sada nisu razmatrali terorističke akcije u Sandžaku i Srbiji i glavni neprijatelj im je Amerika, međutim, Podbićanin je u Novom Pazaru ostavio oko 600 vehabija i tridesetak džihadista spavača koji su spremni da u svakom trenutku, ako dobiju zadatak, uzmu oružje u ruke.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Subota 11.10.2014. 09:41
vatikansko -americka djeca ce da izginu od svojih stvoritelja .....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online