Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.11.2014.
07:40
D. Dekić - Vesti A

Ko je špijun, a ko pion

Krađa podataka svih poreskih obveznika u Srbiji koju je v.d. direktora Poreske uprave Marko Marinković nazvao "špijunažom", a mediji "pljačkom veka" ne prestaje da talasa javnost kojoj nikako nije jasno ko je zapravo i koliko odgovoran za najnoviju u nizu srpskih afera.

 
Marko Marinković:
 

Marinković optužuje bivše funkcionere u Ministarstvu finansija koje je vodio Lazar Krstić, među kojima i bivšu savetnicu Mlađana Dinkića Milicu Bisić, tvrdeći da opasni "odliv podataka" o privrednim sistemima ugrožava ekonomsku bezbednost zemlje.

Poreska prijava na izvolte: Milica Bisić

Provizorijum Srbija

- Ukoliko su izneti nekakvi tajni podaci, što još uvek ne znamo, onda šta reći, već da Srbija još uvek nema ni onaj elementarni okvir zaštite. Ukoliko ne možete da sačuvate ni strogo poverljive stvari, onda niste država, već provizorijum koji na površinu izbacuje činjenicu da je i vlast elementarno nesposobna - kaže Aleksandar Stevanović, koji smatra "nadrealnom" priču da bi Lazar Krstić zbog prozivki na račun njegovih savetnika, mogao da bude krivac.

Bisićeva uzvraća krivičnim prijavama i tužbama za odštetu. Povod razmirica je, kako se priča, što je Bisićeva podnela prijavu povereniku za informacije Rodoljubu Šabiću zbog objavljivanja u medijima njenih podataka iz poreske prijave.


Šabić je pokrenuo istragu, a Marinković potom optužio Bisićevu i savetnike bivšeg ministra Krstića, Nikolu Ćosovića i Ivana Posavca, da su izneli poverljive podatke iz Poreske uprave. Među iznešenim materijalima su navodno i oni o srpskim političarima i uticajnim biznismenima.


Da ovo klupko teško može bilo ko drugi da razmrsi, osim sudskih organa, ukazuje bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović.

Rodoljub Šabić

Groteska

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je pokrenuo nadzor i tražio odgovore Poreske uprave, saopštio je da je nedopustivo da država nema prave odgovore na pitanja ko, kada, zašto i kako ima pravo da se bavi obradom podataka o ličnosti.


- Iza pristupa bazama ličnih podataka mora da bude "neizbrisivi trag" kako bi se proverio smisao, svrha i zakonitost pristupa podacima. Groteskna je sumnja da se mogu bez zakonskog osnova, svrhe i obima preuzimati čak i kompletne baze podataka - istakao je poverenik.

- Njih dvoje tvrde suprotno i ne možemo da znamo ko od njih je u pravu bez istrage, pa je suština da na optužbe Marinkovića reaguje Tužilaštvo. Kakve privatne tužbe, tu država mora da reaguje i onaj ko je zloupotrebio položaj, njemu treba pisati prijavu - kaže Pavlović za "Vesti".


On ističe da se u ozbiljnim državama tretira kao vrlo opasno iznošenje takvih podataka iz institucija.


- Kod nas je to smešno, jer nam stranci sede u ministarstvima, Narodnoj banci i Upravi trezora - ukazao je Pavlović, dodajući da se bez istrage ne može ustanoviti uloga Lazara Krstića, koji je nedavno podneo ostavku na mesto ministra finansija i vratio se u SAD.


Odgovor nije doneo ni TV duel Marinkovića i Bisićeve, već se sveo na narodnu "ja u klin, ti u ploču". Marinković tvrdi da je reč o velikoj aferi koju ispituje Tužilaštvo, jer su podaci izneti "grubim nemarom ili zlom namerom" i ističe da će se brzo ustanoviti cilj identiteta lica koja su sa ovim aktivnostima bila povezana. Bisićeva uzvraća da su optužbe za krađu na njen račun, "iskonstruisane".


V.d. direktora Poreske uprave upozorava da bi ti podaci mogli da se nađu kod osoba kojima nije interes ekonomski razvoj Srbije. Bivša savetnica odgovara da je radila samo na prenosu papirnih poreskih prijava u elektronski format i nije imala, niti su joj potrebni podaci koji su "službena tajna" ili "strogo poverljivo".


Da je u srpskoj javnosti i previše virtuelnih zavera i afera, ukazuje Aleksandar Stevanović, bivši savetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića. On kaže da je deplasirano i komentarisati te razne konstrukcije da nam svet čas pomaže, čas odmaže.


- Većina podataka nije tajna, jer ih republička Poreska uprava razmenjuje sa drugim poreskim upravama i državnim organima, a za to postoji propisana procedura. Sa druge strane, zna se kada i kako postoji pravo na privatnost. Ono javno dostupno treba i u praksi da bude tačno razgraničeno od onog što nije. Samo tako neće doći do zloupotreba - objasnio je Stevanović za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 08:22
Ма каква истрага и лов на шпијуне и остало, све је то песак у очи Народу. Па "Држава" је сама од себе украла податке да би били заштићени тајкуни чијим капиталом опстаје таква "Држава" која није ни провизоријум како је назва господин Александар Стевановић. Украли да би сакрили, додатно зарадили и за своје пореске дугове неке друге људе оглобили. Да нас не изненади када на решењима за порез угледамо невероватне грешке у износу који морамо да платимо, јер тако је било и са рачунима за струју, све грешка до грешке, ал мора да се плати, а после ће "Држава" то да нам врати, ал мало сутра!
Utorak 11.11.2014. 07:43
ГДЕ ИМА ДИМА ИМА И ВАТРЕ , ИСТРАЖИТИ ДО СВАКЕ ФИОКИЦЕ ПА НЕКА ДОКАЖУ КО ЈЕ КРИВ А КО НЕВИН. ЖИВЕЛА ДРЖАВА СРБИЈА
Utorak 11.11.2014. 08:31
Kakva bre pljacka, spijuni i pioni...to su notoricni kleptomani. NSA je bar fer, ona to "tajno" radi zbog sigurnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online