Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 11.11.2014.
16:39
Beta A

EU: Srbija i Albanija treba da obnove veze

Evropska komisija je danas u Briselu ponovo istakla da poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu treba da dovede do preokreta u odnosima Srbije i Albanije i da lideri dve zemlje pokažu novu rešenost za obnovu veza.

Izrazi lica sve govore o kvalitetu veze: Edi Rama i Aleksandar Vučić
 

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, rekla je da EU "očekuje da vođe dve zemlje iskažu novu rešenost i političku odvažnost, tako da se okrenu budućnosti i ponovo izgrade veze posle toliko godina".

Ona je time odgovorila na pitanje da li smatra "provokacijom" izjavu albanskog premijera Edi Rame juče u Beogradu da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i da li će to naštetiti odnosima dve zemlje, jer se planira i poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani.

"Mi imamo u vidu da je to prva takva poseta posle 68 godina, ali bi to označilo novu povoljnu promenu u regionalnom dijalogu na Zapadnom Balkanu", dodala je Maja Kocijančič.

I, kako je ukazala, "gledajući šire, jasno je koliko je regionalna saradnja važna u okviru evropske perspektive Zapadnog Balkana, isto kao i pitanje pomirenja, a mi ohrabrujemo sve zemlje regiona da nastave tim putem".

Upitana da li je saradnja na Balkanu u opasnosti, Maja Kocijančić je rekla da je EU ranije naglašavala i ponovo stavljado znanja da je saradnja na Zapadnom Balkanu od najvećeg značaja i da je ceo taj region opredeljen za približavanje Uniji, tako da "EU smatra da nastojanja u tom pravcu moraju da se nastave na dobrobit građana celog tog područja, isto kao i napori za pomirenje".

Na molbu da se osvrne na posetu Rame Preševu, Kocijančićeva je odgovorila da o tome ne raspolaže nikakvim pojedinostima, "ali da EU smatra da u oblasti Preševa srpska vlada treba da nastavi napore da pospeši ekonomski razvitak tog područja, a EU takođe pruža pomoć tamošnjem albanskom življu".

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 16:45
Vučiću smrade ubi se skote sad će Merkelova da ti jebe majku što pizdo nisi pristao da te Rama još i i.......
Utorak 11.11.2014. 16:45
Vučiću smrade ubi se skote sad će Merkelova da ti jebe majku što pizdo nisi pristao da te Rama još i i.......
Utorak 11.11.2014. 17:56
MOGERINI I KOCIJANCIC MOGU SAMO DA MASTAJU DA POPUSE SRPSKI KURAC I NISTA VISE. EVO NAMA VOJE PA NEKA POCNE VISE I TO STO MORA DA SE DESI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online