Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 05.11.2014.
13:38 >> 14:49h
Srna, Beta A

"Srbiji niko neće da izruči pripadnike OVK"

Vlast u Prištini, ali i strane države koje su priznale Kosovo ne žele ili nerado izručuju Srbiji bivše pripadnike takozvane oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, koji su osumnjičeni za zločine nad Srbima i nealbancima - rekao je zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Dragoljub Stanković.

Iako smo ih osudili,  niko ih ne izručuje
 

Stanković je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, rekao da je Tužilaštvo u 14 predmeta završilo istragu protiv 95 bivših pripadnika OVK, ali da su one, nažalost, prekinute, jer vlast u Prištini ne želi da oni budu izručeni.

Zločini nad Srbima- službena tajna

Zamenik Tužioca za ratne zločine Srbije Dragoljub Stanković je danas informisao članove odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju o detaljima izveštaja o rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih za zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom od 1998. godine, a koji ima oznaku službene tajne.

 

Predsednik Odbora Milovan Drecun rekao je da se takvi izveštaji ne razmatraju na sednicama otvorenim za javnost, ali da on smatra da je tema veoma bitna, zbog čega je predstavnike Tužilaštva zamolio da saopšte ono što mogu.

Kao jedan od najvećih problema u procesuiranju odgovornih, zamenik srpskog tužioca je naveo problem sa Interpolovim poternicama koje je Srbija raspisala protiv svih 95 osumnjičenih kosovskih Albanaca, a koje države koje su priznale nezavisnost Kosova "nerado" izručuju.

On je kazao da je u predmetu protiv Orahovačke grupe, jedan osumnjičeni izručen Srbiji i u prvom stepenu (pred Višim sudom) oslobođen pošto sudsko veće "nije poverovalo svedocima" nakon čega je pušten na slobodu i otišao iz Srbije.

U postupku za isti zločin koji se vodio na Kosovu, dvojica osumnjičenih su osuđeni, na osnovu iskaza istih svedoka kojima su, kako je rekao Stanković, "Euleksove sudije poverovale".

Stanković je na Odboru rekao da je Tužilaštvo do sada završilo istrage u 14 predmeta za zločine na Kosovu protiv 95 osumnjičenih, a kojima je obuhvaćeno više od stotinu žrtava."Nažalost, istrage su prekinute jer su osumnjičeni nedostupni našim pravosudnim organima, pošto kosovska strana ne želi da ih izruči", istakao je on.

Nema istine i pravde

Sednici je prisustvovao i predsednik udruženja ubijenih, nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova Simo Spasić, koji je naglasio da zbog "poverljivosti", porodice ni posle 16. godina nisu došle do istine i pravde.

Zamenik tužioca rekao je i da Tužilaštvo za ratne zločine nema nadležnosti na KiM da sprovodi istražne radnje što, kako je ocenio, dodatno odugovlači postupak. "Ono što je još više zakomplikovalo situaciju je, istakao je
Stanković, Uredba Vlade Srbije iz marta 2013. godine zbog koje je dva
puta tokom ove godine bio vraćen sa Kosova, i da mu se čini kao da
se radi o dve nezavisne države".

Direktor vladine Kancelarije za nestale Veljko Odalović rekao je da su pronađena tela 346 Srba u masovnim grobnicama. "Zavet ćutanja na Kosovu o zločinama nad Srbima je ozbiljan problem", ocenio je Odalović i dodao da se traga za telima jos 522 osobe.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović rekao je da problem procesuiranja odgovornih za zločine zahteva veću koordinaciju svih institucija.

"Ono što najviše boli je to što je veliki broj zločina ostao nekažnjen", kazao je on i dodao da bi možda trebalo ići u proširenje delokruga instituacija koje se bave rešavanjem tih probema.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.11.2014. 13:39
DA LI JE MOGUĆE ? "BAŠ SAM SE IZNENADIO" ...
Sreda 05.11.2014. 13:40
Ni zlocince nece da nam isporuce! Eto, to je dokaz koliko nas zapadne zemlje cijene, zahvaljujuci pogubnoj politici nase vlade ove i predhodne.
Sreda 05.11.2014. 14:16
ma gde da ih izrucuje jos ce dodju sa ramom u beograd u zejednicku posetu vucicu i nikolicu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online