Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 23.11.2014.
06:40
N. Jokić - Vesti A

Ministarka ćutala o uranijumu

Profesorka Anđelka Mihajlov, saradnica Instituta za javnu politiku na čijem je čelu Vladimir - Beba Popović i bivša ministarka ekologije u vladama Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, izjavila je da bi rado vodila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji za poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama. Ona je tako uzvratila na nedavnu izjavu premijera Vučića da će razgovarati o angažovanju Anđelke Mihajlov na poslovima u vezi s ekologijom i pregovorima u Briselu.

Za nju se sprema fotelja u Vladi Srbije: Anđelka Mihajlov
 

Ko je Anđelka Mihajlov i da li je njeno angažovanje stvarno bez političkih konotacija kako je izjavila? U toku svog ministarskog mandata od 2001. do 2003. godine, Mihajlovićeva nikada nije otvorila pitanje ekoloških i samim tih zdravstvenih posledica bombardovanja 1999. godine. Kao ministarka ekologije sve je to prepustila Ujedinjenim nacijama čije su ekipe (UNEP) u više navrata dolazile u Srbiju uključujući i Kosovo. Cenzure, kraćenja, svađe iza kulisa, kontradikcije u službi UNEP-a - sve je ovo iz sedišta u Ženevi izašlo u javnost već 2001. u medijima na engleskom i francuskom jeziku, ali informacije o tome izgleda do Beograda i do tadašnje ministarke nisu stigle.

Blizu NATO-a

Anđelka Mihajlov je lider organizacije "Ambasadori životne sredine" koja se izvanredno integrisala u međunarodnu mrežu institucija i programa kao što je na primer ENVSEC Inicijativa (Inicijativa Bezbednost životne sredine) čiji su članovi između ostalog UNEP i - svakako ne slučajno - NATO koji upotrebljava oružje sa osiromašenim uranijumom gde god "interveniše".

Kada je u avgustu 2003. "NIN" objavio intervju sa Miljanom Stojanović-Milosavljević povodom njene odlično ocenjene doktorske disertacije odbranjene na Biološkom fakultetu u Beogradu "Pravci kretanja poliholorivanih bifenila (piralena) u vodama posle NATO bombardovanja", tadašnja ministarka ekologije Anđelka Mihajlov izjavila je za "Vesti" (izdanje od 10. marta 2004.) da se zagađenje reka u Srbiji "ne razmatra odvojeno pre ili posle bombardovanja".


U jednom autorskom tekstu objavljenom 2009. godine, Anđelka Mihajlov postavlja pitanje: "...u koju kategoriju (i zašto) spada ekološka nebezbednost po pitanju posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom 1999. godine, posebno u situaciji kada zvanični izveštaji po ovom pitanju to ne potkrepljuju."


Dalje ona nudi odgovor koji se čak ni sam NATO ne bi usudio da "emituje": "Prvi je utisak da to do kraja nije objašnjeno građanima na način da oni to prihvate. Međutim, ima tu i nešto drugo - upotreba osiromašenog uranijuma je često i sinonim za 'tajnovite, čudne, skrivene aktivnosti, skladištenja, probe, koje neko obavlja' a da građani o tome 'ne smeju ni da pitaju'. U većini opština u kojima se ovaj projekat radi ima 'tajnovitih brda i tunela", "tajnovitih fabrika", "tajnovitih skladišta" zbog kojih se stanovnici, biljke i životinje razboljevaju."


Posle svega, ostaje otvoreno pitanje da li Anđelka Mihajlov zbog svega što smo naveli ne treba da bude šef pregovaračkog tima sa EU o ekološkom poglavlju ili je baš zbog svega ovoga politički vrlo podobna za tu funkciju?

Nestao doktorat

U međuvremenu, doktorat Miljane Stojanović-Milosavljević je, kao što smo pisali - "izbrisan". Zbog nečijeg nemara ili nečije namere, ovo visoko ocenjeno naučno istraživanje postalo je "nevidljivo" na internetu jer doktorat nikada nije upisan u registar doktorskih teza Univerzitetske biblioteke (UB) u Beogradu, kako to zakon nalaže. Niko ne može ni da dobije ideju da ga traži, niti da se pozove na njegove rezultate. Odgovarajući na pitanja novinara povodom nalaza dr Miljane Stojanović-Milosavljević, ministarka Mihajlov pozvala se na izveštaj UNEP-a, ali nije jasno na koji jer postoje tri: jedan cenzurisan i dva javna i međusobno delimično protivrečna izveštaja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 06:50
Rezultati o radu i skolovanju su vam poražavajuci gospodo politicari.
Nedelja 23.11.2014. 07:14
И после свега неко негира постојање теорије завере. Шта је све ово???
Nedelja 23.11.2014. 07:28
ОВО ШТО РАДИ НАША ИМБЕЦИЛНА ВЛАСТ НА ЧЕЛУ СА ДРАМОСЕРОМ ЈЕ УДАР НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ СВИХ НАС. ЖИВЕЛА ДРЖАВА СРБИЈА БЕЗ драмосера и екипице
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online