Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 29.10.2014.
05:45
D. Lukić, R. Lončar A

"Atentat" u Londonu

Na londonskoj Visokoj školi za ekonomiju u ponedeljak se odigrao incident na rubu skandala, u vreme kada je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić držao predavanje pod naslovom "Pogled u budućnost: Srbija, Zapadni Balkan i EU".

Vučić spreman za nastup: Visoka škola za ekonomiju u Londonu
 

Predavanje Vučića u punoj sali amfiteatra koju su bili ispunili uglavnom slušaoci iz bivših jugoslovenskih republika, u jednom trenutku je "poremetio" Nikola Sandulović koji se, dobivši reč od moderatora, predstavio kao predsednik Republikanske Partije i savetnik bivšeg premijera Srbije, pokojnog Zorana Đinđića.

Neugodna pitanja: Nikola Sandulović
 

Bomba pod ševroletom

Nikola Sandulović je, navode mediji, nekada radio u obezbeđenju Zorana Đinđića. Sanduloviću je januara 2010. godine u Zemunu postavljena bomba pod automobil ševrolet laćeti. Sanduloviću su tad teško povređeni noge i lice. Izjavljivao je da ne zna ko i zbog čega hoće da ga ubije, pominjana je i tzv. golubarska mafija.

Pokraj Sandulovića u tom trenutku nalazila se i njegova advokatica.


Sanduloviću moderator nije omogućio da duže - povišenim tonom - polemiše sa Vučićem.

Uspeo je samo da optuži premijera i kaže kako su protekli izbori u Srbiji bili "neregularni". Njegova advokatica je još stigla da povišenim tonom dobaci premijeru kako je on lično "pretio" samom Sanduloviću, mada se nije čulo kako i kada.


Vučić je, pokušavajući da zvuči smireno, samo dobacio kako je ovaj ispad "izvanredan poklon" za njega jer "cela Srbija zna ko je ovaj čovek".


Video zapis sa skandala u Londonu je astronomskom brzinom postavljen na internet i sa pojedinih portala još brže skinut.

Radio za dnevnicu od dve funte?!

Vučić je na početku predavanja rekao da je svojevremeno radio u gvožđarskoj prodavnici u Londonu kod jednog Indijca za dve funte na dan: "Vi ste u boljoj poziciji", rekao je on prisutnima.
- Svakog dana menjam sam sebe, napredujem. Mi nismo idealni, ali pokušavamo da Srbiju učinimo boljim mestom - poručio je Vučić.

Na tom zapisu, u koji su "Vesti" imale uvid, Sandulović je na srpskom jeziku optuživao Vučića nudeći snimak na CD na kome se navodno čuju Vučićeve pretnje upućene njemu.

Potom je na engleskom njegova advokatica rekla da "u svojim rukama drži snimak na kojem se čuje da je Vučić poslao policajca do kuće ovog čoveka sa porukom da će ga ubiti ako ne prestane sa svojim političkim aktivnostima" i da se "dokazi nalaze na ovom CD-u".


Vučić je zatražio da mu se dostave "dokazi", a ona je pozvala prisutne da odmah javno preslušaju audio snimak, ali je moderator prekinuo njeno izlaganje.


Vučić je, primetili su mediji u Beogradu, predavanje održao u sali koja je nazvana imenom šeika Zajeda, koji je ovoj londonskoj školi donirao zamašan novac. Istog šeika u Srbiji predstavljaju i kao velikog Vučićevog prijatelja.


Premijeru Srbije je, prema komentarima na internetu, na predavanju moderator bio dr James Ker-Lindsadž (Senior Research Fellow - viši naučni saradnik), ali ga nije dočekao dekan. Jedna internet komentatorka kritikuje "medijsko preuveličavanje" slučaja.

Navodi da je bila prisutna i kaže: "Zaista ne znam u kom paralelnom univerzumu je to Sandulović upao i prekinuo našeg Velikog Vođu. On nije ni u jednom trenutku upao na predavanje i prekinuo premijerov govor već je uzeo kartu i registrovao se kao i svi ostali, što znači da je u salu ušao minimum 15 minuta pre Vučićevog govora."


Vučićevo predavanje na Londonskoj školi ekonomije je trajalo oko sat vremena. Među prisutnima su bili Tim Džuda, dopisnik londonskog lista "Ekonomist", koji je ocenio da se Vučić dobro pokazao. Među publikom u prvom redu je viđen i kosovski političar Veton Suroi.

CRVENA LINIJA VUČIĆEVOG IZLAGANjA

Samo da domaćin bude zadovoljan


Izlaganje Vučića bio je poduži ekspoze o političkim pravcima njegove vlade intoniran očigledno da zadovolji britanskog domaćina. Crvena linija istupa bila je totalna prednost Srbije uključivanju u EU.


Rusiju i Arapske Emirate, kojima je još priključio Kinu, Vučić je smestio u posebnu političku korpu. Tu je naglasio da Srbija, istina, želi "dobre odnose" sa Rusijom "ali to neće poremetiti naš starteški cilj - ulazak u EU".


Sledeći ovu liniju, premijer Srbije razlog nedavne posete predsednika Rusije, Vladimira Putina nije međutim stavio u kontekst tih "dobrih odnosa" Beograda sa Moskvom: - Uloga Rusije u oslobođenju Beograda je očigledan razlog posete - objasnio je Vučić.


Odgovarajući na pitanje o sudbini Južnog toka, Vučić je dozvolio da je to "dobar ugovor", ali da je Srbija odlučila da ne počinje radove "pošto je to sada pitanje odnosa između EU i Rusije"!

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 06:30
Поражавајућа је чињеница да се Србима после Броза, Милошевића и Ђинђића догодио Вучић. То само показује да су Срби народ којим се влада истом логиком и истим механизмима, у континуитету, од 1945. У основи, није битно шта је формално владајућа идеологија. Већина ће следети као бесловесно стадо. Чак и када изјаве и потези власти постану толико бесмислени да вређају интелигенцију, велики вођа ће и даље имати подршку. До распада система.
Sreda 29.10.2014. 08:19
Mene iznenađuje ta publika! Ko još želi da sluša ekonomisti koji to nije, pa još iz propale države... Mogao je samo da im priča svoje memoare, i to izmišljene.
Sreda 29.10.2014. 07:08
trpao ga turbandzija za dve funte na sat?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online