Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 08.11.2014.
14:22
Srna A

Ban Ki Mun zabrinut zbog Kosova

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog političkog zastoja u formiranju vlasti u Prištini i pozvao političke lidere samoproglašenog Kosova da pojačaju napore u pronalaženju rešenja i što pre nastave dijalog s Beogradom.

Ne sviđa mu se stanje na Kosovu: Ban Ki Mun (i Haši Tači)
 

U najnovijem izvještaju, o kojem će Savet bezbednosti UN raspravljati 13. novembra, Ban Ki Mun je podsetio da je Beograd izrazio zabrinutost da bi eventualno produženje zastoja u dijalogu moglo da izazove kašnjenje i u sprovođenju dosad postignutih sporazuma i da negativno utiče na pregovore Srbije sa EU.

Generalni sekretar UN je u izveštaju objavljenom na sajtu UN istakao da su tehnički razgovori nastavljeni i da je ostvaren određeni napredak u oblasti integrisanog upravljanja prelazima, telekomunikacijama i energetici i slobodi kretanja.

Ban Ki Mun je pozvao nadležne vlasti i da pojačaju napore radi bezbednosti kulturne i verske baštine i ocenio da bi pozitivan znak bilo dugo odgađano uspostavljanje saveta za zaštitu Velike Hoče.

Povratnici

Ban Ki Mun je naveo da se prema podacima UNHCR-a, na Kosovo i Metohiju od sredine jula do sredine oktobra vratilo 177 osoba, od kojih 45 Srba, 115 Roma, Aškalija i Egipćana, troje Goranaca, jedan Crnogorac i 13 Albanaca, te da ima 17.227 interno raseljenih, uglavnom Srba.

U izveštaju je navedeno da je za tri meseca zabeleženo 18 napada na verske objekte, od kojih 11 na pravoslavne.

Ban Ki Mun je naveo da je broj bezbednosnih incidenata protiv manjinskih zajednica nepromenjen u odnosu na raniji period, osim na području Peći, gde je znatno povećan.

Generalni sekretara UN ističe i da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju o Kosovu izrazila "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa nezavisnošću, odgovornošću, nepristrasnošću i efikasnosti kosovskog pravosuđa.

Ban Ki Mun je pohvalio angažovanje Prištine u rešavanju problema učešća lokalnih boraca u stranim sukobima, kao i verske lidere islamske i drugih zajednica na Kosovu zbog distanciranja od ekstremizma.

Pronađeni dokazi za zločine OVK

Uz izveštaj generalnog sekretara priložen je i Izveštaj o aktivnostima Euleksa visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je bila na toj poziciji u periodu koji Izveštaj obuhvata.

Eštonova je navela da je specijalni tužilac Klint Vilijamson, čiji je tim istraživao navode izveštača Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, saopštio da su pronađeni dokazi za podizanje optužnice protiv nekih bivših lidera OVK-a zbog organizovanja kampanje progona manjina i albanskih političkih protivnika OVK.

U izveštaju Eštonove navodi se da napreduju istražne i operativne aktivnosti, da je saradnja s nadležnim organima u regionu i šire uspešna i da su u toku pripreme za uspostavljanje specijalnog suda za procesuiranje tih zločina.

POVEZANE VESTI

Subota 08.11.2014. 15:47
bankimunovicu , dobra ti fora , ovamo kao zabrinut a sve tece po planu hahaha ko ich ebe , gnjide ce nestati ali vaske su opasnije ???
Nedelja 09.11.2014. 00:02
Moze biti zabrinut samo za mogucu slabiju trgovinu narkoticiam koja se preko baze Bonstill obavlja iz Avganistana za eEvropu. U bazi Bondstil je jedna od najvecih preradjivackih laboratorija za narkoike.Plasi se Ban Ki Mun da se to ne kompromituje.
Nedelja 09.11.2014. 00:05
Plasi se Ban Ki Mun da se transport narkotika iz Avganistana -najvece farme narkotika na svijetu za zapadno trziste preko Kosova-baze Bondstill ne ugrozi, da se ne kompromituje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online