Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 07.11.2014.
12:01
B. Božin - Vesti A

Dačić ućutkao Berlin Staljinom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovao je u Berlinu na konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope posvećen Bosni i Hercegovini, kome su domaćini bili ministri spoljnih poslova Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Filip Hamond, ali ovaj skup ostao je u senci krajnje otvorenog nastupa lidera socijalista, koji je na momente bio na ivici skandala, pred iznenađenim domaćim i stranim novinarima. Oni su pokušali da ga zaspu provokativnim pitanjima ali Dačić se, po ocenama učesnika, odlično snašao i očitao im lekciju iz istorije, demokratije i morala.

Bez dlake na jeziku: Dačić (desno) sa albanskim i makedonskim kolegama
 

U diskusiji o Bosni i Hercegovini on je najpre podsetio na to da je BiH jedina država čiji Ustav nije napisan na maternjem jeziku, nego na engleskom i da "nikad nije preveden jer tri naroda ne mogu da se dogovore".
 

Odgovor na cinizam

Na pitanje novinara "Vesti" da objasni svoju oštru političku retoriku, Ivica Dačić je kratko odgovorio da on "uvek tako reaguje kad oseti neku vrstu cinizma i zlonamernosti u procenama".
- Kao što i mi treba da se spustimo na zemlju, treba i oni! - rekao je nam je Dačić.

- Ipak, nemojmo da okrivljujemo građane BiH jer oni nisu ni bolji ni gori od ostalih koji žive na Zapadnom Balkanu. I mi ovde bismo imali bar četiri prevodioca - prokomentarisao je Dačić i istakao da je Srbija vitalno zainteresovana za BiH jer tamo živi više od milion Srba.

On je istakao da je danas EU najpopularnija na Balkanu.
- Dok neki razmišljaju da izađu, mi razmišljamo: Daj prvo da uđemo, pa ako ne valja, lako ćemo izaći - objasnio je Dačić, što je propraćeno smehom u publici.


Na provokativno pitanje moderatora Ekarta Štratenšultea da li Putinova poseta Beogradu znači da je Srbija razapeta između Rusije i EU, Dačić je uzvratio:


- Vi sa Zapada obično mislite da je Balkan neka druga klasa u odnosu na vas. Ali, to pitanje koje ste mi postavili o Rusiji i EU je zakasnelo jedno 50 godina jer je Jugoslavija rekla "ne" 1948. godine dok je Istočni Berlin ovde još bio pod Staljinom. Malo više poštujte to što želimo u EU više nego što žele neki vaši građani - odreagovao je Dačić i odmah nastavio:

Etničke podele koče napredak: Učesnici sastanka posvećenog Bosni i Hercegovini
 


- Putin je došao u Beograd, i posle otišao u Milano da se vidi sa vašom kancelarkom i vašim funkcionerima. Pitajte njih šta su razgovarali. Pričate o Južnom toku, a Srbija je jedina koja ga je potpisala, a nije u EU. Pitajte Italiju, Austriju, Mađarsku, Bugarsku zašto su potpisali! Vi mislite da imate jedino pravo da trgujete sa Rusijom! Francuska prodaje ratne brodove Rusiji, a kad bi kod nas pevao vojni orkestar ili hor iz Moskve, to bi odmah bio problem.

Potreban nam je opijum EU!

Evropska perspektiva bila je ključni faktor za uspeh dijaloga između Beograda i Prištine. U tom smislu, rekao je Ivica Dačić, Srbija pozdravlja želju da se obnovi dijalog o daljim modalitetima BiH i kako da se dalje ide u EU.
- Danas je ne samo Bosni, nego i čitavom Balkanu potrebna jedna vrsta opijuma za narod. Lek za smirenje je nekad bila Jugoslavija, a sada je to evropska ideja - rekao je Dačić.


Dačić je zatim opisao na šta ga to podseća:
- To je kao kad me svake godine zovete na neku proslavu, a ove godine me ne pozovete. Pitam zašto, a vi kažete da je prošle godine nestao nakit iz sobe. Ja kažem da nemam veze sa tim, a vi: Pa znamo, ali ostao je loš utisak. Imate loš utisak o nama. Hoćete li više da ga promenite?


Za Srbiju nema dileme i ne postavlja se pitanje da li će ići ka EU ili nekim evroazijskim asocijacijama.


- To su veštačka pitanja koja ne postoje. Jedino ako nas EU neće, onda ćemo u Komonvelt ili u Sjedinjene Američke Države - rekao je Dačić, što je ponovo izazvalo smeh i komentar moderatora: "Sa srećom!"

Bosni fondovi za reforme

Šefovi diplomatija Nemačke i Velike Britanije Frank-Valter Štajnmajer i Filip Hamond na skupu o Bosni zajedno s ministrima spoljnih poslova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, izneli su plan za BiH, po kome joj se odobrava pristup fondovima EU u zamenu za aktivnu posvećenost nove vlade institucionalnim reformama.
Građani BiH ne zaslužuju ništa manje nego što su njihovi susedi u Hrvatskoj postigli i na čemu Srbija i Albanija uspešno rade, zaključeno je na skupu, Štajnmajer je poručio da "dok Srbija, Crna Gora i Albanija idu napred, postaje očigledno da etničke podele koče napredak".

POVEZANE VESTI

Petak 07.11.2014. 12:44
Takav je bio i Milosevic, pa su mu radili sta su hteli.Ne moze se sa njima otvoreno, samo ako imas nekog iza ledja postices nesto, inace su to samo prazne price.
Petak 07.11.2014. 13:56
rešio zapad da raskomada srbiju,da ne postoji više!
Petak 07.11.2014. 13:12
Koga vise interesuje sta Dacic prdi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online