Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 25.11.2014.
14:30
Srna, Beta A

Šešelj u Evropskom parlamentu za dva dana

Evropski parlament osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i poziva vlasti u Srbiji da se ograde od njegovih izjava, piše u radnoj verziji rezolucije o kojoj bi poslanici trebalo da glasaju u četvrtak, 27. novembra.

Šešelj u Evropskom parlamentu za dva dana
 

"Evropski parlament najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjavu na dan sećanja za žrtve Vukovara", piše u radnoj verziji dokumenta.

U radnoj verziji rezolucije navedeno je da će Evropski parlament od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava lidera radikala, u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima.

Još se ne zna kako će izgledati finalni nacrt rezolucije, koja je na zahtev hrvatskih poslanika prošle sedmice po hitnoj proceduri uvedena u dnevni red plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, a jedno od pitanja o kojem još nije postignuta saglasnost je i formulacija kritike na račun Haškog tribunala koji je Šešelja, nakon 12 godina pritvora, pustio na privremenu slobodu bez presude i bez zabrane političkog delovanja.

Dok pojedini poslanici traže da se Tribunalu u Hagu upute kritike zbog lošeg vođenja postupka, drugi podsećaju da je Evropski parlament do sada zdušno podržavao Tribunal i zahtevaju da se primedbe ublaže, navode izvori bliski radnoj grupi za izradu rezolucije.

Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju

Radna grupa Sabora Hrvatske usaglasila je danas tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i traži poništavanje takve odluke
Haškog tribunala.

"Deklaracija se ne bavi posebno Srbijom. Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, udara u temelje vladavine prava, zagovara veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo da prihvatimo", rekla je inicijatorka deklaracije, nezavisna poslanica i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ona je rekla da se u tekstu deklaracije "precizno govori kakva je situacija u Srbiji i da se oni moraju ograditi od svega toga, i da tekst još treba tehnički doraditi.

Predlog teksta deklaracije potom će biti upućen predsedniku Sabora Josipu Leki. Jadranka Kosor je izjavila da se još ne zna hoće li se to dogoditi do četvrtka, kada će Evropski parlament raspravljati o rezoluciji o Šešelju, na predlog hrvatskih evroparlamentaraca.

Utorak 25.11.2014. 14:49
Brate mili štogod čovek kaže to je govor mržnje.Šta je s onim -srbe na vrbe i ubi ubi srbina.Još čovek čestito nije ni stao na tle svoje zemlje vi već pretpostavljate njegovom dolasku govor mržnje.Šta su ostali govori-ako su to govori ljubavi i razumaevanja,onda nema mesta normalnom čoveku medju vama.
Utorak 25.11.2014. 14:52
Vise od pola Kurbatije bi po toj logici trebalo u zatvor.
Utorak 25.11.2014. 21:50
Opet nam je EUrupa sve objasnila: govoriti istinu o genocidu je govor mrznje, a slaviti genocid kao drzavni praznik je civilizovano i doprinos stabilnosti regiona. Pa jes, jos da nije EUrupa bila saucesnik u tom genocidu, neko be se i pitao "Kako to"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online