Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.11.2014.
10:46
Telegraf A

Gradonačelniku veća plata nego ministru

Prvi čovek Valjeva, Stanko Terzić, prema podacima iz Gradske uprave, plaćeniji je od pojedinih ministara u Vladi Srbije za čak 17.000 dinara mesečno. Terzić je za proteklih godinu dana zaradio oko 1,4 miliona dinara, što je oko 11.700 evra, koliko mu je isplaćeno na ime plata bez poreza i doprinosa

Gradonačelnik Valjeva kaže da nije on kriv što je to tako. Propisi su propisi
 

Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić prima mesečnu platu za samo 12.000 manju od premijera Srbije Aleksandra Vučića. Valjevski gradonačelnik u septembru je primio platu od 113.000 dinara, dok predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić mesečno zarađuje 125.000 dinara.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ministarske plate kreću se u rasponu od 96.000 dinara, koliko prima ministar privrede Dušan Vujović, do 107.000 dinara koliko mesečno prima ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac. Dok prvi čovek grada na Kolubari mesečno zarađuje skoro 1.000 evra, prosečna plata u Valjevu je 37.000 dinara, a toliki prosek su "izvukli" upravo državni i lokalni službenici, dok su plate u privatnom sektoru znatno ispod proseka.

Pročitajte još:

Valjevo: Milioni za prekovremeni rad koga nije bilo

Na pitanje novinara kako je moguće da je u protekloj godini njegova zarada iznosila 1,4 miliona dinara, gradonačelnik Terzić kaže da se njegova plata, kao i primanja svih zaposlenih ne samo u Valjevu, već i u drugim lokalnim samoupravama, obračunavaju u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i Uredbom Vlade Srbije, o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima i u skladu sa Zakonom o radu, koji utiče na minuli rad, pa otuda i ta cifra.


Terzić je potvrdio da je njegova septembarska plata iznosila 113.000 dinara, a s umanjenjem za solidarni porez 102.000 dinara, dok njegova je njegova oktobarska plata iznosila 107.000, a posle umanjenja za solidarni porez ta cifra je bila 97.000 dinara.

Na pitanje kako komentariše navode da su u septembru njegova primanja veća od primanja pojednih ministara u Vladi Srbije i zbog čega je to tako, gradonačelnik Valjeva je odgovorio da "to svakako treba promeniti", ali da su takva primanja ustanovljena od strane "nadležnih republičkih organa".

"Plata gradonačelnika Valjeva, kao i svih drugih gradonačelnika i zaposlenih, obračunava se u skladu s propisima donetim od strane nadležnih republičkih organa. Zbog trenutnih neusklađenosti odgovarajućih uredbi, došlo je do situacije da su plate gradonačelnika po Srbiji veće od plata ministara i smatram da to treba svakako izmeniti", rekao je Terzić za Telegraf.rs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online