Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.11.2014.
13:16
Srna A

"Na Kosovu nećemo smanjiti socijalnu pomoć"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Vlada, uprkos opštoj štednji, nastaviti da bez ikakvih umanjenja finansira socijalna davanja najugroženijem stanovništvu, kao i plate prosvetara i zdravstvenih radnika zaposlenih u ovoj pokrajini.

Nećemo smanjiti socijalnu pomoć: Marko Đurić
 

"Ono što je sigurno jeste to da se neće smanjivati socijalna davanja. Sigurno je i to, moram istaći, da će prosveta i zdravstvo ostati u `našim rukama`, jer je to utvrđeno briselskim sporazumom i drugim pratećim dogovorima", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučan je da zavede red u trošenju sredstava namenjenih razvoju srpskih sredina na Kosovu.

On je najavio da će posebna komisija u naredna dva meseca izvršiti kontrolu ne samo kvantiteta, već i kvaliteta rada u srpskim školama na Kosovu, jer je svima jasno da bez kvalitetne nastave nema opstanka Srba na prostorima južne pokrajine.

Obilazeći Vidanje, najveće povratničko selo u opštini Klina, Đurić je obećao da će o trošku Vlade Srbije biti izgrađena školska zgrada za nekih dvadesetak đaka sa područja opštine, jer je neprimereno da preostala srpska deca nastavu pohađaju u privatnoj kući u improvizovanim uslovima.

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu očekivati da će Vlada Srbije učiniti sve da se u srpskim sredinama otvore odeljenja osnovnih sudova, a u metohijskoj kotlini istureno odeljenje suda, naglasivši da su tamošnji Srbi u proteklih 15 godina bili zapostavljeni u odnosu na druge sredine u kojima su opstali Srbi.

"Ovde u Metohiji ne prođe jedan dan da se ne dogodi incident. Konkretno, juče oko 17.00 časova pucano je na Milovana Ribaća u selu Drsnik u opštini Klina, a to je, rekao bih, posledica toga što u Kosovskoj policijskoj službi nema nijednog jedinog Srbina", rekao je Đurić.

On je uputio apel međunarodnim i kosovskim institucijama da moraju preuzeti odgovornost i pomoći Srbima da opstanu na svom ognjištu.

"U suprotnom ne mogu očekivati da će imati podršku Srpske liste, bez čijeg se učešća ne može i neće formirati Vlada Kosova", poručio je Đurić, ponavljajući da je Srbija odlučna da dogovorima i pregovorima stigne do optimalnih rešenja za opstanak i povratak Srba na svoja ognjišta.

Đurić će nakon posjete Vidanju obići Osojane, a potom i Goraždevac i manastir Visoki Dečani.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.11.2014. 13:31
Ma jel moguce? Izdajnici koji su potpisali izdajnicki sporazum pricaju o postenju i patriotizmu. Prostitutke su mnogo postenije od vas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online